Diskuse:Zvíře

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Díky za článek, už jsem před nějakým časem upozorňoval, že je potřeba. Jen si nejsem jist tou filosofickou definicí, respektive explicitním odmítnutím nadpřirozenosti. Pojem zvíře (en:The Beast (Bible)) rozhodně nadpřirozené užití má a nemyslím si, že by to šlo od již popisovaného významu oddělit. I v běžném nenáboženském užití, jako ve fantasy literatuře či hrách, se objevují pojmy jako magická zvířata. Navrhuji proto definici rozšířit a vysvětlit i použití v nábožensko-okultně-fantaskních souvislostech, přinejmenším jako odkaz na specializovaný článek. --Kyknos (labuť stěhov 25. 1. 2011, 19:09 (UTC)

Pro začátek jsem se snažil napsat aspoň hrubý základ článku. Preciznější definice konkrétních filosofů či slovníků by jistě mohly být doslova citovány, ale do úvodu článku patří spíš srozumitelná základní definice popisující obvyklé základní významy slova. V té formulaci jsem nic explicitně nevylučoval, psal jsem o obvyklém významu. Co vím, tak o různých kentaurech apod. se obvykle jako o zvířatech nemluví, leda tak jako o "napůl" zvířetech, a hejkalové či ohniví mužíci se snad za zvířata neoznačují nikdy. Různé speciální či přenesené významy by asi měly být zmíněny až někde na konci článku. Jistě že fantasy má nějakou svou terminologii, někdo zase říká "zvíře" svému šéfovi, svému miláčkovi, nebo souhvězdí ve zvěrokruhu, ale to asi opravdu patří až bokem.
Ona bytost ze Zjevení se obvykle do češtiny překládá slovem "šelma", ale nejsem natolik zběhlý ve starořečtině, abych posoudil, nakolik lze výrazy použité pro šelmu, draka a další zjevy z té knihy považovat za neoddělitelně spjaté s významem českého pojmu "zvíře". Žánr mýtů a vizí se prostě pohybuje v trochu jiném pojmovém světě. --ŠJů 26. 1. 2011, 23:47 (UTC)