Diskuse:Zrychlovač

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tož pardon, ale-je-li zrychlovač zapojen s motory v sérii, může se úbytek napětí na motoru a odporu lišit, ale protékající proud oběma bude stejný .. to je fyzika, kterou neokecáme. Tedy, v textu poměrně závažná věcná chyba.

Vyjádření v textu je skutečně poněkud neobratné. Pokud je tu někdo dostatečně silný ve fyzice, nechť zkusí nastudovat originální tovární popis výzbroje na který je tu odkaz a zformuluje

totéž výstižněji. Já jsem to zkusil, ale nebylo to o mnoho lepší než to, co bylo v článku hned od začátku a tak jsem to nechal zatím být. Není totiž tak prosté, jak by se snad zdálo. Každá tramvaj má dva podvozky, v každém podvozku dva motory. To všechno ovládá jediný zrychlovač. Pro případné výzkumníky uvádím, že anglicky zrychlovač=PCC Accelerator. Leotard 11. 2. 2009, 20:27 (UTC)

alternativní název (a správný) je kontrolér, mají ho všechna stejnosměrná vozidla bez tyristorové regulace výkonu ** u starých tramvají se ovládal přímo ručně klikou, zde s ním točí krokový servomotor ** --MiroslavJosef 15. 9. 2009, 23:34 (UTC)
To není přesné. Zrychlovač má některé specifické vlastnosti, dané způsobem jeho poloautomatického řízení, které je jeho nedílnou součástí. Řidič nemůže nastavit konstantní odpor, nastavuje žádaný proud. Zrychlovač zajišťuje, aby tramvaj zrychlovala s konstantním proudem nebo dynamicky brzdila konstantním proudem. To kontrolér nedělá. Kontrolér je de facto pouhou konstrukční podskupinou zrychlovače. --Uacs495 23. 1. 2010, 11:46 (UTC)
Kontrolér je pouhý mechanický přepínač. Polohou ovládací páky se zapojuje určitá kombinace rozjezdových (nebo brzdových) odporů. Nic víc. Pro zájemce je kontrolér k nahlédnutí v pražském Muzeu MHD ve vozovně ve Střešovicích.Leotard 24. 1. 2010, 07:39 (UTC)

Pridal jsem do clanku obrazek. Vychazel jsem z popisu v clanku a snazil jsem se k tomu dohledat neco v clanku Sériový motor, co by tomu odpovidalo. --Jx 23. 1. 2010, 13:02 (UTC)

omezení proudu při rozjezdu[editovat zdroj]

ŠJů: ...na volbu rozjezdového stupně mají větší vliv sklonové a směrové poměry, situace v provozu a obsazenost vozu. Jen blázen by se rozjížděl vždy na maximum co adheze dovolí... Nemyslím, že moje původní formulace byla kdovíjak inteligentní, ale toto snad neříkala. Měl jsem na mysli, že mez adheze překročit nedokážete. Teď už je to tak všezahrnující, že vyhodím zbytečné "zejména". --Uacs495 10. 5. 2010, 16:35 (UTC)