Diskuse ke kategorii:Ekologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zařadil jsem (asi provizorně) kategorii Ekologie sem do Příroda, původní zařazení pod Biologií nedávalo smysl: jednak je Ekologie víc než jen Biologie, pak byl také ten stromeček trochu hloupý (Příroda - Přírodní vědy - Bilogoe - Ekologie). Do přírodních věd jsem to taky nechtěl řadit - Ekologie není jen věda, ale i činnost. Snad někoho napadne něco jiného. -jkb- 12:55, 16. 1. 2005 (UTC)

Původní stromeček byl dle mého v pořádku. Ekologie je věda biologická o živých organismech a jejich vztahu k prostředí a jiným organismům. Ekologie není činnost. A pokud je, tak ekologie činnost nesouvisí přímo s ekologií vědou. Osobně považuji ekologii pouze za vědu a spojování slova ekologie a ekologický s ochranou přírody beru za nesprávné a použivám pojem ekologistika či ochrana přírody. Buď jak buď, ochrana přírody NENÍ součástí vědního oboru ekologie.

A vyřadit ekologii s tímto odůvodněním z biologie je stejně logické, jako vyřadit kohoutka od ptáků, protože se ještě objevuje u vodovodu a v myslivecké hantýrce.

Navrhuji vrátit kategorii ekologie do biologie a k přírodě dát kategorii ochrana přírody. Cinik 13:15, 16. 1. 2005 (UTC)


Nemohu zcela s výše zmíněným úzkým pojetím ekologie souhlasit. Nehledě na to, že jsem asi 8 let v oboru na FU Berlin pracoval, bych pak doporučit pročíst si článek Ekologie, nejen ty první 4 odstavce s definicí. -jkb- 13:29, 16. 1. 2005 (UTC)


Článek ekologie jsem si přečetl několikrát a musím trvat na svém pohledu na věc... Cinik 14:45, 16. 1. 2005 (UTC)

Nevím, myslím si, že v běžné mluvě se často pojmy ekologie a ochrana přírody sjednocují, ovšem zde na wikipedii jako na odborném fóru bychom se toho dopouštět neměli. Minimálně pojem ekologie bychom měli chápat jako vědecký obor, součást biologie (faktem je, že mírně hraniční). Za součást ekologie se považuje aplikované ekologie, což je obor, z něhož ochrana přírody přímo vychází. Ale aplikovaná ekologie je jen jedna dílčí součást ekologie (teď mně napadá, že tohle heslo tu zatím chybí...) a sama o sobě také není ochranou přírody, představuje jen odborná východiska pro ni. Takže přeřazení celé kategorie se mi moc nezamlouvá. Kotec 17:57, 16. 1. 2005 (UTC)

Ale jistě, ekologie se dá zařadit prostě a jednoduše pod obě nadkategorie, jako i mnoho jiných kategorií má dvě nadkategorie; píšu nahoře, že to považuji za předběžně, takže nechápu to rozčílení. Nehledě na to, že tam je (a bude) dost článků, které s biologií nemají mnoho společného, stačí i krátký pohled na Brockhaus nebo Encyclopaedia Britannica, kde se také uvádí příroda, technické aspekty, prostředí atp., jako už i v definici ekologie na cs:. Ekologie skutečně vznikla jako obor biologie, jenže takové věci se prostě mění. -jkb- 18:37, 16. 1. 2005 (UTC)
Nevšiml jsem si žádného rozčilení, jen věcné diskuze. S lítostí musím ale konstatovat, že stále nesouhlasím a trvám na tom, že ekologie by měla být pod biologií a v přírodě by měla být jinak pojmenovaná kategorie (ochrana přírody nebo ekologistika). Stále musím trvat na tom, že ekologie-věda a ekologie-ekologistika se vůbec nepřekrývají, ačkoliv ekologie vypracovává teoretické podklady pro ekologistiku. To první je otázka vědy, to druhé je otázkou společenského života a politiky. Rozdíl je mezi tím asi takový jako mezi fyzikou a strojírenstvím...
Každopádně souhlasím s Kotcem, kterého považuji v této oblasti za odborníka (dotyčný momentálně dokončuje druhý rok postgraduálního studia v oboru aplikované krajiné ekologie) s aktuálním rozhledem.
Každopádně ale není důvod se nějak tvrdě hádat... Umístěním pojmu ekologie do obou kategorií tato encyklopedie nijak zvlášť neutrpí, nicméně si myslím, že to je přece jen je jistá nedokonalost. Cinik 19:14, 16. 1. 2005 (UTC)
Jen doplňující poznámka: ono by to asi chtělo taky mít kategorii např. "Ochrana životního prostředí" či "Environmentalistika", eventuálně "Ekologická politika", kam by patřily mj. hesla jako IPPC, EIA, recyklace apod. Hesla na pomezí typu Životní prostředí by pak mohla patřit jak do Ekologie coby podkategorie Biologie, tak do této nové kategorie.
Mimochodem, o ekologistice jsem nikdy neslyšel, čímž samozřejmě nechci říci, že neexistuje, jen mne takové slovo zaskočilo. --Radouch 19:23, 16. 1. 2005 (UTC)

Upozorňuji, že tato diskuse se současně rozvíjí na diskusní stránce Kategorie diskuse:Ochrana přírody. -jkb- 14:30, 21. 1. 2005 (UTC)