Diskuse s wikipedistou:Tomastr

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Riha v tématu „Návrh na smazání

--Faigl.ladislav 8. 8. 2008, 10:52 (UTC)

Články - překlady[editovat zdroj]

Dobrý den,
pokud přeložíte článek z jiné jazykové verze Wikipedie, buďte prosím tak laskav a použijte šablonu {{překlad}}, která se umisťuje na konec článku. Bude se pak moci snadno dohledat zdroj, odkud jste čerpal. Děkuji moc, mějte se pěkně, --Podzemnik 19. 9. 2008, 12:52 (UTC)


Seznamy měst[editovat zdroj]

Zdravím,

díky za seznamy měst. :) Chtěla bych se zeptat, zda bys(te) měl chuť podílet se na projektu Evropský místopis, který ma za cíl pracovat na článcích týkajících se geografie Evropy. Momentálně je projekt pozastaven, ale plánuju se k němu po Novém roce vrátit.

Hezký večer, Linn

M. Reedová[editovat zdroj]

Dobrý den, prosím zkontrolujte si informace, než budete již takové smazané vracet zpět do článků. Konkrétně se jedná o post předsedkyně Markéty Reedové v SNK-ED, který jste vrátil po mém odstranění [1]. Viz zdroje, že stranu opustila [2] [3]. Zdraví --Kacir 8. 2. 2010, 03:08 (UTC)

Omlouvám se, příště si dám větší pozor. --Tomastr 11. 2. 2010, 09:19 (UTC)

Slovenská města[editovat zdroj]

Zdravím, kolego, děkuji za Vaše příspěvky, všiml jsem si, že se věnujete zakládání článků o slovenských městech. Chci Vás jen poprosit o drobnosti, aby Vaše články byly blíž dokonalosti – dodržování některých typografických pravidel a vyhýbání se zbytečným přesměrováním. Tady je vidět, co myslím: na název v cizím jazyce máme šablonu {{Vjazyce2}}, lze omezit přesměrování (jejich zobrazení je možné zapnout v nastaveních) a dodržovat typografii – nelamatelné mezery (ty by mohly být na víc místech, např. ve stoletích nebo po jednopísmenných předložkách), pomlčky (ve větách s mezerami, těsně v rozmezích) a správné znaky pro minuty a vteřiny (navíc bez mezer). Přeji Vám příjemné svátky, --Gumruch 24. 12. 2010, 12:55 (UTC)

Děkuji za radu. --Tomastr 25. 12. 2010, 12:34 (UTC)

Slovenské vesnice[editovat zdroj]

Ahoj kolego, všiml jsem si, že zakládáš pidičlánky o slovenských vesnicích, což je chvályhodné. Já vím, že je zřejmě přejímáš ze skwiki (což by mělo být doloženo šablonou překlad), kde jsou to stejné subpahýly. Ale slovenští kolegové - nechci jim sahat do svědomí - jsou IMHO trošku líní. Slovenské vesnice totiž mají na webu zhusta poměrně slušnou historii, která se dá po úpravě doplnit do článku. Vím, o čem mluvím, sám tak občas doplňuji vesnice ze západního Slovenska, které jsem navštívil. Doplnil jsem tak dnes i Tvůj článek Brezovec, abys viděl, že to jde. Články pak vypadají mnohem lépe, tedy mají větší encyklopedickou hodnotu. Přeji Ti hodně sil do další práce--Feťour 27. 12. 2010, 13:17 (UTC)

Ok, pokusím se články trochu rozšířit.--Tomastr 27. 12. 2010, 14:10 (UTC)

Kategorizace[editovat zdroj]

Dobrý den, všiml jsem si, že přidáváte ručně kategorie do článků o horách. Pro snadnější přidávání lze použít HotCat. Nastavuje se to v nastavení zde. S pozdravem Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 17. 7. 2011, 19:28 (UTC)

Děkuji za radu. --Tomastr 17. 7. 2011, 19:30 (UTC)

Seznam ulic v Třebíči[editovat zdroj]

Dobrý den, dovoluji si Vás upozornit, že jsem založil diskusi o smazání článku Seznam ulic v Třebíči, jehož jste autorem. Pokud máte zájem, můžete se vyjádřit. S pozdravem --Midi7 10. 1. 2012, 18:35 (UTC)

Ahoj, nie je mi jasné, prečo sú v tomto článku literatúra a filmy z úplne iných rokov. --Lalina (diskuse) 1. 6. 2012, 19:29 (UTC)

Ahoj! V článku jsou uvedeny, protože se v tomto roce odehrává jejich děj. Zkusím článek upravit, aby to bylo jasnější... --Tomastr (diskuse) 2. 6. 2012, 19:04 (UTC)

Americké hory[editovat zdroj]

Dovolím si vás požádat, abyste šablonu {{Téma Ameriky}} vkládal do článků o amerických horách s druhým parametrem, takto:
{{Téma Ameriky|Nejvyšší hora|Nejvyšší hory}}
Předpokládám, že vy nebo váš kolega Maoman v budoucnu založíte článek Nejvýšší hory amerických zemí (po vzoru ostatních kontinentů), tak ať je to dopředu připraveno a nevznikají potom zbytečná dvojitá přesměrování. Navíc nadpis navboxu zobrazený za pomoci druhého parametru je podstatně výstižnější. Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 27. 9. 2012, 21:45 (UTC)

Děkuji za upozornění i za vložení parametru do již existujících článků. --Tomastr (diskuse) 28. 9. 2012, 16:30 (UTC)

Nejvyšší hory zemí[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Zdravím a děkuji za to obrovské množství nových a kvalitních stránek o nejvyšších horách jednotlivých zemí, za které Vám uděluji wikikytičku :-)
--Maoman (diskuse) 27. 10. 2012, 10:50 (UTC)

Ahoj, v článcích používáš slovo ultraprominentní. Ještě jsem se s tím nesetkal ani jsem to nebyl schopen vygooglovat, tak se chci zeptat, jestli je to v této oblasti běžně používané označení i v české literatuře nebo tvůj vlastní překlad z angličtiny?--Ladin (diskuse) 19. 4. 2013, 12:12 (UTC)

Ahoj, v češtině jsem bohužel zatím na toto téma nic nenašel, takže jsem použil vlastní překlad. --Tomastr (diskuse) 19. 4. 2013, 13:11 (UTC)
Můj názor je, že zavádět takové anglicismy/novotvary do češtiny, resp. do wikipedie není dobré, je to podle mě za hranicí vlastního výzkumu, viz. třeba věta Hory s prominencí nad 1500 metrů se označují jako ultraprominentní vrchol, zkráceně ultra v článku Prominence. Myslíš, že by to slovo šlo nahradit nějakým užívaným českým slovem nebo slovním spojením, třeba hory s prominencí nad 1500 m? V tom článku se vyskytuje např. slovní spojení nejprominentnější hory světa, ale i to mi připadá dost krkolomné. --Ladin (diskuse) 19. 4. 2013, 13:33 (UTC)
Máš pravdu, krkolomné to je... Popřemýšlím nad tím. Seznamy by se mohly přejmenovat na Seznam hor v ... podle prominence. Co se týče článku ultraprominentní vrchol, lepší varianta názvu mě zatím nenapadla... --Tomastr (diskuse) 19. 4. 2013, 15:00 (UTC)
A nebylo by možné pojmenovat článek originálním anglickým názvem? Díval jsem se, že na Wikipedii existuje článek Seznam fourteeners Spojených států amerických a kategorie Kategorie:Fourteeners, kde je původní anglické slovo ponecháno... --Tomastr (diskuse) 19. 4. 2013, 15:31 (UTC)
Ano, Fourteeners je podobný případ. Chtělo by se zamyslet, co s tím. Začal jsem diskusi v článku Prominence, ať se může zapojit více lidí.--Ladin (diskuse) 20. 4. 2013, 11:22 (UTC)

Děkuji Vám za informace v článku 2029. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Tomas62 (diskuse) 6. 6. 2013, 18:32 (UTC)

Karanč - náhoda[editovat zdroj]

Koukal jsem, že jste 20. dubna založil článek Karanč. Zrovna ten den jsem tam byl a něco tam (spíše v okolí) vyfotil. Tak jsem Vám chtěl poděkovat a upozornit na dobrou náhodu. Mám v plánu teď doplnil/rozšířit články týkající se Cerové vrchoviny a přidat nějaké fotky. Je tam krásně! (nám bohužel počasí moc nepřálo, což je na fotkách vidět). Pár mých fotek z Ceru --Pavouk (diskuse) 24. 4. 2014, 15:31 (UTC)

Moc děkuji za krásnou fotku:-) Rozšířit články o Cerové vrchovině je dobrý nápad, na české i slovenské Wikipedii je toho o ní velice málo... --Tomastr (diskuse) 25. 4. 2014, 20:30 (UTC)

Seznam vrcholů v Králickém Sněžníku[editovat zdroj]

Moc se neumím pohybovat v tabulkách, tak jeden typ na doplnění vámi založené stránky: http://www.mapy.cz/turisticka?x=16.8480702&y=50.1870887&z=15 --Railfort (diskuse) 17. 3. 2015, 11:19 (CET)Odpovědět

Za typ velice děkuji. Hned jsem jej do seznamu přidal. --Tomastr (diskuse) 19. 3. 2015, 20:30 (CET)Odpovědět

Podrobnější LocMapy[editovat zdroj]

Dobrý večer, ve Vašem článku Stuhleck jsem si dovolil vyměnit mapku Štýrska za známější mapu Rakouska. Sám jsem zastáncem těch podrobnějších (doložených mapkou daného podřazeného celku v rámci státu), ale v otevřené diskusi čekám na vyjádření komunity. Samozřejmě se těším i na Váš názor :) --Hansek141 (diskuse) 29. 6. 2015, 22:29 (CEST)Odpovědět

Geomorfologické členění Brněnské vrchoviny[editovat zdroj]

Ahoj,

chtěl jsem se zeptat na některé okrsky v článku Geomorfologické členění Brněnské vrchoviny. V Konické vrchovině je například zmíněn Bousínský les, ale na Geo Portálu tuto oblast nemohu nikde najít. Čím to? A o zhruba jakou oblast by mělo jít? Předpokládám, že se bude nacházet v okolí Bousína.

Díky

--Jiří Komárek (diskuse) 5. 3. 2016, 00:52 (CET)Odpovědět

Ahoj! Na Geoportálu je tento okrsek pojmenován jako Zelenohorský les. Proč tomu tak je, nevím... Myslím, že geomorfologické členění na úrovni okrsků (a nižší) není ještě úplně ustáleno a tak se občas objevují takovéto rozdíly. Pokud se podíváš na hranice některých okrsků na různých mapách, najdeš mnoho rozdílů (dále třeba AOPK ČR, Geoportál ČÚZK). Při vytváření článku jsem vycházel z Demkova Zeměpisného lexikonu, kde je použito označení Bousínský les. --Tomastr (diskuse) 5. 3. 2016, 20:43 (CET)Odpovědět
Ahoj,
díky za odpověď, takové rozdíly jsem opravdu nečekal. Vyplývá z toho, že se (prozatím) moc nevyplatí psát o geografických okrscích, když není vůbec jasné, co do něj patří?
--Jiří Komárek (diskuse) 8. 3. 2016, 16:29 (CET)Odpovědět

Listing do Infoboxu hora[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych Tě poprosit o názor. Inspiroval jsem se polem "listing" z enwiki a začal jsem do článků o nejvyšších a nejprominentnějších českých horách přidávat kategorii vrcholu - tisícovka, ultratisícovka a ultrakopec, s odkazem na příslušné seznamy (Seznam tisícovek v Česku a nový Seznam hor a kopců v Česku podle prominence). Taky jsem přidal typ Munro a Marilyn k příslušným britským horám, výhledově by se daly přidat i ultras apod.

Používám pole "typ" v infoboxu, které se dosud skoro nepoužívá. U pár českých hor je v něm uvedeno "kopec", u zahraničních sopek v něm bývá typ sopky (např. stratovulkán), ale u drtivé většiny článků chybí. Kolega Grtek si myslí, že použití pole "typ" není vhodné, a že by bylo nejspíš lepší vytvořit nové pole, viz diskuse na mojí diskusní stránce. Mně připadá, že využití téměř nepoužívaného pole je lepší než přidávat pole nové, ale novému poli (zřejmě "seznam"?) bych se taky nebránil. Rád bych znal Tvůj názor, jednak jestli je podle Tebe lepší využít "typ" nebo přidat nové pole, a jestli nové pole, tak jaký název bys pro něj preferoval ("seznam" nebo něco jiného?).

Předem díky za odpověď! --Maoman (diskuse) 16. 8. 2016, 01:50 (CEST)Odpovědět

Ahoj, kolego! Osobně si myslím, že vhodnější by byla druhá varianta, tj. vytvořit v infoboxu pole nové (třeba "seznamy"). Na Wikipedii existuje mnoho seznamů hor, které by se do kolonky "typ" špatně vměstnávaly. Můžu sice slovem tisícovka odkázat na článek Seznam tisícovek v Česku nebo slovem ultrakopec na Seznam hor a kopců v Česku podle prominence, ale už bude problém odkázat (má-li být označení kolonky smysluplné) třeba na Seznam vrcholů v Hrubém Jeseníku nebo na Seznam hor a kopců v okrese Česká Lípa. Na anglické Wikipedii mnohdy odkazují na velké množství seznamů (třeba zde) a dle méno názoru by stejné řešení bylo do budoucna vhodné i pro Wikipedii českou. --Tomastr (diskuse) 29. 8. 2016, 21:11 (CEST)Odpovědět
Ahoj, kolego! :-) Díky za radu! Trvalo mi to sice skoro 2 roky, ale nakonec jsem udělal přestávku ve své dlouhodobé wikidovolené, upravil infobox podle Tvého návrhu ("seznamy") a zaplnil víc než 1000 infoboxů odkazy na zhruba 100 různých seznamů, většinou i s pořadím, aspoň pro hory na několika prvních příčkách.
U českých hor jsem použil seznamy tisícovek, nejprominentnějších hor, seznamy pro jednotlivá pohoří, plus nějaké speciality (nejizolovanější hory, brdské a žďárské osmistovky, lužické sedmistovky, okres Česká Lípa atd.). U zahraničních pak ultras, nejvyšší hory zemí jednotlivých kontinentů, nejvyšší/nejprominentnější/nejizolovanější hory, x-tisícovky (8, 7, Andské šestitisícovky, Alpské čtyřtisícovky, Japonské třítisícovky, Švédské dvoutisícovky atd.), plus specialní seznamy Koruna planety, Koruna hor Polska, Sněžný leopard, Munros & Marilyns nebo Pět velkých hor. Jo a na Slovensku ještě nejvyšší/nejprominentnější a všechny seznamy tatranských pohoří. Píšu to takhle podrobně pro případ, že bys v tom chtěl pokračovat, například pro slovenská pohoří a další seznamy hor a kopců, protože drtivou většinu z nich jsi vytvořil ty.
Mimochodem co ty Železné hory a Žulovská pahorkatina, které se krčí na konci šablony Seznamy vrcholů v Česku podle pohoří? :-) Nechystáš se je zamodřit? Připravil bych zase seznamy podle prominence, i když ty budou dost krátké - přes 100 metrů prominence mají v Železných horách jenom 2 kopce a v Žulovské pahorkatině jenom 1. --Maoman (diskuse) 9. 6. 2018, 13:56 (CEST)Odpovědět

Zdravím.

Prosím, podívejte se příležitostně na diskusi Diskuse ke kategorii:Povrchové útvary na Měsíci podle čtyřúhelníků#Přejmenování kategorie. Díky. --ŠJů (diskuse) 26. 8. 2016, 13:54 (CEST)Odpovědět

Děkuji za upozornění, kouknu na to. --Tomastr (diskuse) 29. 8. 2016, 21:15 (CEST)Odpovědět

Dělení Himaláje[editovat zdroj]

Zdravím, neměl by se článek jmenovat Geomorfologie Himaláje? připadá mi to takové divné...--Mirek256 9. 10. 2016, 12:00 (CEST)Odpovědět

Ahoj! Tento název článku jsem zvolil, protože na Wikipedii existuje například článek dělení Karpat a chtěl jsem zachovat jednotu. Ve zdroji, ze kterého jsem čerpal (Šlégl) se používá spojení buď "dělení Himálaje" nebo "orografické členění Himálaje". Carter používá (v překladu) spojení "klasifikace Himálaje". Geomorfologické členění je nějakým způsobem definováno (zohledňuje nejen reléf, ale i geologickou příbuznost a pod.) a nevím, nakolik této definici toto Carterovo dělení odpovídá, protože autor geomorfologii nikde nezmiňuje. Z tohoto důvodu bych se radši přidržel obecnějšího názvu "dělení Himálaje", popř. "členění Himálaje".
--Tomastr (diskuse) 12. 10. 2016, 20:20 (CEST)Odpovědět

Seznam vrcholů ve Slezských Beskydech[editovat zdroj]

Ahoj, koukám, že jste vylepšoval "váš" článek Seznam vrcholů ve Slezských Beskydech. Drobnost: proč zarovnávat číselné údaje v tabulce na střed? Čísla se, dle mě, spíše zarovnávají doprava (pokud jde speciálně o stejně "mohutné" údaje- ze tří čísel. Zásadnější dotaz: plánujete aktuální rozšíření i na vrcholy v Polsku? Pokud ne, tak by se dle mě měl článek přejmenovat, jelikož neodpovídá názvem obsahu. Měl by se jmenovat něco jako Seznam vrcholů české části Slezských Beskydech. Analogicky máme mezinárodní seznam, např. Seznam jezer ve Vysokých Tatrách a vedle toho jen "státní" Seznam jezer v Tatrách v Polsku. Zdraví --Pavouk (diskuse) 19. 10. 2016, 22:53 (CEST)Odpovědět

Ahoj! Čísla zarovnávám na střed čistě z estetických důvodů. Máš pravdu, že zarovnání doprava má své opodstatnění, ale nemyslím si, že by šlo o něco zásadního. Co jsem se díval, zarovnání na střed se také hojně používá a je poměrně časté v podobných tabulkách i na anglické či německé wiki. Co se týče zmíněného seznamu a podobných článků, určitě bych je v budoucnu rád rozšířil na celá pohoří bez ohledu na státní hranice. Osobně bych seznamy zvlášť pro českou a zvlášť pro polskou (či jinou) část pohoří nevytvářel. Konkrétně u Slezských Beskyd je situace celkem jasná, problém bude u některých jiných celků, kde jsou mezi ČR a sousedními zeměmi rozdíly v geomorfologickém členění... --Tomastr (diskuse) 26. 10. 2016, 20:42 (CEST)Odpovědět

Seznam sedmitisícovek[editovat zdroj]

Dobrý den, pokud vytváříte články o horách např. v Asii, dbejte na pravidla českého přepisu z místních jazyků. Tato pravidla jsou v mnohém odlišná než pravidla angličtiny, ze které jsou zmíněné seznamy převzaty. Provedl jsem některé základní úpravy, nicméně nejsem žádný znalec v tomto oboru, takže jsem některé spornější případy nechal na někom zkušenějším. Obecně se dá říct, že v 99 % bude anglické „ch“ české „č“, „sh“ bude „š“, „j“ bude „dž“ a „y“ bude „j“. Více k tématu nabízí články Transkripce tibetštiny a Transkripce čínštiny. Děkuji Vám za příspěvky — Draceane diskuse 22. 11. 2016, 22:35 (CET)Odpovědět

Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Seznam příliš krátkých článků[editovat zdroj]

Ahoj, v rámci Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Seznam příliš krátkých článků jsem narazil na Te Manga a Murray Hill, které jsi před lety založil. Mohl by ses k nim výhledově vrátit a rozšířit je tak, aby bylo zřejmé, že nejde o subpahýly? Děkuji. S pozdravem --4. 4. 2018, 18:12 (CEST), Utar (diskuse)

ZS a tagy u commons[editovat zdroj]

Ahoj, koukal jsem že procházíš „svoje“ články, pls uprav všechny tak aby commons bylo řádkově a bez tagů + standardní WP:Závěrečné sekce, třeba jako je to tady [4]. Dík moc--Horst (diskuse) 12. 4. 2018, 19:53 (CEST)Odpovědět

Abu Auda[editovat zdroj]

Zdravím, navrhl jsem na smazání či sloučení článek Abu Auda, zde se můžete zúčastnit diskuze Wikipedie:Diskuse o smazání/Abu Auda. Jinak si myslím, že o kopečku stačí zmínka v článku Pásmo Gazy, jak je na anglické wikipedii a děkuji Vám za úpravy mých nových článků, snažím se psát o ultraprominentních vrcholech. Mirek256 11. 2. 2019, 17:19 (CET)Odpovědět

Seznamy objektů podle souhvězdí[editovat zdroj]

Ahoj, v prosinci jsi v kategoriích jednotlivých souhvězdí začal tvořit kategorie pro jednotlivé typy objektů hlubokého vesmíru. Přišlo mi to jako zbytečnost, v žádné jiné jazykové verzi takové kategorie nejsou, ale možná je to vizionářský projekt a uchytí se to. Skončil jsi zhruba v půlce. Hodláš s tím pokračovat? --Pepe357 (diskuse) 15. 2. 2019, 08:13 (CET)Odpovědět

Ahoj, určitě bych to rád dotáhl do konce. Máš pravdu, že na jiných jazykových verzí to není (snad kromě italské), ale přišlo mi to logické třídit objekty nejen podle typu, ale také podle polohy na obloze (případně také podle polohy v galaxii či ve vesmíru). --Tomastr (diskuse) 15. 2. 2019, 20:03 (CET)Odpovědět

Návrh na smazání[editovat zdroj]

Ahoj/dobrý den, díky za zřízení kategorie Seznamy restaurací, bohužel stále je v ní jen jediný článek. Pokud chceš/chcete kategorii zachránit, pokuste se, prosím, do ní najít i něco dalšího. Navrhl jsem ji ke smazání. Rovnou říkám, že článek Seznam řetězců rychlého občerstvení se týká řetězců (ne restaurací) a je úplně bez odkazů, pokud tedy nepočítám slovenskou stránku, která má úplně stejné problémy. Děkuji za pochopení. --Petr Říha, Hradec Králové (diskuse) 15. 11. 2021, 21:25 (CET)Odpovědět