Diskuse ke kategorii:Příměstské železnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zařazení do kategorie Metro[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že v různých zemích existuje různá terminologie, je nutné se nějak vypořádat s dráhami na pomezí mezi metrem a železnicí. Metro se do některých jazyků překládá jako podzemní dráha, zatímco v jiných je používané i pro polopodzemní nebo povrchové dráhy obdobného charakteru. Ale i příměstské železnice typu S-Bahn nebo RER jsou nezřídka označovány jako metro. Například v českém článku je RER zmiňováno i jako expresní metro. Rovněž anglický článek en:S-Bahn uvádí: „The S-Bahn is a suburban metro railway network in Germany, Austria and Switzerland.“ Provázanost je ještě zesílena tím, že v České republice Zákon o drahách od roku 1994 zařadil metro mezi železniční dráhy.

V anglické Wikipedii je kategorie en:Category:Rapid transit. Ta obsahuje metro i příměstské rychlodráhy, avšak interwiki ji provazují s kategoriemi o metru. Podkategorie en:Category:Subways je v anglické verzi označená ke zrušení, respektive její obsah se má zařazovat pod kategorii Rapid transit.

V češtině jsem navrhl kategorii Příměstské železnice (iw de:S-Bahn), kterou jsem zařadil do kategorií Metro i Železnice. Česká kategorizace se tak přizpůsobí anglické v tom smyslu, aby i nadzemní metro a příměstské rychlodráhy byly přístupné z kategorie Metro, která je českým ekvivalentem anglické kategorie Rapid transit. Zároveň se zachová české řazení pod železnice a umožní se zařazení mezních případů. --ŠJů 21:22, 28. 7. 2006 (UTC)