Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Stepik

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Zp 04:37, 25. 10. 2005 (UTC)

Vítám srdečně v české Wikipedii. Váš začátek v čllánku o Ivanu Vojnárovi nebyl špatný, ale přesto bych Vás rád upozornil na některé stylitické zvyklosti. Názvy děl nepíšeme velkým písmem, případné rozlišení názvu článku (například Nespavost) činíme do závorky za název. Tedy má být Nespavost (film), nikoliv [[film Nespavost]]. Odkazy na pojmy by měly být jen jednou, týká se to třeba slov kameraman, film. Jak to je vlastně s filmem "Sen o P/pierotovi"? Google vrací víceméně stejně "Pierot" i "pierot". Píšete-li něco do závorek, pak za počáteční závorku a před koncovou závorkou mezera není. Nějaká vysvětlení, jak psát biografie najdete na Wikipedie:Biografie, o závorkách a interpunkci vůbec na Wikipedie:Typografické rady.

A to hlavní na konec: neukládejte každou minutu. Nejprve si všechno pěkně připravte, vzhled ověřujte tlačítkem Ukázat náhled a teprve až budete spokojen, tak to jednou uložte. Když totiž článek uložíte, tak tím říkáte, že už jste skončil a může se na ten článek podívat (=upravovat, doplňovat) někdo jiný. Jinak hrozí tzv. editační konflikt, kdy dva wikipedisté ve stejnou chvíli editují stejný článek. Kromě toho častým ukládáním jednoho článku se zaneřáďuje stránka posledních změn, která je pro wikipedisty stránkou hlavní - to je stránka, kterou sledují všichni. Kromě toho časté ukládání jednoho článku není zrovna přátelským gestem vůči databázi Wikipedie a ztěžuje to také orientaci v historii článku. A při ukládání článku napište do shrnutí, čeho se týkaly Vaše úpravy, aby to bylo vidět hned na stránce posledních změn a v historii článku. Někdy stačí napsat opravdu jen jedno slovo, někdy třeba celou větu, která by charakterizovala změny v článku.

To všechno jsou běžné začátečnické chyby, uvidíte, že se to poddá. Každý z nás z počátku dělal stejné nebo podobné chyby. Koukněte se, jak Váš článek změnil zkušený wikipedista a další článek jistě už bude hned z počátku dodržovat štábní kulturu Wikipedie. Přeji hodně uspokojení při psaní Wikipedie. Nebudete-li si něčím jist, zeptejte se. Zkušenější wikipedisté Vám rádi odpovědí. --Luděk 05:31, 25. 10. 2005 (UTC)

Obr. bez zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Tlusťa 15:17, 28. 7. 2006 (UTC)