Eparchie zlatoustská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Zlatoust
Základní informace
SídloZlatoustRuskoRusko Rusko
KatedrálaSobor svatého Serafima Sarovského (Zlatoust)
Zřízena27. prosince 2016
BiskupPetr (Dmitrijev)
Další informace
Webhttps://zlateparhia.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Zlatoust je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území městských okruhů Zlatoust, Trjochgornyj a Usť-Katav, také Ašinského, Katav-Ivanovského, Kusinského a Satkinského rajónu Čeljabinské oblasti.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup zlatoustský a satkinský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V dubnu roku 1915 podal ufský biskup Andrej (Uchtomskij) žádost Svatému synodu o zřízení vikariátu v rámci eparchie. Dne 30. března 1916 Svatý synod oznámil, že uznává potřebu zřízení katedry biskupského vikáře a poskytuje 3 tisíce rublů, avšak do Únorové revoluce nebyly finance přiděleny. Prvním biskupem se stal archimandrita Nikolaj (Ipatov).

Sídlem biskupa Nikolaje se stal Uspenský monastýr v Ufě. Bydlištěm biskupa byl ufijský biskupský dům. Brzy byl úřady Uspenský monastýr zrušen a přeměněn na družstvo Svet, který se stal následně koncentračním táborem. Nejpozději na jaře 1918 se jeho sídlem stal ufijský biskupský dům.

V listopadu 1922 arcibiskup Andrej (Uchtomskij) zahájil dočasnou autokefalitu ufijské eparchie, a to do té doby než bude obnovena legitimní nejvyšší církevní autorita (respektive ta která neuznává renovacionismus). Arcibiskup Andrej přidělil také vikariátu Zlatoust samostatný status, tedy ve skutečnosti šlo o vytvoření polosamostatné eparchie.

Dne 27. prosince 1928 bylo rozhodnutím patriarchálního zástupce locum tenens metropolity Sergija (Stragorodského) a Prozatímního patriarchálního Svatého synodu ustanoveno přesunutí zlatoustského vikariátu do Sverdlovské církevní oblasti.

V polovině 30. let byl vikariát (eparchie) zrušen. Jeho území bylo převedeno do čeljabinské eparchie. Se zrušením čeljabinské eparchie přešlo území do omské eparchie. Od podzimu roku 1943 až do obnovení čeljabinské eparchie, náleželo území současné zlatoustské eparchie sverdlovské eparchii.

Dne 27. prosince 2016 byla Svatým synodem zřízena eparchie zlatoustská a to oddělením území z čeljabinské eparchie. Stala se součástí čeljabinské metropole.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Zlatoustský vikariát ufijské eparchie[editovat | editovat zdroj]

Zlatoustský vikariát sverdlovské eparchie[editovat | editovat zdroj]

Zlatoustská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Златоустовская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]