Eli Rosenbaum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eli Rosenbaum
Narození8. května 1955 (69 let)
Westbury
Alma materWhartonova škola (do 1976)
Harvard Law School (do 1980)
W. Tresper Clarke High School
Povoláníprávník a advokát
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eli M. Rosenbaum (* 8. května 1955, Long Island, New York) je americký právník a bývalý ředitel Úřadu zvláštního vyšetřování (Office of Special Investigations – OSI) Ministerstva spravedlnosti USA. V letech 1994 až 2010 byl zodpovědný za identifikaci, denaturalizaci a deportaci nacistických zločinců.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Eli Rosenbaum se narodil rodičům Irvingovi a Hanni Rosenbaumovým. Jeho otec, který byl Žid a v roce 1938 unikl nacistickému režimu,[2] byl veteránem severoafrické a evropské fronty druhé světové války. Po válce, když ještě sloužil v americké armádě, vyslýchal bývalé nacisty a kolaboranty (např. filmařku Leni Riefenstahlovou), z nichž někteří byli poté souzeni v Norimberku i jinde.

Eli vystudoval v roce 1976 Pensylvánskou univerzitě, kde také získal titul MBA. Po absolvování právnické fakulty na Harvardu v roce 1980 byl zaměstnán ministerstvem spravedlnosti USA.

Lovec nacistů[editovat | editovat zdroj]

Rosenbaum pracoval v OSI v letech 1980 až 1984. Tehdy odešel do manhattanské advokátní kanceláři Simpson Thacher & Bartlett. Do OSI se vrátil v roce 1988 a byl jmenován nejprve zástupcem ředitele[1] a později ředitelem.

Za svého působení v OSI vypátral více než 100 bývalých nacistů, kteří se ukrývali v USA. Odhalil např. německého raketového inženýra Arthura Rudolpha, který při vývoji německé rakety V-2 využíval otrocké práce vězňů koncentračního tábora Mittelbau-Dora. Rudolph po válce pracoval i na vývoji amerických raket, ale Rosenbaum docílil toho, že se zřekl amerického občanství a vrátil se do Německa.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eli Rosenbaum na anglické Wikipedii.

  1. a b Eli Rosenbaum ’80 is driven to bring Nazis to justice before it’s too late. today.law.harvard.edu. Dostupné online. (anglicky)  Archivováno 23. 1. 2018 na Wayback Machine.
  2. Matthew Kassell. Real-life Nazi hunter Eli Rosenbaum reflects on 40 years of service [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. HRON, Jan. Lovil nacisty, nyní půjde po Rusech. Budu nelítostný, vzkazuje zločincům. iDNES.cz [online]. 2022-11-06. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]