Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Hlavní strana

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Dvorapa v tématu „Hlavní strana, v jiných jazycích

ke kapitole rozsah[editovat zdroj]

Citace:

Tento WikiProjekt se snaží o vylepšení hlavní strany ve všech ohledech – ať už po straně grafické, použitelnosti, ergonomie a informační hodnoty pro uživatele, tak i přístupnosti pro různé prohlížeče (tedy pročištění kódu vybraného návrhu). Dosáhnout se toho bude snažit za pomoci konsensu zainteresovaných osob.

OK, ano, ano, + Výsledkem by IMO mělo být, že se to předloží ke komentářům a k hlasování i na projektu nezainteresovaných osob, ačkoliv pochopitelně iniciativa musí vždy vycházet od těch, kteří tomu tu energii budou ochotni obětovat a zainteresovaní tedy budou ;o). Reo + | 22:24, 30. 6. 2006 (UTC)

Může do toho zasahovat kdokoli, koho to zajímá. V diskusích i v závěrečném hlasování může vyjádřit svůj názor opravdu kdokoli, na projekt jsou odkazy na RC a Portálu Wikipedie, až bude hlasovaní, bude to kvůli významu náležitě zvýrazněno a hlasovaní bude trvat nejméně 3 týdny, takže bude (snad) zaručena účast všech aktivních wikipedistů. Vim, že vypadam jako optimista :-) Petr K. 23:26, 30. 6. 2006 (UTC)

(Kopie ze stránky Návrhy) Navrhuji, jak to konečně vyplývá z mých příspěvků v diskuzi, trochu pomalejší postup, při kterém bychom si ujasnili co se od stránky bude požadovat , jak stránu vnímají ostatní atd. S tím koneckonců začal Reo a bylo by vhodné, aby měl čas oslovit i další přátele a mohli se připojit i ostatní. V zásadě nejsem proti tomu použít cizí designe, ale právě až po konzultaci s našimi požadavky. Získávám bohužel nejasné tušení, že to na Wikipedii s podobnými akcemi nedopadá dobře. Pokud je to tak špatné, tak je i to převzetí cizí stránky ok. Pevně doufám, že tušení není správné.

V procesu získávání informaci by se mohl uplatnit formulář na hlavní stránce, nebo někde za ní, je-li to technicky možné.--EdmundSquirrel 10:29, 1. 7. 2006 (UTC)--

  • Stanoveny jsou předběžné termíny – hlavně kvůli tomu, abychom si uvědomili, že změna musí přijít brzo (a ne např. za rok nebo „někdy jindy“).
  • Sociologický průzkum – na to nemáme prostředky.
  • Za produktivní závěr projektu se zaručuji – sám se budu snažit vyrobit co možná nejlepší návrhy.
Petr K. 17:07, 1. 7. 2006 (UTC)

Priorita editor x čtenář[editovat zdroj]

Chtěl bych se zeptat na názor zúčastněných, jak hodně by podle nich měla být na hlavní stránce zmíněna a vysvětlena možnost editace. Podle mě by bylo ideální:
věta Vítejte ve Wikipedi – svobodné encyklopedii, kterou může každý upravovat. s odkazy
dále odkazy na portál Wikipedie, průvodce, nápovědu apod.
Je nutné tam dávat něco dalšího? Petr K. 17:07, 1. 7. 2006 (UTC)

Moje osobní zkušenost je taková, že jako první jsem zavítal na Wikipedii anglickou, kde jsem si díky slabší znalosti jazyka nevšiml nápisu nad článkem, že ji může editovat každý. To jsem se dozvěděl později až z článku v časopisu Chip. Myslím, že pokud to někoho nezajímá, neví o tom, patrně si toho ani nevšimne. Asi je třeba slovní vyjádření doplnit nějakým obrázkem, piktogramem apod pro upoutání pozornosti. Navíc, ptal jsem se několika lidí po ICQ, jak se dostávají na Wikipedii, zda přispívají, a jak se jim líbí titulní stránka. -
Barserk: občasný čtenář ,18 let - málo přehledné, ubrat rozsáhlé texty, nahradit přehlednějšími prvky, k vyhledávání užívá nejprve Google
gorig: občasný čtenář, 18 let - stránka se mu líbí tak, jak je, na přispívání se necítí dost dobrý, k vyhledávání užívá nejprve vyhledávací server
Locutus 7700: jednou přispěl, 18 let - pěkné pastelové barvy, zajímá jej víc obsah než tit. strana, používá zejm.anglickou, o české konstatuje, že toho na ní mnoho není, k vyhledávání užívá nejprve vyhledávací server.
Tito lidé přicházejí na Wikipedii spíše přes konkrétní články, než hlavní stranu. Proto si myslím, že by bylo vhodné zvýraznit odkaz na hlavní stranu i v článcích spolu z obrázkem vzbuzujícím zájem. --EdmundSquirrel 18:26, 1. 7. 2006 (UTC)
Odkaz na hlavní stranu je v menu a jeho další zvýraznění (nebo obrázek) by působilo rušivě... Petr K. 22:20, 1. 7. 2006 (UTC)
Ještě k obsahu článků a vyhledávání: to je sice pěkné, ale o tomhle tenhle projekt není, tady se teď snažím změnit hlavní stranu tak, aby se lidem líbila a dobře je informovala, to jestli na ní chodí nebo ne je celkem jasné - objeví se totiž při zadání cs.wikipedia.org.
Pokud sem někdo příjde přes článek, tak samozřejmě posuzuje wiki podle jeho obsahu - protože ho zajímá ten článek. Pokud někoho prostě dál wiki nezajímá, tak mu to nemůžeme nutit, koneckonců jsme encyklopedie, kterou si můžou všichni číst a nemusí za to nic dávat. Petr K. 21:11, 5. 7. 2006 (UTC)

Nejradši s prominutím mám, když je všechno jasné... --EdmundSquirrel 07:45, 6. 7. 2006 (UTC)

Nestálo by za to přeskupit menu "Navigace" a "Nástroje" ? například:
Pro čtenáře

  • Hlavní strana
  • Aktuality
  • Náhodná stránka
  • Nápověda
  • Verze k tisku
  • Podpořte Wikipedii

Pro editory

  • Portál Wikipedie
  • Pod lípou
  • Poslední změny
  • Speciální stránky

atd.....

Myslím že běžný čtenář moc neocení stránku "Poslední změny" zato "Verze k tisku" která je teď po odkazem "Speciální stránky" by se mu mohla hodit. Taky jsem pro zvýraznění odkazu na pískoviště. Je sice hned nahoře, ale v tom textu poněkud zaniká. Vyky 17:16, 14. 7. 2006 (UTC)

ad menu: to je na delší debatu a schválení (ovlivnilo by to všechny). Ale myslím si, že to nemá moc šanci na úspěch – je to jednotné ve všech wiki. Taková věc by se musela řešit na [http:/meta.wikimedia.org metě] a aplikovat všude stejně.
ad zvýraznění pískoviště: samozřejmě, to je jedna z důležitých stránek pro začátečníky. Petr K. 18:23, 14. 7. 2006 (UTC)

Chtělo by to latinu[editovat zdroj]

Mezi odkazy na ostatní wikipedie na hlavní stránce chybí latina, myslím, že si to zaslouží. --Jvano 04:51, 5. 7. 2006 (UTC)

Sekce Wikipedie v jiných jazycích. Petr K. 21:04, 5. 7. 2006 (UTC)

K plánu prací[editovat zdroj]

Na prvním místě by IMNSHO bylo třeba zjistit, co hledají lidé, kteří se ocitají na hlavní stránce. Možností je několik

  • našli někde něco o Wikipedii, klikli na odkaz a chtějí se dozvědět více o Wikipedii
  • našli někde něco o Wikipedii, klikli na odkaz, a chtějí najít nějakou encyklopedickou informaci
  • mají odkaz na Wikipedii v bookmarkách a otevírají Wikipedii chtějí-li najít konkrétní informaci
  • mají odkaz na Wikipedii v bookmarkách a chtějí najít něco jiného
  • wikipedisté
  • něco jiného

Poměr četnosti jednotlivých skupin by zjevně měl být určujícím faktorem pro obsah. Udivuje mě, že je někomu odpověď předem jasná (na stránce Témata se píše, že drtivě převažuje jedna ze skupin...)

Ideální metoda jak toto zjistit by bylo provést průzkum. Náhodně nebo v nějaký časový interval, zobrazit návštěvníkům formulář s žádostí, zda by stručně nenapsali, co na stránce hledají.

Otázkou je, jestli je to v mediwaiki technicky proveditelné,a jestli by s tím komunita souhlasila. Pozn. - pokud by na tom byla shoda, tak by bylo takový průzkum možné realizovat u "zaručených nováčků", kteří Wikipedii otevírají přes wikipedia.cz a wikipedie.cz. Místo přesměrování by se jim dala zobrazit výzva ve stylu "Rádi bychom vás požadali, zda byste se zůčastnili krátkého průzkumu ... Pokud se zůčastnit nechcete, můžete pokračovat na hlavní stanu české Wikipedie. Pokud máte zapnuté cookies, prosba a účast v průzkumu se vám vícekrát nezobrazí, ..." --Wikimol 10:00, 10. 7. 2006 (UTC)

Hlavní strana by měla být koncipována tak, aby se (pokud možno) všechny skupiny uživatelů dostaly tam, kam chtějí. Odkud k nám přicházejí nás asi celkem nezajímá, důležité je, že jsou tady a něco chtějí. Hlavní strana by jim měla naservírovat srozumitelně (intuitivní názvy) a přívětivě (grafika) odkazy na další důležité stránky – jako: Nápověda:Obsah, Nápověda:Hledání (pro nováčky), na to co vlastně wiki je, rozcestníky do kategorií, možná portálů, dalších projektů a jazyků... na různé zajímavosti apod., aby nalákala nové uživatele a pomohla těm, co tam budou hledat něco konkrétního.
K průzkumu: hádam, že zabudování nějaké ankety do domény či hlavní stránky by většině lidí tady vadilo. Ale i třeba jenom odkaz na ni (méně invazivní) by podle mě nebyl příliš účinný – a to z jednoduchého důvodu: jsou prázdniny, podstatná část lidí je na dovolené. Navíc by sběr údajů (aby byl reprezentativní) trval dlouho. A kdyby tam nedej bože lidé psali svůj osobní názor, tak nechci vidět toho šílence, kterej by to četl a dělal z toho statistiky. Petr K. 12:03, 10. 7. 2006 (UTC)
Všechny skupiny se mohou dostat tam, kam chtějí, už ze současné stránky. Pokud je cílem zlepšovat ergonomii, je vhodné vědět k čemu věc má sloužit, a tomu pak podřizovat například uspořádání a velikost jednotlivých prvků.
Dostačující vzorek by byl 50-100 lidí, což není problém přečíst a zhodnotit.
Průzkum by nemusel trvat dlouho, týden stačí.
Že jsou lidi na dovolené by až tak nevadilo, kdo má kdy dovolenou asi není korelované s tím, co očekává od Hlavní stránky, horší je, že studenti mají prázdniny. --Wikimol 13:44, 10. 7. 2006 (UTC)


Přečetl jsem si Wikimolův článek a musím říct, že mi mluví přímo z duše. Ty věci, co tak pěkně vyjádřil jsem se snažil naznačovat i předtím. Pro správný návrh hlavní strany je důležité znát potřeby těch, kdo na ní přicházejí. To bude ale dost široké spektrum, už podle zaměření Wikipedie. Je třeba určit priority obsahu strany podle cílů Wikipedie, nejen podle toho, co za lidi se na stráce ocitá. --nepodepsaný EdmundSquirrel, podpis doplnil Japo ? 17:08, 12. 7. 2006 (UTC)
Lidé, kteří ještě nikdy na wikipedii nebyly nebo tam jenom přečetli pár článků, ale v podstatě nemají tušení, co dalšího tu je, budou asi těžko odpovídat na dotazy, které se před nimi objeví, když zadají stranu wikipedia.cz (můžou tam taky zadat nějaký blbosti a to nechceme), proto bych radši upřednostnil odkaz třeba mezi nástroji.
Jinak k obsahu: doplnil bych odkazy na portály, uživatelům, kteří neznají wikipedii, se můžou hodit. --Japo ? 17:03, 12. 7. 2006 (UTC)

Ambasáda[editovat zdroj]

Jistě by bylo milé někam umístit link na čskou ambasádu. Pokud ne na Hlavní stranu, tak na portál Wikipedie. Já jsem třeba onehdy hledal německou ambasádu a dost dlouho mi to trvalo. Nevím, jestl í jsem se nakonce přespěroval z české amb asády o čico. Ale je otázka, jestli wikipedisté tu ambasádu potřebují tak často.... .--Juan de Vojníkov 20:22, 23. 7. 2006 (UTC)

Pro zahraniční hosty by to bylo určitě užitečné, zapracuju to do svého návrhu ;-) Petr K. 21:15, 23. 7. 2006 (UTC)
V mém návrhu už to je ;) (a u Japa také) Reo + | 19:14, 25. 7. 2006 (UTC)

Tématické portály[editovat zdroj]

Myslím, že na hlavní straně by byl užitečný seznam odkazů na tématické portály – třeba takový, jaký je v dolní části Wikipedie:Portál Wikipedie, protože tématické portály jsou určeny i pro čtenáře. Nedalo by se to do dolní části hlavní strany přidat, pod Další wikiprojekty? --ŠJů 00:18, 11. 9. 2006 (UTC)

Graficky styl[editovat zdroj]

Prohlizel jsem si letmo italské návrhy a docela me zaujalo reseni pomoci "okenka" se zalozkami. Oni mezi zalozkami prepinaji pomoci odskoku na podstranky. Ja bych to mozna resil nejakym jednoduchym javascriptem, pokud by proti tomu nebyl moc velky odpor. --Miraceti 20:34, 12. 9. 2006 (UTC)

Byl. Jak zajistíš navigaci pro ty, kteří mají JavaScript z různých (převážně bezpečnostních) důvodů vypnutý?
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 20:42, 12. 9. 2006 (UTC)
Co treba nejak pomoci defautlniho css, ktere by bylo sice osklivejsi, ale ktere by ty zalozky nevyuzivalo? --Miraceti 20:51, 12. 9. 2006 (UTC)
Přijde mi to s kanónem na vrabce. Na těch podstránkách nevidím nic špatného, ba naopak - dá se na to přímo odkazovat, zatímco v případě JS + CSS řešení by so pořád odkazovalo jen na jednu stránku a nedalo by se ani odkázat na část. Jak to myslím, lze vidět na Speciální:Preferences - tam je to také vše v jedné stránce a přitom nelze na určitou záložku odkázat přímo.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 22:21, 12. 9. 2006 (UTC)


Víte, že...[editovat zdroj]

Zdravím, rád bych se zeptal, kdybych se zapsal do tabulky k Víte, že... a hledal bych na wiki zajímavosti, komu bych je měl (jestli je zde někdo takový) odesílat, nabo zda bych k tomu získal přístup?

Pak by zde byla otázka, kolik lidí se sem přihlásí a nutnost nějaké spolupráce... Díky za odpověď
Bhu z Crecelu (d|p) 21:15, 1. 5. 2007 (UTC)

Ahoj, o Víte že... se už drahnou dobu stará Ludek, bylo by asi nejlepší se domluvit s ním. --Pete 12:55, 3. 5. 2007 (UTC)

Čas na hlavní straně[editovat zdroj]

Přeneseno na Diskuse:Hlavní strana#Čas na hlavní straně

Hlavní strana, v jiných jazycích[editovat zdroj]

Chtěl bych se zeptat ohledně hlavní strany, vlevo v tom panelu je možnost si otevřít wikipedii v jiných jazycích, ale nebylo by lepší seznam těchto jazyků podobně jako je třeba na Anglické wikipedii, nebo jako to užívalo před nějakou dobou, zatímco nyní se využívá jakési tabulky? Osobně se mi více líbí to vyřešení na Anlické wikipedii, je to, řekl bych, praktičtější. Bylo by možné se vrátit ke starému zobrazení? Děkuji, Ondřej Groborz 9. 12. 2011, 17:49 (UTC)

@Ondřej Groborz: Tato diskusní stránka již není využívaná, pokud je vaše připomínka stále platná, zkuste ji přepsat a upřesnit na stránku Diskuse:Hlavní strana. --Dvorapa (diskuse) 22. 10. 2018, 23:38 (CEST)Odpovědět