Draž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Draž
Poloha
Souřadnice
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Draž
Draž
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha149,5 km²
Počet obyvatel1 949 (2021)[1]
Hustota zalidnění13 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.draz.hr
PSČ31205
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Draž (maďarsky Darázs) je obec (opčina) v Osijecko-baranjské župě ve východním Chorvatsku. V roce 2011 zde žilo celkem 623 obyvatel.

Obec se rozkládá v rovinaté Panonské nížině, v blízkosti trojmezí Chorvatska, Srbska a Maďarska, poblíž řeky Dunaje. Historický region, do kterého spadá, nese název Baranja.

Draž patří mezi méně rozvinuté obce v rámci Chorvatska. Místní obyvatelstvo je především chorvatské a maďarské národnosti, živí se většinou zemědělstvím. V roce 1944 probíhala v blízkosti obce Batinská operace, přechod jednotek Rudé armády přes Dunaj směrem dále na západ.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Draž se nachází stranou hlavních dopravních tahů. Západním okrajem obce (opčiny) však prochází evropská silnice E73 (Budapešť-Osijek) a je zde důležitý silniční hraniční přechod UdvarDuboševica mezi Maďarskem a Chorvatskem.[2] Východním okrajem obce (opčiny) prochází evropská silnice E662.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima. Croatian Bureau of Statistics. 22. září 2022. Dostupné online.
  2. Přehled chorvatských hraničních přechodů | Chorvatsko.cz. www.chorvatsko.cz [online]. [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]