Diskuse s wikipedistou:Vratislav Z./Iontový reaktor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Iontový reaktor je hypotetické technické zařízení. Jedná se o reaktor, ve kterém probíhá ionizace ( za pomoci energie z termonukleárního jádra, laseru nebo usměrněného slunečního paprsku ) a následné sloučení opačně nabitých iontů dvou prvků (elektropozitivního a elektronegativního)např.: Ca,O. Produktem tohoto sloučení je energie + sloučenina s iontovou vazbou.

iontový reaktor

Princip reaktoru[editovat zdroj]

Reaktor je založen na velice jednoduchém principu. Vnitřní reakční část, ve které probíhá reakce zahřívá vodu ve vnitřní nádrži a ta se mění na páru. Tato pára se vede trubkou, ohřívá vodu ve vnější nádrži ( to je nutné kvůli jistému typu radiačního záření )a poté se ochladí a vrátí jako kapalina zpět do nádrže. Voda ve vnější nádrži se také ohřívá a mění se na páru. Pára pak pohání turbínu, která pohání generátor a vyrábí elektřinu. Pára se poté opět ochlazuje a vrací zpět do nádrže v kapalném stavu.

rovnice: Ca+ + O- ---- teplo + Ca+O-

Vznik energie[editovat zdroj]

Teorie vzniku energie v iontovém reaktoru je založene na faktu, že při pohybu a slučování vzniká tepelná energie. To znamená, že teplo v reaktoru by mělo vznikat už po dodání počáteční energie při pohybu elektronů. Nejvíce tepla však vytváří sloučení vzniklých iontů.

  • Pro lepší pochopení: vznik NaCl je velice podobný. Při vzniku NaCl z Na a Cl proběhne mezi prvky ionizace ( Na odštěpí elektron a předá ho Cl) poté se vzniklé ionty díky opačným nábojům přitáhnou a vytvoří iontovou vazbu. Při vzniku iontové vazby se uvolní energie.

Související články[editovat zdroj]