Diskuse s wikipedistou:Czeko Libre

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
STOP Osobní útoky nejsou na Wikipedii tolerovány. Pokud v nich budete pokračovat, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení.

--Yopie (diskuse) 7. 2. 2013, 14:25 (UTC)

--Bazi (diskuse) 7. 2. 2013, 18:58 (UTC)

Cau, kam se pisou stiznosti (zadosti o zablokovani) na neprizpusobive uzivatele? Vyse o tom neni ani slovo. Czeko Libre (diskuse) 7. 2. 2013, 19:13 (UTC)
Nejste li spokojen, můžete si stěžovat správcům na WP:NS. Vzhledem k tomu, že sám pravidla porušujete, nedoporučuji Vám to. Mohl byste být zablokován sám. Kolega Vás výše oprávněně upozornil na to, co byste si měl pročíst. Konečně na pravidlo zapovídající osobní útoky Vás upozornil i kolega v prvním příspěvku na této stránce.--Rosičák (diskuse) 7. 2. 2013, 19:53 (UTC)


Dobrý večer, Wikipedie upřednostňuje vyjednávání a domluvu před tvrdými zásahy typu zablokování. Blokování wikipedistů se používá hlavně až jako prostředek ochrany Wikipedie před těmi, kteří ji narušují i přes snahu ostatních o domluvu. Máte-li na mysli Vaši rozepři s kolegou Yopie, tak jestli jsem to pochopil správně, nejdříve jste se neshodli na tom, zda je Praha hlavní město České republiky či Česka, a poté na tom, zda je znak, který jste vložil do stránky Okres Bruntál oficiálním znakem okresu. V obou případech jde o věcnou neshodu, kterou je možné řešit domluvou a vzájemným vysvětlením.
Jinou věcí je upozornění kolegy Yopieho na Váš údajný osobní útok. Tím nejspíš mínil formulaci „To tě ve škole neučili?“. Argumentační hodnota takové věty je téměř nulová, zato představuje nezdvořilé jednání. Je lepší se proto takových výroků zdržet a soustředit se na věcnou podstatu sporu. Odlišný názor je řešitelný, ale jen při zachování chladné hlavy.
Takže zpět k věci: Podle ústavy je Česká republika Českou republikou ([1]). Zkrácené označení Česko je sice relativně běžné, není však úředním názvem státu.
Co se týká znaku okresu Bruntál, to by vyžadovalo hlubší zkoumání, ale prozatím jsem skončil u toho, že jsem nenalezl žádnou právní normu, která by upravovala znaky okresů. Webový archiv stránek okresního úřadu sice dokládá jeho použití v praxi, ale samo o sobě není dokladem o tom, že ten znak byl oficiální, tedy upravený nějakou zákonnou nebo podzákonnou normou. Wikipedie se řídí pravidlem ověřitelnosti a je zodpovědností vkladatele každé informace, aby doložil její pravdivost nebo významnost, a to pomocí důvěryhodných zdrojů. Zkusme se na to tedy podívat. Existuje ještě jiný zdroj, kterým by bylo možné doložit, že se jedná o oficiální znak? To by určitě pomohlo. --Bazi (diskuse) 7. 2. 2013, 20:09 (UTC)
1) Proč mi odpovídá někdo jiný než ten, kdo je tázán? To, že Yopie neodpovídá, je velice slušné?
2) Ptal jsem se, co je "neoficiální" název? Co je na názvech (Česká republika, zkratka ČR a Česko) oficiálního a co je na nich neoficiálního? Doteď nezodpovězeno. Vy jste zde použil termín "úřední název". Je "úřední" totéž co "oficiální"?
3) Ke znaku okresu Bruntál. Chcete naznačit, že Okresní úřad v Bruntále ( http://web.archive.org/web/20010720125758/http://www.oku-br.cz/ ) používal znak okresu Bruntál "neoficiálně"? nebo "nelegálně"? Dále chcete říct, že webové stránky českých úřadů nejsou důvěryhodný zdroj?? Jak mám něco řešit s "Yopie" domluvou, když neodpovídá a vše, co se mu nelíbí, hned maže? Je problém problém doplnit ke znaku informaci formou poznámky, že "znak není ÚDAJNĚ "oficiální?" Musí se hned smazat? Mimochodem, "Yopie"! si mě dovolil lživě označit jako porušovatele autorských práv ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse:Okres_Brunt%C3%A1l ). Znak je z oficiálních stránek Okresního úřadu v Bruntále ( http://web.archive.org/web/20010720125758/http://www.oku-br.cz/ ). A znaky okresů jsou vyňaté z autorského zákona (Podle českého Autorského zákona (Zákon č. 121/2000 Sb., § 3, odstavec a) jde o dílo vyňaté z ochrany dle práva autorského. Podle tohoto zákona se autorská ochrana nevztahuje na: úřední dílo, jímž je právní předpis, rozhodnutí, veřejná listina, veřejně přístupný rejstřík a sbírka jeho listin, jakož i úřední návrh úředního díla a jiná přípravná úřední dokumentace, včetně úředního překladu takového díla, sněmovní a senátní publikace, pamětní knihy obecní (obecní kroniky), státní symbol a symbol jednotky územní samosprávy a jiná taková díla, u nichž je veřejný zájem na vyloučení z ochrany. Z toho vyplývá, že toto dílo je uvolněno jako volné dílo.). Navíc na uvedené adrese http://flagspot.net/flags/cz-br.html#coa je jako zdroj také uveden OkÚ v Bruntále. Dále Yopie znak okresu Bruntál smazal ( http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User_talk:Czeko_Libre&redirect=no )! Doufám, že se "Yopie" omluví a všechno napraví.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Czeko Libre (diskuse)
Hezký den přeji, k jednotlivým bodům:
  1. Wikipedii tvoří komunita wikipedistů, kteří se na její tvorbě podílí dobrovolně ve svém volném čase. Podobně tedy jednotliví wikipedisté z vlastní iniciativy a podle vlastního posouzení zvažují, co považují za problém hodný řešení nebo co považují za otázku, k níž by se mohli nebo měli vyjádřit. Neberte to prosím nějak zle. Většina lidí zde koná z dobré vůle. Máme zde dokonce pravidlo, které doporučuje všem předpokládat dobrou vůli, protože mnohé pocity ukřivděnosti nebo bezpráví pramení jen ze vzájemného neporozumění. V tomto případě kolega Rosičák vyslyšel Vaši žádost dřív než já.
  2. Co se týká "oficiality" názvu, vycházel bych právě z Ústavy, která je dle mého názoru asi tou nejvyšší autoritou, co se týká oficiálního názvu státu. Máme-li Ústavu České republiky, pak je jejím prostřednictvím "ustaven" státní útvar, který se jmenuje Česká republika. Toto označení používají i veškeré úřady a vyskytuje se ve všech zákonných normách. Z toho bych odvozoval jeho oficiální charakter. Podobně i status Prahy coby hlavního města je dán zákonem. Česko je označení, které se běžně užívá, ale s ohledem na jeho nezakotvenost v zákonech nebo úředních dokumentech bych ho považoval za neoficiální. V tom podle mého názoru ani nemusí být problém. Ten nastává až při posuzování, kde v textu je vhodné použít neoficiální pojmenování a kde by se měla dát přednost tomu oficiálnímu, úřednímu. To už je na diskusi případ od případu.
  3. Toto už se po věcné stránce řeší v diskusi u příslušného článku, takže bych to ponechal na tamní domluvě. S pozdravem --Bazi (diskuse) 8. 2. 2013, 13:38 (UTC)
P.S. K poslednímu bodu bych ještě dodal, že ten obrázek ve formátu GIF je značně nekvalitní, takže by stálo za zamyšlení, jestli vynakládat takové úsilí na obhajobu jeho prohlášení za volné dílo a jeho udržení v článku, když i ryze z estetického a informačního hlediska nabízí Wikipedii docela malou hodnotu. Je samozřemě dobré si to vyjasnit i pro jiné případy, ale nabádal bych v tomto případě ke zvážení, jak moc se vlastně vložené úsilí vůbec vyplatí, jestli za to stojí bojovat. --Bazi (diskuse) 8. 2. 2013, 14:12 (UTC)

Kromě toho byste měl vědět, že okresy nikdy své oficiální znaky neměly. To mají jen obce a kraje. --194.213.41.2 8. 2. 2013, 14:21 (UTC) @Cuba Libre. Místo k diskusi o "znaku" okresu Bruntál je u článku u okresu Bruntál. Jinak jistě chápete, že se nebavím s lidmi, kteří se neumějí chovat na internetu.--Yopie (diskuse) 11. 2. 2013, 19:20 (UTC)