Emmy Paungartenová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Emmy Paungartenová
Narození29. července 1874
Klagenfurt
Úmrtí20. prosince 1947 (ve věku 73 let)
Štýrský Hradec
Povolánímalířka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Emmy Paungartenová, německy Emmy Freiin von Paungarten (29. července 1847 Klagenfurt20. prosince 1947 Štýrský Hradec)[1] byla rakouská malířka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Emmy Paungartenová pocházela ze šlechtického rodu. Její otec byl c. a k. major Maxmilian von Paungartten, svobodný pán z Deitenkofenu a Maßbachu, matka Paulina byl dcera Friedricha Noble von Knapitsche, majitele zámku Mayerhofen u Friesachu v Korutanech. Dalším dítětem těchto rodičů byl syn Maxmilián.

Po absolvování lycea začala Emmy Paungarten v roce 1894 své umělecké vzdělání na Akademii krajinného kreslení ve Štýrském Hradci pod vedením Heinricha Augusta Schwacha. V roce 1902 studovala v Mnichově u Christiana Landenbergera. V letech 1903 až 1905 byla několik měsíců studentkou Heinricha Knirra a Antona Ažbeho v Mnichově. Studijní cesty ji zavedly do Benátek, Padovy, Paříže (od roku 1911), Bulharska, Rumunska a Konstantinopole. V Paříži pracovala na Académie Moderne mimo jiné s Othonem Frieszem. Žila ve Štýrském Hradci, kde pracovala jako učitelka a portrétistka a kde také vystavovala svá díla.[2]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Emmy Paungarten se věnovala především portrétní malbě, ale vytvářela i zátiší a krajiny. Malovala oleji a pastely.

Některá díla Emmy Paungarten, která muzeu odkázal její bratr, byla poprvé veřejnosti představena roce 2020 na výstavě Ladies First! v Neue Galerie ve Štýrském Hradci. Jmenovitě se na této výstavě jednalo o dvojportrét, který vznikl během jejího působení v Paříži (zobrazuje autoportrét s kloboukem na jedné straně a poloaktem na druhé, který pravděpodobně také představuje umělkyni) a o portrét neznámé dámy z roku 1910.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Emmy Paungarten na německé Wikipedii.

  1. Matrika narozených, Klagenfurt dóm, 1870-1875, snímek 200 [online]. Matricula online [cit. 2022-03-03]. Dostupné online. 
  2. Lexikon österreichischer Frauen. Wien, Köln, Weimar: Böhlau Verlag, 2016. Dostupné online. Kapitola Paungarten Emmy, s. 2485. (německy) 
  3. LANDL, Bettina. Fragile Identitäten (recenze výstavy) [online]. Graz: 2020-12-18 [cit. 2022-03-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]