Diskuse s wikipedistou:LabiOgr/Seznam výskytů a použití JHVH

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Hnetubud v tématu „Urgentně ověřit?

Urgentně ověřit?[editovat zdroj]

Může se k tomu seznamu vyjádřit někdo, kdo tomu rozumí. Podle mě jsou v seznamu výskyty jak tzv. tetragrammatonu JHVH, tak slova Jehova a další varianty, čili míchá vše dohromady a vůbec neodpovídá názvu článku. Teď pomíjím, že většina položek postrádá zdroje. Není to na Urgentně ověřit nebo Urgentně upravit? Pokud ne, bylo by dobré doplnit do úvodu alespoň nějaké upřesnění či vysvětlení... --Ladin 9. 2. 2012, 11:33 (UTC)

Dobrý den, Ladine. Zhruba se v tématu orientuji, tak se pokusím vyjádřit k vašim dotazům. Nejsem autor článku, takže nevím přesně odkud bylo čerpáno, s výjimkou toho, co je zjevné z textu a referencí.
Nesouhlasím s případnou "urgentností". Ozdrojován je mnoha odkazy. Řekl bych, že na českou wiki velmi obstojně. Pravopisných vad jsem si nevšiml.
Co se týče výskytu JHVH, Jehova, Jahve, nejedná se o 3 jména, ale o jedno jméno v jiném tvaru. Případné přejmenování na "Seznam výskytů s Jahve" či "... s Jehova" by naopak bylo chybné. V článku se vyskytují různé psané formy, takže ani nelze zvýhodňovat určitou výslovnost v názvu článku. Původní název článku byl "JHVH v umění". Tetragrammaton se ovšem v článku vyskytuje i mimo oblast kultury. (Např. v geografii), tudíž přejmenování na současný název bylo vhodné.
Zdrojů je tam opravdu dost. Otázka je tedy spíše opačná: Jaké vysvětlení by tam být mělo a proč? Pokud se např. tetragrammaton vyskytuje v nějakých překladech Bible, v nápisu uvnitř chrámu, na obrazu malířů, na mincích, v erbech nebo na stavbách, tak je to možná sice překvapivé, ale vysvětlovat realitu, "že něco nějak je", asi imho ani nelze. Je to konstatování faktu. Přesvědčit se musí každý na tom místě, knize, stavbě, apod. Článek je významný z hlediska historického pohledu. Je to seznam výskytů tetragrammatonu v průběhu historie, od starověku do moderní doby, a historicky dokládá, že různé formy JHVH nejsou nijak nové, a v historii nebyly zakázané, jak např. trvdí článek JHVH, kde se odvolává na židovskou tradici, která vyslovování JHVH zakazovala. Tento nový článek naopak dokládá, že tomu tak není a vyslovovalo a psalo se to jméno zcela běžně napříč dějinami ve všech národech, včetně Židů (kteří ho například zneužívali v Kabale, odpadlickém mystickém hnutí uvnitř Judaismu, ne nepodobné mystickým hnutím v Křesťanství - např Gnosticismus, či třeba v Islámu - např. Súfismus). Takže vašemu návrhu na připojení vysvětlení či upřesnění dost dobře nerozumím. Vysvětlit co, kde konkrétně a jakým způsobem by to mělo být vhodněji?
Nějaké úpravy článek jistě potřebuje, ale nenapadá mně konkrétně v čem a jak. Díky za reakci. --JeremySil 9. 2. 2012, 15:13 (UTC)
Díky za podrobnou odpověď Jeremy. Pokud je to tak, že se jedná jenom o variantu jednoho slova, pak je název v pořádku. Myslím že právě takové vysvětlení obsahu by mohlo být i v úvodu seznamu, přestože je v úvodu odkaz na samostatný článek JHVH. Samostaté vysvětlení by bylo dobré u jednotilivých odstavců (co myslel autor například názvem „Různé praxe překládání a užívání tetragrammatu“, jak různé ...) Pokud to někdo přeložil z poštiny, tak právě takové spojovací texty vynechal. Hlavně rozsah a zpracování bych viděl jako největší problém, jednak je nekonzistentní, ve stylu i obsahu. Zdrojů je možná na první pohled hodně, ovšem vzhledem k množství tisíců položek zdaleka ne dost. Navíc je pochybná kvalita zdrojů, blogy atd. Nevím do jaké míry je přínosný seznam, pokud je vytvořený vlastním výzkumem, obsahuje směs jednak skutečně encyklopedicky významných objektů, tak podivnosti, jako např. SPZ. Chtělo by to promazat, přeložit (něco je slovensky či polsky).--Ladin 10. 2. 2012, 09:07 (UTC)
Aha. Už některé ty věci vidím. Pokusím se během dalších dní korigovat alespoň něco co stihnu. Praktická pomoc editorů je jistě vítána. --JeremySil 10. 2. 2012, 17:02 (UTC)

No já bych skoro řekl, že by možná bylo i lepší článek smazat – s tím, že skutečně podstatné informace by se začlenily do hesla JHVH. Sice to jakousi informační hodnotu má, ale od encyklopedického článku bych čekal nějakou syntézu toho nejdůležitějšího, ne takové: "Hele, co všechno jsem o tom našel, motýle i škatulku sirek!" Obávám se, že podobných seznamů, kdy si vezmu nějaké slovo a budu hledat, kde všude je to napsáno, by se daly sestavit tisíce, ale pro koho a proč?--Hnetubud (diskuse) 22. 7. 2019, 18:08 (CEST)Odpovědět