Diskuse:Varjagové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele 62.204.237.130 v tématu „Odpověď pro Wiki: Tosek

Ruotsi je finsky opravdu „Švédsko“. „Rusko“ se řekne Venäjä. Pojmenování „Rus“ je zřejmě vskutku zajímavá výpůjčka. --Miraceti 00:03, 4. 3. 2006 (UTC)

Jen jsem to trochu upřesnila. V dané době to bylo pojmenování etnika, spor je o to, zda germánského či slovanského. Někdy rozvedu, právě se tím zabývám. Ale nejdříve musím dokončit, co mám rozděláno, Byzantskou kulturu a Dějiny Polska. Nechtěla jsen, aby tady byl ten článeček o vikinzích, ten přece patří k heslu Vikingové. Hezký den Di--84.42.197.158 07:19, 4. 3. 2006 (UTC)

Je pravda, že dnes takový význam má, ale neznám žádný důvod, proč by se před tisíci lety mělo takhle označovat slovanské etnikum. Psaná finština není moc stará, ale i tak si myslím, že Finové jména svých sousedů moc neměnili. Koneckonců, nevidím v tom žádný problém. Spolu se Švédy odcházeli na východ zejména jejich (ne třeba dobrovolní) spojenci Finové, protože v těch oblastí (kolem Novgorodu a i dále směrem k dnešní Moskvě) žili Karelové, se kterými se Finové mohli na rozdíl od Švédů domluvit. Je asi přirozené, že původní obyvatelstvo převzalo název nových vládců od lidí, kterým rozumělo. Slované se k tomu nachomýtli až později.
Mimochodem, v dnešní finštině existuje hanlivé slovo Ryssä značící české Rus, ale to přišlo ze švédštiny (Ryssland je švédsky Rusko). --Miraceti 09:28, 4. 3. 2006 (UTC)

Nejen Karelové, celý ruský sever byl zpočátku osídlen ugrofinskými a na západě baltskými kmeny. Slované sem pronikli později a částečně je asimilovali. Důvody pro to, že Rusové byli půdně Slované se najít dají třeba v Něstorově Povesti vremennych let. Zároveň se tam však odůvodňuje, že Rusové byli Varjagové. Podle jiné teorie Rusové nebyli Varjagové, ale zemědělští kolonisté. Těch teorií je obrovská kopa, všechny jsou podložení etymologickými rozbory, oba tábory si stojí na svém. Di--84.42.197.158 10:54, 4. 3. 2006 (UTC)

Trochu jinak[editovat zdroj]

Varjagové zde jsou tzv. odnepaměti. Baltické moře Římany nazývané " Suebikum " jak ve své knize Válka s Góty uvádí řecký historik Prokopius a významově tedy " svobodných " je pro zdejší " Varjagů " a tedy varjackým.

Řek Claudius Ptolemaios, egyptská Alexandria 100 - 160 n. l. ve své " Kronice světa " tvrdí, že při severních mořích žije svobodný kmen Veletů, který brání své krále a tedy bezpochyby Svébů což potvrzují samotní Germáni pouze s rozdílem, že se jedná o kmeny jejich.

Ptejme se čím svá tvrzení dokládají, neboť jsou taktéž pouze jejich a dodnes neprokázali, že Alamani jsou Germáni a tedy, že jsou Sarmaty.

Al Ma Súdí v knize " Rýžoviště zlata a doly drahokamů " uvádí, zřejmé i z výše uvedeného, že v Pobaltí, ještě v 10. století, na ostrově Voliň vládne svébský král Mádžák, jižněji při řece Sprévě Boleslavič a ještě víc k jihu Vádslavič. Nakonec též langobardský historik Paulus Diákonus připouští, že v Bavorsku, nezbývá nežli konstatovat i Korutanech, žijí Slované. Toto vše potvrzuje dílo neznámého autora " Getika ", neboť zmiňuje Anty a Sklaveny.

Antové jsou přitom všem historicky doloženým kmenem, který dle latinských údajně jediných pravdivých informátorů zmizel stejně jako, Skythové, Sarmati, Góti atd. atd.

Jsou-li zde Slované, Germáni i jiní, ptejme se kde se tu vzali. Zjevné je, že pochází ze Skythů, Sarmatů a oněch jiných.

Jsou-li tedy i v křížovce s tajenkou Sarmati Alany, jsou jim předcházející Skythové Anti a Alamani. Říše Alamanů je nade vší pochybnost již kolem r. 250 na řece Mohan v Porýní a Franckou zakládá Chlodovik I až kolem roku 480. Zváni jsou Austrasijci což evokuje původ nejen z východu, ale též z Asie.

Stojí-li jak tvrdí al Ma Súdí na ostrově Voliň Chrám a zdejší jsou nazýváni Voliňany, Variny a v Zálabí Veringy poté nic nebrání, kromě zpráv jediných informátorů, aby na Rusi Varjagy.

Záměna probíhá v době rurikovské Rusi, neboť Rurik je Bodrc neboli Obodrita, o nichž je známé, že coby svébský kmen v Zálabí kolaborují s Franky neboli Austrasijci a Vikingy neboli Normany.

Varjagové jsou tudíž nikoli švédští Vikingové či ozbrojené tlupy obchodníků, ale správní vrstva Antů vybírající daň či tribut.

Za případnou úpravu délky textu, míněno mizící na pravé straně, děkuje Wiki:Zvažující. Nevidím tužku ani vlnovky.

Toto vloženo do článku, ač čistě polemické, tedy maximálně do diskuse. Zdejší diskuse ale mají být o tom, jestli něco má být v článku, a ne o "svaté pravdě". Má to tam být, pokud to dává čistý rozum (třeba "vzadu je dál než vepředu") nebo je doloženo, zde tedy sice se zmiňují autoři, ale bez pramenů. Krom toho jsou věty zmatečné a neuspořádané, patrně pod vlivem nějaké přídavné chemikálie v nervové soustavě, tedy muselo by se to zredigovat. To by mělo smysl, pokud by byly na takovou polemiku uvedené zdroje informací. Takže takhle ne. Bohužel, nápady vypadají zajímavě.
tužka s vlnovkou je hned nad levým horním okrajem toho okýnka, do kterého se to tady píše.--Tosek (diskuse) 2. 2. 2015, 19:18 (CET)Odpovědět

Odpověď pro Wiki: Tosek[editovat zdroj]

Po zmínce o chemikáliích v nervové soustavě bych vám ani neměl odpovídat. Jenže vy jste asi pro slabomyslnost přehlédl, že mé vývody se opírají o historicky doložené autory, které jsem vyjmenoval. Netvrďte chcete-li věrohodně diskutovat, že vám jsou jak uvádíte nedostupní. Knihy jsou běžně vypůjčitelné nebo je katolíci neměli příležitost spálit.

Počítáte při svých snahách s třísetletým terorem Habsburské monarchie a nebo ho přímo popíráte jako se to děje v případě holokaustu? Světem uznávaní historici jsou pro vás vzduch nebo vy se opíráte o silnější stranou prosazované, ale fakticky nedoložitelné i zjevně si protiřečící, neboť máte tu vámi zmiňovanou svatou pravdu.

Raději přiznejte, že prostě "nestojíte" o jakékoli jiné doložení nežli proněmecké. V Bibli to je pojmenováno takto: zdali poznals a odpadl není cesty zpět. Česky to znamená: Můžeš být majitelem či provozujícím neboli Wikipedií či píšícím anebo ministrem školství či profesorem a začal jsi za špatného konce nebo dokonce vědomě lžeš nikdy to nepřiznáš. Postihlo by to totiž kariéru a zisk neboli domnělou slávu a případný mamon.--62.204.237.130 28. 3. 2016, 23:12 (CEST)Odpovědět