Dolní předměstí (Prachatice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolní předměstí s historickým centrem (domy v severní části mapy za hradbami).
Malé náměstí.
Zvolenská ulice, osa sídliště Pod hradbami.

Dolní předměstí (někdy také Východní předměstí) je jedna z historických součástí jihočeského města Prachatice. Vyvíjelo se v prostoru před Dolní bránou (podle níž bylo také pojmenováno) víceméně všemi směry s osou ve Vodňanské ulici. Jeho středem bylo Malé náměstí.

Území původního Dolního předměstí patří v současné době mezi nejhustěji obydlené části okresního města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik zástavby severně od historického centra města Prachatic lze vysledovat již v mapách Prvního vojenského mapování z konce 18. století, poprvé je doloženo ale již v století šestnáctém.[zdroj?] Vzhledem k dochovaným hradbám středověkého města se mohly Prachatice rozrůstat pouze na sever a na jih, případně ještě dále Husovou ulicí.

V roce 1761 poničil předměstí požár, kterému padlo za oběť několik desítek domů.[1]

V závěru 19. století bylo impulzem k rozvoji síti zavedení železniční dopravy do města, konkrétně nádraží na trati Číčenice – Nové Údolí. Na začátku 20. století zde vzniklo severněji od historického centra města pásmo rodinných domů s budovou základní školy. Vybudována zde byla také i první nemocnice (později přemístěná na okraj města).

Původní předměstí, kde zástavba přízemními až patrovými domy vznikala podél několika málo ulic (Vodňanská, Pivovarská a Zahradní) bylo zcela přestavěno v 2. polovině 20. století v souvislosti s výstavbou sídliště Pod hradbami.[2] Postupně byly strženy i některé další domy; vzniklo zde i autobusové nádraží. Další modernizace v 70. a 80. letech 20. století si zde vynutily opětovné demolice, a proto se do současné doby dochovala jen malá část původní zástavby tohoto předměstí. V místech původních domů vznikly úřady, obchody a další objekty podobného typu (např. místní budova KSČ, obchodní centrum Libín apod).

Byla rovněž přeorganizována původní silniční síť[2] a vytvořeny nové třídy, jako např. Zvolenská; původní ulice byly upraveny nebo přetrasovány.

Město Prachatice se vzhledem k stavu této lokality dlouhodobě zabývalo projekty přestavby a modernizace různých částí bývalého předměstí, které by zahrnovaly např. výsadbu stromů a tvorbu alejí.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V méně dostupném místě se nachází přírodní památka Žižkova skalka, která umožňuje výhled na historické centrum města.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu Prachatického deníku.
  2. a b KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2008. 991 s. ISBN 978-80-7277-041-0. S. 665. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Barbora Staňková: Prachatice od války do Sametové revoluce, stavební vývoj města (Diplomová práce)