Diskuse s wikipedistou:Michal Jurosz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Martin Urbanec v tématu „Pozvánka na oslavu 15. narozenin české Wikipedie

Hlasování o pravopisu[editovat zdroj]

Aktualita: Hlasování o pravopisu
Jiří Kozelek

Humanities and art[editovat zdroj]

Když už jste v tom velkém kategorizování: všiml jsem si, že existují dvě kategorie, ze kterých by asi měla přežít jen jedna (viz též Speciální:Categories): "Humanitní vědy", "Humanitní vědy a umění". Já se v tom nechci hrabat, protože mě to množství kategorií zatím mírně děsí. ;-)

Apropos, měl bych do stránek typu 10. červenec dávat taky nějakou kategorii? Že by "Historie v datech"? Nebo snad nějakou speciální jako "Dny v roce", nebo dokonce (jak by to naznačovala nějaká ta nápovědní stránka) něco jako "Dny v červenci"?

P.S. Nevíte někdo, jak se dá do stránky dát odkaz na kategorii tak, aby zůstal v textu a neodsunul se na konec, zařazujíc stránku do té kategorie?

--Mormegil 11:52, 11. Črv 2004 (UTC)

To se přeci dělá pomocí standardní dvojtečky: např. Category:Humanitní vědy nebo Category:Humanitní vědy a umění = [[:Category:Humanitní vědy]] nebo [[:Category:Humanitní vědy a umění]]. -- Vít Zvánovec 12:47, 11. Črv 2004 (UTC)
Já se snažím udržet kategorie synchronizované s anglickou wikipedií, kde existuje kategorie en:Category:Humanities and art. Možná by nebylo od věci zeptat se v diskuzi proč se kategorie nejmenuje jen Humanities a případně to opravit tam. Podle stránky en:Humanities by umění (art) mělo být podkategorií. --Michal Jurosz 08:45, 13. Črv 2004 (UTC)
Kat. Humanitní vědy a úmění byla včera zrušena. Snažil jsem se udělat kategorii hlavní strana a z toho to vyplynulo. Myslím si, že by nám měly hlavně ladit jednotlivé části mezi sebou, a potom teprve s anglickou verzí. Podobný problém je s heslem "Hobby" - pokud zmizí z kategorií (s tím souhlasím), tak by se asi měla opravit i hlavní strana.
Myslím si, že v kategoriích je dost chaos, ale stejně tak je i v hlavních seznamech. Dát to do nějaké použitelné struktury asi bude nadlidský výkon.
Příkladem může být zařazení různých "věd" - není to jednotné a jsou na to různé názory. Nebo existuje nějaké objektivní klasifikace, na které se dá stavět?
Na závěr - s tím sledováním struktury anglické wiki bych byl opatrný, jsou sice podstatně dál, ale chaos je tam občas taky.
Mojža 12:19, 13. Črv 2004 (UTC)
Nic objektivního není, jako v humanitních vědách všechno. O optimální strukturaci jsem se pokusil v hesle Věda. -- Vít Zvánovec 12:25, 13. Črv 2004 (UTC)
Systémů je v knihovnictví spousta, ale žádný samozřejmě není "objektivně nejlepší" (pro ilustraci [kde se tedy nejedná zrovna o umění] viz např. http://www.stk.cz/cgi-bin/dflex/CZE/STK/PSH). Mmch pro zajímavý názor na kategorizování vizte též diskusi kolem http://mail.wikipedia.org/pipermail/wikipedia-l/2004-June/015798.html --Mormegil 12:42, 13. Črv 2004 (UTC)
Souhlasím s tím, že kategorie jsou i na anglické Wikipedie občas dosti chaotické a nejednotné. Chtělo by to opravovat je i tam. Nejde mi ani tak o kopírování, jako o uvádění interwiki (mezijazykové odkazy), tam kde je to možné. Nechci, aby s každým novým článkem v české Wikipedii bylo třeba změnit mnoho stávajících kategorií a článků. --Michal Jurosz 19:46, 13. Črv 2004 (UTC)

Art a Arts[editovat zdroj]

Nenapadá někoho jak označit v češtině rozdíl mezi en:Category:Art a en:Category:Arts? --Michal Jurosz 08:45, 13. Črv 2004 (UTC)

Pokud vím, tak humanities je neologismus, který znamená humanitní vědy. (Fine) art je (krásné) umění, arts jsou svobodná umění, tedy humanitní vědy. -- Vít Zvánovec 09:46, 13. Črv 2004 (UTC)

Hello Michal. BotCS is now marked as a bot. Angela 22:07, 22. Črv 2004 (UTC)

Calendar[editovat zdroj]

Hi Michal, excuse me for the change in your calendar's voice. Bye. Renato Caniatti 13:52, 29. Črv 2004 (UTC)

Mohl byste, prosím, projet jazykovým robotem stránky: fluor, helim. neon, argon, krypton, xenon, radon, lithium a bor. Nebo to mohu udělat i já a pokud ano, jak? --Karel 21:10, 19. 9. 2004 (UTC)

Spoléhat na bota netřeba. Při vytvoření nového článku byste měl (kromě jeho zařazení do kategorie) do článku přidat i mezijazykové odkazy. To provedete třeba tak, že si otevřete anglickou verzi článku (např. en:Helium), otevřete si jeho editaci a okopírujete z ní část s mezijazykovými odkazy do svého článku. Pak mezi ně ještě vložte odkaz na anglickou verzi (který v anglické verzi samozřejmě není). Pokud chcete, můžete do anglické verze přidat odkaz na českou (jako shrnutí editace použijte +cs:). BotCS pak časem přidá odkazy do ostatních Wikipedií apod. Pokud si chcete ušetřit trochu práce (ale IMHO tenhle postup není nijak zvlášť náročný), stačí do článku uvést odkaz na jednu cizojazyčnou verzi (např. anglickou: [[en:Helium]]), tím botovi řeknete, na které články má tento článek navázat (z obsahu článku to nepozná, tak chytré dnes ještě počítače nejsou ;-) ). --Mormegil 21:34, 19. 9. 2004 (UTC)
Malé doplnění. BotCS edituje jen na české Wikipedii. Díky chybě v kódování warnfile bota na mnou zatím používaných Windows2000 je jedinou možností jak mohou ostatní boti najít českou verzi článku uvedení odkazu vedoucího na český článek i v některé cizojazyčné Wikipedii (doporučuji en). Zmíněnou chybu jsem hlásil a ještě jednou určitě budu :-) --Michal Jurosz 08:05, 20. 9. 2004 (UTC)

Perl Wikipedia ToolKit[editovat zdroj]

Je možné nějak použít funkce z této knihovny? Nebo v krajním případě něco naprogramovat, případně použít SQL dotaz? Možnost SQL už jsem v nabídce (asi jen pro administrátory) viděl, ale bez znalosti struktury dat (tabulek) je to k ničemu. Potřeboval bych nahodit, kde začít v dokumentaci (česky asi nic není?).

Mám nástroj pro editaci a prezentaci stromu (FreeMind), nadatloval jsem do toho kategorie české wikipedie (odkaz je na mé stránce), ale udržovat to ručně asi dlouho nevydržím. Tak bych to rád nějak propojil. A ideální by bylo, kdyby něco podobného bylo přímo ve wikipedii (asi by stačil XML soubor, s tím si prohlížeče poradí).

--Mojža 21:47, 28. 9. 2004 (UTC)

Reakce na chyby[editovat zdroj]

Nevím, kdo má nejblíž k vývojářům, tak se ptám tady. Na stránku chyb jsem zaznamenal dva problémy, ale nic se neděje. Jak by měl fungovat mechanismus hlášení chyb? Zabývá se tím někdo z adminů?

--Mojža 21:47, 28. 9. 2004 (UTC)

Já se tím zatím nezabýval. Překlad preferencí jsem začal opravovat na meta:LanguageCs.php, ale nedokončil. --Michal Jurosz 15:28, 29. 9. 2004 (UTC)

Strom kategorií[editovat zdroj]

Má strom kategorií na pískovišti nějaký hlubší význam? Hlavně doufám, že to není vyráběno ručně. Na vyrábění stromů kategorií jsem si vyrobil nástroj [1], který je umí generovat automaticky. Takže i pokud bys potřeboval nějakou specialitu, je jednodušší se zeptat, než to vyrábět ručně. --Mormegil 16:07, 22. 11. 2004 (UTC)

Hlubší význam to nemá. Omlouvám se neměl jsem to ukládat. Je to také generované automaticky [2]. Díky tomu, že se u recentchanges objevil parametr from, tak by šlo generovat strom skoro v reálném čase, resp. rychlesji než je vydáván dump databáze. --Michal Jurosz 19:00, 22. 11. 2004 (UTC)

Chybové hlášení[editovat zdroj]

Pokud jsem na stráne Poslední změny klikl v záznamu z 22.11.2004 20:57 na rozdíl, dostal jsem chybovou hlášku:

Fatal error [host=]: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in
 /usr/local/apache/common-local/php-new/includes/DifferenceEngine.php on line 434

Engine Wikipedie si s tou Vaší stránkou nějak neví rady. --Beren 20:18, 22. 11. 2004 (UTC)

Ta předchozí verze byla trochu dlouhá :-( a vytvoření rozdílu tak trvá dlouho. --Michal Jurosz 20:33, 22. 11. 2004 (UTC)

Stránka Potřebuji pomoc[editovat zdroj]

Založil jsem stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc. O účelu stránky viz tam (a také Pod lípou). Ze zkušeností jiných wikipedií se dá předpokládat, že stránka bude časem dosti frekventována. Aby měla smysl, bude nezbytné, aby každý sysop (no, nejen tito) se na tuto stránku pravidelně podíval a pokud může, tam zveřejněné otázky řešil, poradil atd. Děkuji za spolupráci. -jkb- 11:32, 23. 1. 2005 (UTC)

Kategorie filosofové/filozofové[editovat zdroj]

Dobrý den, potřebovali bychom službu od BotCS, vizte Kategorie diskuse:Filosofové. Můžete to zařídit? Díky moc.
-- Egg 13:07, 20. 2. 2005 (UTC)

Prajem dobry den chcem len vediet ci ste Michal Jurosz, ktory publikoval pracu o merani na akcelerometri ADXL. Chcel by som Vas poprosit o pomoc. Dakujem

Stanislav Hulita hulita@ronet.sk

Probíhá potvrzování dosavadních správců[editovat zdroj]

Zdravím. Omlouvám se, že píšu jeden text více uživatelům, ale nechtěl bych, abyste přehlédli tuto informaci důležitou pro Vás i pro celou komunitu. Jak jste si asi všimli, před pár týdny, konkrétně 6. listopadu, byla schválena pravidla, jak se stát správcem. Dosavadní správci měli ve lhůtě 1 měsíce od schválení pravidla podat formální žádost o potvrzení svého "sysopství" ci "byrokratství", což už někteří z nich učinili a komunita o nich hlasovala. Protože uběhla skoro polovina oné lhůty, ve které se měli dosavadní správci začít nechat potvrzovat a vy jste zatím tuto formální žádost nepodali, dovoluji si vás na toto pravidlo osobně upozornit na vaší diskusní stránce. Jak probíhalo hlasování o některých dosavadních správcích a několika nových, si můžete prohlédnout v archivu. V pravidlech je uvedeno, že nenechají-li se dosavadní správci potvrdit nebo nepožádají-li sami na metě o svou "desysopizaci/debyrokratizaci", pak o to po skončení oné lhůty požádá jeden z byrokratů. --Luděk 21:31, 23. 11. 2005 (UTC)

nosource[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. — Timichal 12:30, 9. 9. 2006 (UTC)

Ahoj, odebral jsem tvému robotovi příznak robot, protože je dlouhodobě neaktivní. Pokud bys jej chtěl opět používat, můžeč opět zažádat ;-) JAn 20:00, 18. 5. 2008 (UTC)

Liberální institut[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Liberální institut, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS. K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: http://libinst.cz

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Tlusťa 7. 10. 2013, 16:17 (UTC)

Už je to dávno, ale pokud si vzpomínám, tak ani v té době jsem nedělal copy+paste. Možná nějaký výtah informací. Stránka je už smazaná, takže je to jedno. --mj41 (diskuse) 26. 10. 2013, 16:57 (UTC)

Pozvánka na oslavu 15. narozenin české Wikipedie[editovat zdroj]

Dobrý den, jak se daří? Rád bych vás pozval na oslavu 15. narozenin české Wikipedie, která se bude konat 3. května 2017 v kanceláři Wikimedia Česká republika ve Slovenské 21 v Praze-Vinohradech. Zvu vás, protože bychom rádi na jednom místě shromáždili co nejvíce bývalých i současných správců české Wikipedie (akce je však samozřejmě i pro nesprávce a dokonce i pro ty, kteří jen Wikipedii podporují, ale nikdy ji pořádně needitovali). Program je na stránce akce, ale stále se na něm pracuje a Vaše náměty a nápady si rád přečtu na diskuzi k akci.

Pokud máte zájem, prosím připište se do seznamu na stránce akce. Pokud o akci nemáte zájem, nejlépe uděláte, když odstraníte svoje jméno ze seznamu správců, který jsme připravili na stránce akce. Následně už vás nebudeme kontaktovat. Díky a těším se na shledání, --Martin Urbanec (diskuse) 16. 2. 2017, 15:23 (CET)Odpovědět