Diskuse:Znovusjednocení Německa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Upravit nebo smazat?[editovat zdroj]

Uf, už jsem dneska trochu unavený tím opravováním druhých. Na tohle už nemám sílu. Ani nevím, jestli takovýto článek jde upravit. Zdá se mi zralý buď na kompletní přepsání nebo smazání. --Miraceti 17:11, 8. 4. 2005 (UTC)


Při příležitosti úprav bych rád vyjasnil název, německy to toiž zní Znovusjednocení (Wiedervereinigung) - jak je to správně či běžně česky? -jkb- 09:12, 2. 10. 2005 (UTC)


urcite bych pouzil znovusjednoceni, pouziva se to. Nazev sjednoceni je podle me dokonce matouci, protoze Nemecko se uz sjednotilo 1871. --Nolanus 21:25, 2. 10. 2005 (UTC)

Poznámky:

  • pasáže kde se jedná o faktické nepřesnosti musíte označit, ja se domýšlet nemohu
  • stejně tak podivné formulace, kde můžete editovat s odvahou
  • o sjednocení či znovusjednocení je tam celá sekce, já se na to mimochodem tady už přeptával, na IRC mi bylo odpovězeno, že česky je to takto

Vaši šablonu Přesnost zatím nechávám, pokud se ale neozvete s nějakým argumentem, tak ji někdy odstraním. S pozdravem -jkb- 11:52, 3. 10. 2005 (UTC)


styky s NDR byly posilovány uz predtim, viz treba proflakla navsteva Kohla v NDR uz par let predtim.

historie toho vyvoje je tu velmi chaoticka, skace se sem a zas zpatky viz uteky obcanu NDR a pozdejsi vyvoj.

rozhovory 2 + 4 co ja vim probihaly cely rok 1990, snad uz i predtim, ,demonstrace v Lipsku i vyroci NDR sou od sebe par dni a presto sou v jinych odstvcich, to spolu souviselo, nelogicke.


Spis nez fakticke chyby, kterych vlastne opravdu tolik neni, jen to tak diky nekoherenci textu vypada, mi vadi, ze plno veci chybyi, ktere podle meho v tak uz relativne rozsdahlem textu nemuzou nebyt:

Pokud uz mluvite a terminech, tak ve Smlouve se myslim pouziva "Beitritt" pristoupeni, jak se diskutovalo Vereinigung x Wiederver... pozdejc se priznam uz uplne nevim, ale behem 1990 se co ja vim striktne mluvilo o Wiedervereinigung (znovusjednoceni v cestine) argument o sjednoceni co se tyce Nemecke rise mi prijde uplne nesmyslny - samo, ze to byla Nemecka rise, menovalo se to tak, ale to neznamena, ze to nebylo Nemecko! Pravni kontinuita nebyla nikdy zpochybnena, co ja vim.

Ani slovo o politicke situaci v Nemeckach, ktery byl v mnoha ohledech klicovy (mezinarodni veci samozrejme taky) - zdrzenlivy postoj SPD, problemy ve smlouve kolem zakonodarstvi, potraty, homosexualove, pozdejsi roztepenei CDU kolem potratu, ze se v NDR v roce 1990 rozpadla velka koalice, kde je navsteva Kohla u Gorbacova, co stazeni sovetskych vojsk z NDR, udajny Kohluv slib o nerozsirovani NATO Gorbacovovi, suverenita Nemecka byla omezena velmocemi do te doby porad jeste v dulsedku 2 svetove, zminit to tam pouze v souvislosti se SSSR je dost matouci, co povinne snizeni armady Nemecka, vyjadreni predsedy parlamaentu Izraele, pomer mezi vymenama jednotlovych marek mezi sebou a duslekdy, vyhlaseni celonemekckych voleb, co PDS (postkomunisti), jak se to projevilo pozdejc v pol. situaci, vysledky celonemckych voleb, Kohlovy zahrady, pad Zelenych ... ¨ Co ceskolsovnesko, neni prece mozne se nezminit o otm, jak Diensbier zahodil moznost vyresit Sudety jendou provzdy, mohl bych pokracovat, nemuzete napsat "dodnes" prislo 1,5 bil. euro, musite napsat dokdy, jinak matouci (a ja mam opravdu dojem, ze tech 1,5 to bylo uz pred par lety, ale muzu se plist).

Co Bonn kontra Berlin? mohl bych pokracovat

to sou proste vsechno veci,ktere IMHO nelze pominout, pokud clanek nema byt primo matouci.(no, je mozne, ze sem se trochu moc rozjel a zminil veci, co by se mozna s privrenyma ocima pominout daly, ale to nemeni nic na podstate veci). Nekdy muze byt neco fakticky sptane proste proto, ze urcite klicove veci, chybi, clovek pak proste o tom ziska uplne spatnou predstavu a to je presne tenhle pripad.

Zkratka a dobre, clanek tohoto typu se neda napsat jen tak popameti nebo vypsanim z ruznych zdroju na Netu, tohle je typ clanku, co se napise jen s dobrou znalosti rady veci a podle meho zakladni kvalitativni pozadavky nesplnuje.

Uvazoval se o vymeneni sablony za pahyl, ale u tak uz relativne dlouheho clanku se mi to zda trapne (i kdyz ja sam treba u svych stranek "pahyl" nikdy neodstranuju, protoze se mi to vzdy zda porad malo), sablonu potrebuje upravy zas chapu spis pro technicke veci. Jeste sem uvazoval, jak psal predtim Miraceti o sablone smazat, ale rikal sem si, ze postaci ctenare varovat a ze by clanek mel zatim dostat sanci.

--Nolanus 21:46, 3. 10. 2005 (UTC)

Prosím přinejmenším o změnu názvu[editovat zdroj]


Nechci sahat do cizího článku, ale prosím autora aby opravdu zapřemýšlel o změně názvu. Bylo to tu již zmíněno, Sjednocení Německa se vztahuje k datu 18.1.1871 a týká se snah kancléře Otto von Bismarcka. Já jsem článek o tomto sjednocení očekávala...a najednou tohle..:) --Janiz 22:26, 29. 6. 2008 (UTC)

Přesunuto! Roku 1871 bylo Německo sjednoceno roku 1990 znovusjednoceno. S pozdravem --Jenda H. 20. 5. 2009, 15:52 (UTC)