Diskuse:Vysoké Tatry

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

kopce s vudcem a zdroj[editovat zdroj]

Dal jsem sablonu {chybi zdroj} k vete, ze na "stity ... lze jit pouze s vudcem". Ten vycet se mi nelibi, myslim, ze zalezi na tom, jakeho vudce sezenete a kam vas vezme a ze se nabidka neomezuje pouze na techto nekolik kopcu. Vice by se mi libila formulace "turisticky pristupne jsou v soucasne dobe pouze ..., na ostatni vrcholy je nutny horolezecky prukaz nebo vudce." --Jx 07:29, 19. 9. 2007 (UTC)

Zdrojem je publikace: Vysoké Tatry, Belianské Tatry - Turistický průvodce (autor Otakar Brandlos, Nakladatelství SKY) - ISBN 80-901902-5-1 Jsou tu i ceny pokud by tě zajímaly :-) a také povolené vrcholy s průvodcem pro lezení v zimě, v ledu a skialp túry s horským vůdcem. Zdroj jsem uvedl do článku, takže mažu šablonu. Samozřejmě i horští vůdci mají omezení, kam mohou vodit lidi, co se týče vrcholů. Uvedl jsem zdroj pro upřesnění informací, co se týče horských vůdců.--Supervht 14:53, 19. 9. 2007 (UTC)--

A ani všechny ostatní vrcholy nejsou pro horolezce otevřené ! Jsou určité lokality, kde je horolezecká činnost zakázána. Viz např. zde [1]--Supervht 14:35, 19. 9. 2007 (UTC)

to s tím odtokem ze Štrbského plesa do Černého moře mě zaujalo, je to možné nějak doložit, podle mapy (Atlas Vysokých tater) to tak nevypadá, jak jsem ostatně uvedl i v článku o Štrbském plese. Mircea 15:40, 17. 10. 2007 (UTC)

Tuto informaci, ostatně jako plno jiných o horách čerpám z knihy Světová pohoří od RNDr. Jiřího Šlégla a kolektivu. Konkrétně pochází z kapitoly Karpaty. Cituji z knihy: „...na tomto místě připomeňme jednu raritu týkající se hojně navštěvovaného Štrbského plesa v Tatrách. Málokdo ví, že voda z něj vytéká na obě strany - dostává se tedy do moře Baltského i Černého.“ Publikace je uvedena i v článku pod linku Zdroje.--Supervht 16:07, 17. 10. 2007 (UTC)