Diskuse:Znečištění ovzduší v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

S větou "Největším producentem znečištění je na Ostravsku společnost ArcelorMittal a jejich železárny, které produkují velké množství pevných částic PM 10 a benzopyrenu." nelze souhlasit. "Údaj největší není nijak podložen. Naopak Mittal několikanásobně snížil emise, údaje jsou veřejně známy. Samo, že nejsem zastánce Mittalu aLe především, smogové situace na Ostravsku jsou téměř vždy při severovýchodním resp. východním proudění. (Zajímavé je, když začne smog na Ostravsku, nejhorší situace v prvních dnech bývá v Bohumíně, příp. Třinci, tj. na opačné straně než vane vítr od Mittalu.) Stačí si zajet do Katowic, které jsou tím směrem a zadržíte dech a to nejen úžasem. Počet a produkce polských firem několikanásobně předčí Mittal. V Polsku jsou nastaveny měkkčí normy a emise jsou vyšší než u nás. Navíc o polském odpadovém hospodářství se nedělám iluze a příspěvek polských domkařů nebude taky zanedbatelný. V Polsku se v mnohem větší míře spalují v domcích odpadky, mají jiná pravidla pro svoz popelnic a platí se za odvezený kus, u nás jak víte paušálem. Kdo v létě projížděl vesničkama tak si musel všimnout smogových pokliček v každé údolní vesničce. Nechápu že se o tomto důležitém příspěvku z Polska tak málo mluví. A není to politikum, když řeknu, že odpovědnost nese národní vláda, která jediná může vyvolat jednání s polskou stranou na vládní ůrovni.

Ostravákům je totiž nejen tímto dáváno najevo, že jsou občané nižší kategorie. Jeden a půl milionu lidí každou zimu dýchá špatný vzduch ...

.. ještě doplním jeden odkaz http://www.mzp.cz/cz/articles_110712_horizont - v závěru článku

Jen tak pro zajímavost, np na polské straně hranice v okolí Těšína prakticky není těžký průmysl, ale desítky let tam mají obzvláště znečištěný vzduch. Mimo to, že toto znečištění je českého původu (vytváří ho Třinecké Železárny a ostatní české průmyslové podniky u hranic) Polsko celé ty roky nevedlo propagandové akce proti Čechům (což, jak se ukázalo, se jim velice vymstilo viz protipolské české akce proti polským emisím, potravinám, národnosti, identitě atd.). Nakonec to vypadá tak, že Ostravsko, které je těžkým průmyslovým srdcem přece průmyslově velmi rozvinuté České Republiky je zanečišťováno, jak my tvrdíme, "rolnickým a průmyslově nerozvinutým" Polskem. Člověk už neví co si má z těch všech českých stereotypů vlastně o tom Polsku myslet:)
Pročpak pane Packa odstraňujete pouze své oponenty v diskuzi? Jestliže Vám vadí tato diskuze, tak ji odstraňte celou a ne pouze názor, který Vám osobně vadí. Neencyklopedická není tato diskuze, ale Vaše chování.