Diskuse ke kategorii:Sídla na Krymu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nebylo by lepší pojmenovat kategorii kratšeji "Města a obce na Krymu"? --Mmh 15:17, 1. 3. 2008 (UTC)

Stávající podobu jsem zvolil kvůli tomu, že Sevastopol a s ním i Balaklava, Inkerman a ještě asi 2 obce nespadají do Autonomní republiky Krym, přičemž kategorizace sídel je zaváděna dle správního uspořádání, a bylo tedy nutno zohlednit výjimku, měl-li být v kategorii i Sevastopol a spol. Mým plánem bylo/je: mít A) celoukrajinské kategorie pro 1) města 2) "CMT" 3) vesnice a B) kategorie pro všechna sídla podle oblastí, tzn. např. Města a obce (popř. sídla) v Čerkaské oblasti apod. S Krymem je potíž: matoucí je jak tento stav, kdy není třídění striktně podle adm. dělení, tak případné vyloučení Sevastopolu a spol. z kategorie, a stejně tak i stav, kdy bychom měli kat. i) Města a obce/sídla na Krymu/Krymském poloostrově a ii) Města a obce/sídla v Autonomní republice Krym. Závěr: proti přejmenování na Města a obce na Krymu nakonec nic nemám, ale Sevastopol by tu v tomto případě musel zůstat – je na Krymu, jen není v Krymské AR. -- 15:42, 1. 3. 2008 (UTC)
Ovšem Krym znamená česky prvotně Krymský poloostrov, a až druhotně Autonomní republiku Krym, takže současné označení je sice jednoznačné, ale také trochu zbytečně dlouhé. Rozlišovat oba případy vlastními kategoriemi je opravdu nesmyslné. A snad není velký problém, když to není úplně jednoznačné.
Podobný případ jsem totiž měl nedávno u šablon estonských krajů. Nejprve jsem zavedl šablony s dlouhými názvy "Kraj Harjumaa", "Kraj Saaremaa" a pod., abych odlišil současnou polohu objektů v krajích například od historického kraje Harjumaa (který byl větší než současný) nebo od ostrova Saaremaa (který tvoří jen hlavní část kraje Saaremaa, kam patří navíc i několik desítek okolních ostrůvků). Nedávno jsme ovšem všechny tyto kategorie předělali na "Harjumaa", "Saaremaa" atd. s tím, že dvojznačné případy pak klidně mohou být i ve dvou různých kategoriích, protože po přečtení článku člověk zjistí, jaký k nim má předmět článku vztah.
Nicméně já jsem se ke Krymu dostal víceméně náhodou (přes Saki a Saki), takže tíha konečného rozhodnutí bude ležet na Vás. Mně to jen napadlo při pohledu na kostrbatě dlouhé jméno kategorie. --Mmh 15:56, 1. 3. 2008 (UTC)