Diskuse:Viktorie (britská královna)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co takhle změnit název z Viktorie (Spojené království) na Viktorie (I. - je možné to tam mít) Anglická (či popřípadě Britská) dle vzoru ostatních panovníků (Maxmilián I. Bavorský, Pavel I. Ruský)? Přece jenom by se to dalo vyřešit bez onoho nepěkného rozlišovače v závorkách. --Petr Losert 6. 2. 2010, 14:31 (UTC)

Určitě by byl ideál mít to bez rozlišovače. Ale jednička by se mohla setkat s problémem, že se nepoužívá (to je tradice dodržovaná často, jak jistě potvrdíte, u panovníka toho jména v posloupnosti jediného). Anglická není plně přesná, Britská by byla přesnější, ale stále trošku kontroverzní (používá alespoň občas něco z toho?). Mě osobně z hlediska očekávanosti nejvíce vyhovovala „královna Viktorie“, která sice není mimo diskusi, ale někomu to očividně nemusí vyhovovat. --marv1N 20. 2. 2010, 13:52 (UTC)
Jenže ona královna Viktorie byla také císařovnou, a to indickou, takže i to by mohlo být zpochybněno (vyšší hodnost apod.). Jednička se někdy u panovníků jediných toho jména používá, někdy zase ne. Připomeňme si třeba Karla I. (u toho ano) nebo Jana Lucemburského (u toho ne). Je to jen otázka vkusu, když se ono první použije, chybu neuděláme (skutečně byla první tohoto jména, zároveň ale i poslední, no uvidíme, zda se princ William pochlapí a splodí nějakou Viktorii, to by pak bylo zčásti po problémech ;-). Každopádně je Viktorie I. (imnsho) lepší než Viktorie (Spojené království). Čistě stylisticky. --Petr Losert 20. 2. 2010, 14:17 (UTC)
Má to ale háčik, švédska korunná princezná je Viktória, a predpoklad je, že na trón nastúpi s týmto menom, a je problém. Myslím si, že by sme mali pamätať aj na to, aby neskôr nebol zmätok.--Lalina 20. 2. 2010, 14:29 (UTC)
Hačik to nemá. Prostě by se ona Švédka šoupla na stránku Viktorie I. Švédská a z Viktorie I. (té britské) by na ní byl odkaz pomocí šablony různé významy... --Petr Losert 20. 2. 2010, 14:32 (UTC)

Pak je tu ještě možnost využít dynastické jméno, tedy Viktorie (I.) Sasko-Kobursko-Gothajská (myslím že to není přesné), jak se používá u některých jiných panovníků. --Petr Losert 20. 2. 2010, 14:37 (UTC)

Ale ona zdedila trón po otcovi, členovi hannoverskej dynastie, nie po matke. --Lalina 20. 2. 2010, 14:44 (UTC)
To jsem psal, ale kvůli editačnímu konfliktu už nedopsal ;-). Viktorie I. Hannoverská by zrovna nebylo ono ;-) --Petr Losert 20. 2. 2010, 14:47 (UTC)
Někdy se používá a někdy ne, ale mám určitou obavu, že Viktorie je v češtině právě ten druhý případ (a pokud mé můj jazykový cit neklame, tak si tu I Wikipedie naneštěstí nemůže dovolit). Teď se dívám do Otty ([1]) a tam mají Viktorie Alexandrina, což je další možnost, v každém případě to potvrzuje moji obavu (ale podívám se do svoji příručky, jak je to i jinde). --marv1N 20. 2. 2010, 14:42 (UTC)
Já osobně bych tam dal Viktorie I., pokud by někdo protestoval, že se to nepoužívá, pak bych mu řekl, že Viktorie (Spojené království) není už vůbec nikde ;-). Ani bych nezavrhl to Britská, ale to by se asi na nás sesypala úkáčka (pracovní výraz prosazovatele Spojeného království úplně všude). --Petr Losert 20. 2. 2010, 14:53 (UTC)
Příruční slovník naučný, poslední díl: „Viktorie z rodu hannoverského…“ (v okolí Viktorové Emanuelové označení čísly), v Kronice 20. století (od Mladé letá, rok 1999) „Královna Viktorie umřela“, v Rodinné encyklopedii světových dějin (ISBN 80-86196-19-4) také uvádí bez čísla (v okolí jsou zase Viktorové Emanuelové s čísly). Nevím, jak Vy, ale já v čísle vidím dosti zásadní problém (a to ne ten, který píše Lalina, ale mnohem závažnější: v češtině se to prakticky nepoužívá). Pokud by se tedy zde zvedla vlna podpory pro „číslo“, tak bychom to tam samozřejmé mohly dát, ale...

No dobře, ale co ta Britská v názvu článku? Nebylo by rovnou lepší založit ŽoK? Je to sice trošku krajní záležitost, ale takhle je podle mne zapadlá (myslím, že kdybych tu stránku prostě šoupl na Viktorie I., tak by nikdo nezasáhl, možná někdo (vy?) protestoval a stejně by to pak vyšumělo, ale tohle není můj styl). Chtělo by to vyjádření celé tzv. komunity a ŽoK je celkem dobrý donucovací prostředek, jak donutit lidi diskutovat. Pokud to chápu správně, vy jste proti Viktorie I. že? Tedy jakou variantu byste podpořil?

  • Viktorie (Spojené království)
  • Viktorie I.
  • Viktorie I. Britská (nepřesné, byla královnou Spojeného království VB a Irska, ale dá se použít)
  • Viktorie I. Hannoverská (koneckonců je to dynastické a né územní označení, ale hodně matoucí)
  • Viktorie Britská
  • Viktorie Hannoverská
  • Královna Viktorie (úplně mimo rámec současné řady panovníků, navíc proti doporučení Wikipedie:Očekávaný název#Ostatní speciální pravidla)
  • Viktorie (královna) (zase s rozličovačem v závorce)
  • Viktorie Alexandrina (no nevím)
  • Viktorie, manželka prince Alberta (^_^)

--Petr Losert 20. 2. 2010, 16:05 (UTC)

Opravdu by bylo zvláštní, kdybyste to teď přesunul (když se konečně objevili argumenty - proti). Určitě by nebylo na škodu přivést více lidí s nějakým svěžím názorem, protože snad všechny možnost, které tady jsou vyjmenovány očividně mají nějaké mouchy. Můj postoj k Viktorii I. je takový, že je to krátké a výstižné, ale bohužel samoúčelný konstrukt, u kterého nebyla doložena používanost v češtině (chcete-li odborné literatuře), což nelze přejít jen s mávnutí rukou. Hannoverská je fakticky správně, ale nevyvolává ty správné asociace (o tom asi píšete: „hodné matoucí“). Britská má dobré asociace, ale není to přesné (osobně bych si to dokázal představit). Královna by byla výjimečná, i když některé výjimky tady máme (třeba svatého Václava, možná si vzpomenu i na něco jiného) a doporučení svým textem tuto možnost přímo nezakazuje, jen nedoporučuje. Rozlišovač je naprosto neutrální a regulérní technická pomůcka (také by jeho použití nejlépe korespondoval s tím, že královna se objevuje většinou v prosté podobě „Viktorie“) – zde je „královna“ lepší než UK, protože je kratší. Ty poslední dvě jsou takové raritky. Dle mého se nelze na základě známých faktů zodpovědně rozhodnout (to, že zpochybním jednu variantu neznamená, že dokážu vybrat naopak tu nejlepší ;-)). --marv1N 20. 2. 2010, 17:31 (UTC)

Tak jsem se sem doklikal s otázkou v očích, kde že v UK leží nějaká Viktorie. Že se tu dočtu o královně, mě docela překvapilo. Přimlouvám se za přesun článku na nějaký nematoucí název. Třeba Viktorie (královna). --Kyknos 16. 4. 2010, 07:03 (UTC)

Současný stav je následující. Chtěl jsem se něco dozvědět o královně Viktorii, zadal jsem „Viktorie“ do políčka Hledání, objevilo se 5 možností: Viktorie, Viktorie (Spojené království), Viktorie Sasko-Koburská, Viktorie Švihlíková a Viktorie z Battenbergu. Opravdu jsem nevěděl, co si z toho vybrat, kudy dál – vyloučil jsem pouze Viktorii Švihlíkovou. Při pohledu na výše uvedené varianty jsem v podobných rozpacích. Pouze dvě z nich považuji za jednoznačné, a to Viktorie I. Britská a Viktorie Britská, ale nevhodné, protože ta dáma se tak nejmenovala, ani tak není v odborné literatuře pojmenována. Abychom nevytvářeli nový termín, smiřme se s rozlišovačem. Navrhuji tedy název článku s rozlišovačem:

  • Viktorie (britská královna)

--Luboš Pruner 5. 5. 2010, 13:30 (UTC)

Jelikož je myslím pouze jedna Viktorie, která byla královnou, stačilo by možná jen Viktorie (královna). Rozhodně je to schůdnější varianta než Viktorie (Spojené království), která evokuje spíše nějaké britské město. Když nebude nikdo proti, šoupl bych to do týdne na Viktorie (královna). --Silesianus 5. 5. 2010, 13:34 (UTC)
Hlasoval bych pro Viktorie (britská královna). Jako "I." ji skutečně nikdy nikdo neoznačoval, ani jsem nikdy neviděl, že by o ní někdo seriózně hovořil jako o "Viktorii Britské". Dynastické jméno (Hannoverská? Welfská?) lze také stěží vydávat za "očekávané". Jinak ovšem myslím, že v rozlišovači je "britská" královna nutné - ostatně hned její dcera byla Viktorie, královna pruská...--RPekař 5. 5. 2010, 20:59 (UTC)
Njn, já zapomněl, že manželky králů jsou taky královny :D --Silesianus 6. 5. 2010, 08:18 (UTC)
Viktorie (britská královna) – to je dobrý návrh. Podporuji přesun na takové jméno. Souč. název je nevhodný (budí představu geografického článku, jak už výše zaznělo); tvar s číslovkou nepoužívaný. --Iaroslavvs 7. 5. 2010, 22:33 (UTC)
Souhlasím, že Viktorie (britská královna) vypadá nejlíp a je to i dost očekávaný název. Problém s tím, že byla i císařovna bych neřešil, pro rozcestník je to nepodstatné. Pod současným Viktorie (Spojené království) opravdu naskakují jiné asociace, jak píše Silesianus. --Packa 8. 5. 2010, 15:59 (UTC)