Diskuse:Vasovci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nenazývá se ta dynastie "Vasovci", stejně jako jsou "Přemyslovci"? --Luděk 15:31, 3. 3. 2007 (UTC)

Ahoj, článek jsem pojmenovala dle německé a španělské wikipedie, odkud jsem čerpala info. Navíc ve většině ostatních wikipedii jsou "Vasovci" nazýváni buď jako Dynastie Vasa/ů či Dům Vasa/ů. Ono se skloňováním a rozhodováním se, co "počešťovat" a co ne, je to horší, protože každý autor se chová jinak (žádný systém sem tu v tom nenašla).
Já se snažím, co jde napsat česky a pokud mi to zní divně nechám to v původní verzi, protože se mi příliv zejména anglických slov do češtiny nelíbí. Ale jako obrozenec (překládat vše) se chovat taky nechci.
Na strance dynastie navíc čtu Dynastie Přemyslovců, ale pokud se Ti více líbi Vasovci, já nejsem proti, tedy pokud to nezkomplikuje hledání info o členech tohoto rodu.--Bosquete 17:47, 3. 3. 2007 (UTC)

Nejde o to, co se mi líbí, ale co je obvyklé. Nechám to na historicích, třeba na Jirkovi O., či Grw. --Luděk 17:57, 3. 3. 2007 (UTC)

Myslim, ze diskuse na tema, co je obvykle je zbytecna. Ja se ve skole ucila o Vasovske dynastii, proto dynastie Vasa jako na ostatnich wikipediich. Ale me jde o obsah na nazvu mi zas az tak nezalezi.--Bosquete 17:41, 4. 3. 2007 (UTC)

Chtěl jsem říci, že já nejsem směrodatný ("co se mi líbí"), ale směrodatné je to, co se obvykle používá, čili jak se to uvádí v učebnicích, historických časopisech apod. Mne jen zarazilo to pojmenování "Vasa (dynastie)", a proto jsem se optal, zdali by nemělo být Vasovci, když jsou Přemyslovci či Piastovci. Píší-li Vaše zdroje "dynastie Vasa", tak je vše v pořádku. --Luděk 18:07, 4. 3. 2007 (UTC)

Ja zase chtela rict, ze pokud se v tom vyznate, ci znate historii se zabyvajici wikipedisty, pak neni problem a napravte to. Ja do wikipedie pisi kratce, takze mi nektere souvislosti jeste stale unikaji. Hlavni je, aby wikipedie dobre slouzila a nebyla smesici chaotickych clanku, coz jak jsem si vsimla je dost tezky ukol.
Kdyz jsme u toho, zalozila jsem jeste clanek o dynastii Avis vladnouci v Portugalsku, nikdy jsem o ni neslysela a nevedela jsem, jak to prelozit. Mohl by si to zjistit?! Dekuju--Bosquete 19:35, 4. 3. 2007 (UTC)

Bohužel nemohl, s tím jsem nikdy neměl co do činění. Kdyby bylo zapotřebí zjistit něco z polské historie, tak jsem k službám. Ale Portugalsko či portugalština jsou mi cizí. Google říká jen dvakrát rod Avizů. --Luděk 21:12, 4. 3. 2007 (UTC)

Moc dekuju to jsou oni, casem se snad k Polsku taky dostanu:)--Bosquete 22:36, 4. 3. 2007 (UTC)