Edhance

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Edhance [edhenc] je český startup z Ústí nad Labem, který tvoří digitální vzdělávací obsah a prezentuje jej na základních školách prostřednictvím komplexních edukativních programů za účasti zkušených lektorů. Cílem Edhance je modernizovat výuku ve školách po celé České republice kombinací atraktivních technologií a obsažením témat, která v českých školních osnovách nemají dostatečný prostor[1].

Studenti se díky Edhance seznamují například se základy finanční gramotnosti, zdravého životního stylu, přípravy občana k obraně státu nebo uplatnění na trhu práce budoucnosti. Programy jsou školám dostupné zdarma.

Nad rámec edukativního obsahu stojí Edhance za sérií workshopů TalkEd, v jejichž rámci inspiruje pedagogy i zřizovatele škol k přípravě studentů na reálný život ve 21. století.

Startup Edhance byl také v roce 2018 vybrán Mezinárodním visegrádským fondem jako jeden z účastníků pilotního programu V4 Innovators in Israel Training Program Archivováno 30. 5. 2019 na Wayback Machine., jehož cílem bylo podpořit začínající podniky napříč V4, které disponují inovačním potenciálem[2].

Díky lektorským aktivitám se s projekty, které vytváří Edhance setkalo více než 130 000 dětí, více než 3 000 pedagogů a lektoři se opakovaně vracejí na stovky škol po celé České republice. Výsledky a vize společnosti byly v roce 2018 oceněny cenou společnosti Microsoft v rámci soutěže Inovační firma Ústeckého kraje.

Edhance a technologie[editovat | editovat zdroj]

Dotykové chytré tabule jsou na českých základních školách k dispozici už několik let, většina učitelů ale nedokáže vytěžit potenciál tohoto média na maximum[3]. Interaktivní programy Edhance mají za úkol zaujmout žáky základních škol v průběhu běžné vyučovací hodiny a předat jim informace o daném tématu přirozenou a zábavnou cestou. Aplikace jsou vytvářeny tak, aby se přizpůsobily jakémukoliv počítačovému softwaru a rozlišení. Spouští se skrze jakýkoliv internetový prohlížeč, který má každá škola nainstalovaný v počítači připojenému k interaktivní tabuli, kdy není zapotřebí speciální instalace.

Edukativní programy Edhance[editovat | editovat zdroj]

Vzdělávací programy Edhance se skládají z několika dílů: aplikace pro interaktivní tabule, manuál pro pedagogy, lektorská aktivita ve školách a doprovodné aktivity. Zásadním dílem je interaktivní aplikace vytvořená pro médium dotykových tabulí.

Nestlé pro zdraví dětí[editovat | editovat zdroj]

Program společnosti Nestlé podporuje vzdělávání dětí v oblasti výživy a zdraví. Edhance pro tento projekt vytvořil výukovou aplikaci pro interaktivní tabule, která je určena žákům 2.-8. tříd ZŠ a motivuje děti k přirozenému osvojení zásad vyváženého stravování a k pohybovým aktivitám. Edhance realizuje lekce pro všechny věkové skupiny, jež jsou zaměřeny například na vyvážený jídelníček, prevenci rizik nevhodné výživy nebo hygienu potravin. V současnosti je k dispozici 6 výukových aplikací. Program má záštitu MŠMT a vznikl za podpory společnosti Nestlé Česko a díky odborné garanci Společnosti pro výživu[4].V rámci programu jsou také realizovány kurzy s akreditací od MŠMT, kde je cílem naučit pedagogy kriticky smýšlet a vhodně třídit informace v oblasti problematiky zdravé výživy a používat techologie a materiály NPZD aktivně při výuce.

Kolínská chytrá klíčenka[editovat | editovat zdroj]

Edhance vytváří komunikaci k projektu Kolínská chytrá klíčenka, který je výsledkem spolupráce města Kolína s partnery v konceptu Smart Cities a těší se prvenství v celé Evropě. V současnosti je tento projekt držitelem ocenění IDC IoT Award – Customer Experience[5] v oblasti rozvoje a zároveň je Klíčenka vítězem 20. ročníku soutěže Zlatý erb v kategorii Smart City a nejlepší elektronická služba.

Kolínská chytrá klíčenka byla spuštěna v pilotním provozu v září 2017 a možnost ji využívat měli žáci 6. Základní školy v Kolíně, kde slouží jako elektronický zámek, identifikační průkazka, jízdenka v MHD a lze ji aktivovat i jako platební kartu. Od září 2018 byla Kolínská chytrá klíčenka umístěna do všech základních škol v Kolíně a plánuje se rozšíření o další partnery a funkce této technologie.

Cílem projektu je také rozvoj vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti[6][7].

Peníze pod kontrolou[editovat | editovat zdroj]

Program Peníze pod kontrolou reaguje na nelichotivé statistiky v oblasti finanční gramotnosti, které se stále častěji týkají i mladé generace. Podle dat Exekutorské komory ČR bylo v roce 2017 více než 12 % populace ve věku od 18 do 29 let v exekuci[8]. Cílem projektu je nenucenou a přirozenou formou studentům předat nejen základní znalosti a pravidla ze světa financí, ale také zasvětit je do principů ekonomiky, kritického uvažování a etického jednání.

Projekt byl realizován za podpory a díky odborné garanci společnosti Mastercard a pod záštitou Ministerstva financí, MŠMT a hl. města Prahy[9]. Na školách je realizován profesionálními a proškolenými lektory společnosti Edhance.

Cesta do země obchodu[editovat | editovat zdroj]

Projekt se zaměřuje na kariérové poradenství a je určen žákům 7.-9. tříd ZŠ. Vzdělávací aplikace pro interaktivní tabule nabízí zábavnou formu výuky a zvyšuje motivaci k zodpovědnému výběru dalšího studia a získání povědomí o potřebných kompetencích k budoucímu zaměstnání. Výuková aplikace přibližuje žákům základní principy pracovního trhu na modelovém prostředí maloobchodu, které je cílové skupině dobře známé. Žáci tak získávají potřebné znalosti v praktických souvislostech tak, aby byl zajištěn účinný rozvoj jejich ekonomické gramotnosti[10].

POKOS[editovat | editovat zdroj]

POKOS neboli příprava občanů k obraně státu je moderní formou branné výchovy, kdy se děti zajímavou cestou dozvídají informace o důležitých zvratech v historii našeho státu, o historii armády a jejím fungování dnes. Projekt se snaží zaměřit na nejdůležitější témata této problematiky a podat je žákům 2. stupně na ZŠ co nejpoutavěji tak, aby si z hodiny odnesli podstatné znalosti a informace[11].

Informatika I[editovat | editovat zdroj]

Program informatika je komplexní výukový program, který reaguje na potřeby škol a funguje jako základní stavební prvek tohoto předmětu, který je postupně rozvíjen. Zaměřuje se na nejaktuálnější témata a nové požadavky kompetencí pro život v 21. století. K materiálům vychází pravidelné aktualizace, včetně reflektování revize RVP předmětu Informatika. Jednotlivé lekce se zaměřují na témata jako např. komunikace, digitální identita, šifrování, budoucnost digitálních technologií nebo zdraví a technologie. Cílem je usnadnit výuku pedagogům a nadchnout a motivovat žáky k rozvoji těchto kompetencí.[12] Součástí výukového programu jsou aplikace pro interaktivní tabuli, video materiály a interaktivní cvičení, které motivují žáky ke kreativitě, kritickému myšlení a seberealizaci. Žáci se přirozeným způsobem učí dovednosti, které skutečně v životě upotřebí. Pedagog získá komplexní výukový materiál s metodickým návodem, který reflektuje současné trendy ve vzdělávání. Díky snadnému zadávání a automatickému vyhodnocování testů, cvičení i domácích úkolů navíc pedagog ušetří spoustu času. Od října 2019 vybraných 150 uživatelů získá nadstandardní péči a workshop pod dohledem odborného lektora[13].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hospodaření s penězi je důležitější než rozmnožování žížal, říká ředitel základky. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2018-10-22 [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. 
  2. Sedm českých startupů odletělo do Izraele a 3 týdny se vzdělávalo v rámci podpory inovativních projektů ve V4 | Technický týdeník. www.technickytydenik.cz [online]. [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. 
  3. Nestačí jen Ctrl+C a Ctrl+V. Žáci neumějí hledat informace a pracovat se zdroji, varuje inspekce. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2018-06-19 [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. 
  4. O projektu | Nestlé pro zdraví dětí. www.plusprovas.cz [online]. [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. IDC IoT Awards ovládli Rekola, chytré město Kolín a ProBee. tyinternety.cz [online]. [cit. 2019-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-05-30. 
  6. Kolínská chytrá klíčenka. Edhance [online]. 2018-06-01 [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  7. Kolínská chytrá klíčenka a další vychytávky nejchytřejšího města | Domov. Lidovky.cz [online]. 2018-02-18 [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. 
  8. Mapa exekucí [online]. [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. ZPRÁV, O. autorovi Z. tiskových. Ekonomický Magazín [online]. [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. 
  10. Cesta do země obchodu. Edhance [online]. 2018-06-01 [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  11. POKOS. Edhance [online]. 2018-06-01 [cit. 2019-05-30]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  12. Vzdělání v technologickém věku. Český startup Edhance pro školy vytváří inovativní výukové programy. Czechcrunch [online]. 2020-02-17 [cit. 2020-02-21]. Dostupné online. 
  13. "Umět Word nestačí. Děti musí myslet". Metro [online]. 2020-02-17 [cit. 2020-02-21]. Dostupné online.