Diskuse k Wikipedii:Šablony/Rozcestníky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Paul E

Musím na okraj podotknout, že mám pochyby o účelnosti diferencování rozcestníků - zde prozatím místopisné a příjmení. To se může vbrzku stát zavádějícím, a sice v tom okamžiku že třeba Vysoký kámen (nebo Velký rybník, Vinohrady atd.) se ukáže být nejen nějakým kopcem (rybníkem...), ale i filmem, knížkou atp.; to samé platí snad ještě více o příjmeních, které mohou být tím či oním). V tom případě, když do rozcestníku připíšu nějaký film, tak by bylo ale nutno změnit rozcestník zpět na tn normální, na to se ale každý vykašle či si toho jednoduše nevšimne, a celý rozcestník je pak zavádějící. Viz již nyní Vinohrady - je tam i nějaká kapela. -jkb- 15:32, 16. 8. 2006 (UTC)

Ad {{Rozcestník - příjmení}}: Letmým náhledem do každého z těch článků (případně do formulací tohoto a obecného rozcestníku) lze zjistit, proč tam nemůže být obecný rozcestník. A to proto, že je to zároveň i článek. A jak se to dělá, aby to odpovídalo, je vidět třeba na Hlinka či Bílá (rozcestník). Podobně by to mělo být řešeno i u místopisných rozcestníků potažmo dalších vzniknuvších.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 15:42, 16. 8. 2006 (UTC)

Jak jsem napsal, má poznámka byla na okraj, všiml jsem si toho problému spíš u místopisných rozcestníků, zejména pak u oněch Vinohrad, kde to nedává smysl. Toť vše. -jkb- 15:53, 16. 8. 2006 (UTC)

Ad Vinohrady: Kapela Vinohrady se jmenuje podle pražské čtvrti Vinohrady a to je místopisné jméno, proto to IMHO patří do místopisných rozcestníků. Navíc každý pod Vinohradami čeká spíše právě místopisné jméno, než jméno nepříliš významné kapely.
Pokud do místopisného rozcestníku přibude nemístopisný význam (a nebude mít větší souvislost s žádným místopisným jménem), bude už na tom, kdo ho přidal, aby změnil typ rozcestníku (jde jenom o změnu šablony, toho už si snad všimne). --Japo ¿ 15:56, 16. 8. 2006 (UTC)

Nevím, jak se na to bude tvářit osazenstvo Wikipedie, mne tyto argumenty nepřesvědčí. Že Vinohrady je místopisné jméno je vcelku hezké, ale kapela je kapela a ne vesnice nebo nějaká rokle. To bych pak mohl kapelu Cream dát do rozcestníku pro šlehačky a jiné deserty. A jinak si myslím, že v případě nutnosti změny rozcestníku si toho nikdo nevšimne. -jkb- 16:09, 16. 8. 2006 (UTC)


Šablona "Rozcestník - 2 znaky" vkládá rozcestník samovolně do kategorie zkratky. Proč? Považuji to za nevhodné, ne každé dva znaky jsou nutně zkratkou. A obecněji, odkaz ze zkratky v rozcestníku nedělá z rozcestníku seznam zkratek. Paul E (diskuse) 22. 5. 2015, 22:21 (CEST)Odpovědět