Dub Cysters

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (chráněný)
Dub Cysters
Dąb Cysters
Druhdub letní
'Quercus robur L.'
Počet1
Poloha
ObecRudy
Gmina Kuźnia Raciborska
Okres Ratiboř
Slezské vojvodství
PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dub Cysters, polsky Dąb Cysters, je chráněný strom - dub letní (Quercus robur L.), který se nachází v klášterním parku ve vesnici Rudy ve gmině Kuźnia Raciborska v okrese Ratiboř ve Slezském vojvodství v jižním Polsku.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Dub Cysters je nejstarší strom v klášterním parku a jeden z nejstarších a nejpůsobivějších stromů v celém Horním Slezsku. Podle dendrologických výzkumů je strom asi 515 let starý s výškou cca 31 m (údaje z roku 2021). Obvod kmene ve výčetní výšce je 7,4 m. Kmen stromu je vykotlaný a uvnitř je dutina do které se vejde několik lidí. Podle archeologických výzkumů se dub nachází se v místě bývalého hřbitova řeholníhů. V Polsku existuje iniciativa týkající se tohoto dubu, kdy z jeho žaludů se pěstují mladé sazenice a potomci dubu jsou vysazování v Polsku. Dub je také zobrazen na uměleckých dílech z 18. a 19. století.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dąb Cysters w Rudach. www.polskieszlaki.pl [online]. 2016-10-05 [cit. 2022-02-12]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Dąb Cysters w czterech odsłonach... • Rudy-Opactwo.pl - Pocyterski Zespół Klasztorno-Pałacowy w Rudach. rudy-opactwo.pl [online]. [cit. 2022-02-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]