Diskuse:Valdenští

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Ryant v tématu „Valdes

Kázání[editovat zdroj]

Ahoj. Po tvé změně výkladu "kázání" jsem se podivil, protože jsem se domníval, že právě článek kázání - tedy mluvení faráře ke svým farníkům v kostele je právě v souvislosti s "valdenskými" špatně. Dosud jsem se domníval, a stále si myslím, že to tak je myšlené, že kázali veřejně (to jest všem, = ne pouze (vyprávění jednoho člověka) těm, co už věří). Valdenští byli stejní jako Lollardi (skupiny vzniklé od učení Viklefa, která četla jeden z prvních anglických překladů Bible, a zjistili, že musí veřejně kázat. Tak to i dělali. Mimochodem, slovo ´lollards´ bylo původně posměšné a znamenalo "mumlání". KC je za tuto činnost, která se líbila Bohu ovšem mučila a upalovala. Podobně jako valdenské. // Takže bych doporučoval to změnit zpět, protože skutečně kázali všichni valdenští. Ne pouze proslov několika málo jedinců v kostele. = což je právě rozdíl mezi článkem Kázání a mezi termíny Proselytismus a Evangelizace. "Proselyté" byli mimochodem Židé, kteří, se touto činností - šířením Judaismu, zabývali. Měli podobnou úlohu jako třeba Samson, který byl jedním z "Nazirejců". Kněžství, jak je chápáno dnes dělali spíš "Lévité". // --S pozdravem ♥ FaktneviM 22. 7. 2011, 11:22 (UTC)

Nevím jak ve vztahu k valdenským obecně, ale na inkriminovaných dvou místech mi připadá, že je opravdu řeč o kázání jako nějaké formalizované liturgické činnosti, protože se mluví o "právu kázat", vázaném na nějaké schválení či svolení - nedovedu si představit, že by v nějaké církvi někdo ženám upíral právo získávat stoupence.
Nicméně pokud tam chcete mít odkazy na evangelizaci a proselytismus, nemám nic proti, ale je třeba přeformulovat větu tak, aby text odkazu odpovídal směřování odkazu. Sám říkáte, že evangelizace a kázání není totéž, takže nejde mít odkaz nazvaný kázání, který vede na evangelizaci. To jsem také myslel, když jsem označil odkaz za zavádějící - ne z hlediska historie valdenských (o které toho moc nevím), ale z hlediska formulace odkazu. Je to, jako byste udělal odkaz na jablko s odůvodněním, že je to přece také malvice, a navíc chutná líp... Já vím, není to sice v žádném wp:doporučení, ale je to součástí obecných zásad přístupnosti a použitelnosti webu, která bychom, myslím, měli na wiki také respektovat. --Shlomo 22. 7. 2011, 13:05 (UTC)
Právě že jo. V Bibli je napsáno, že dar prorokování a kázání je svěřeno mužům. Ikdyž pár případů prorokujících žen a dívek, v Písmech, je také. Ženy mohli (podle Judaismu a také podle středověké katolické společnosti) pomáhat ve sborech a zastávat různé funkce. Co se týče "vyučování" (proslovy), včetně "kázání na veřejnosti", bylo to tehdy nemyslitelné, aby to dělaly ženy. // K tomu pojmosloví, "kázání" - jak ho chápu já, je sloveso, a popisuje činnost, ne pouze proslov, který za hodinu má skončit a lidi jdou z kostela domů. // Problém vidím spíše v tom, že právě slovo kázání (v angličtině "sermon") je vnímáno jako jednorázový akt. Kdežto proselytismus a evangelizace vyznačují významovou činnost, která probíhá dlouhodobě a podílí se na ní všichni misionáři. Ne pouze kněz z místní farnosti. // Ty výhrady ohledně wikidoporučení chápu, ale právě článek "kázání" je ve smyslu činnosti valdenských chybný a zavádějící. Mohli bychom se teda domluvit na lepší formulaci celé té věty. // To, že v dnešní době v některých protestantských církvích (odvozených od Luteránství či Kalvinismu) mohou ženy dělat úplně všechno, ačkoliv to není biblické, už je jiná věc, a s tímto článkem to nesouvisí. --S pozdravem ♥ FaktneviM 22. 7. 2011, 15:38 (UTC)
Mohu jen zopakovat: "Pokud tam chceš mít odkazy na evangelizaci a proselytismus, nemám nic proti, ale je třeba přeformulovat větu tak, aby text odkazu odpovídal směřování odkazu." A dodávám: aby odpovídal ne podle tvého chápání, ale podle všeobecného úzu. Wikipedii píšeme pro veřejnost, ne pro sebe. Domnívám se, že většina čtenářů chápe pojem "kázání" spíše jako podstatné jméno...--Shlomo 24. 7. 2011, 08:12 (UTC)
Přečteno. --S pozdravem ♥ FaktneviM 24. 7. 2011, 12:51 (UTC)

Valdes[editovat zdroj]

Valdes, Valdes -- není to ten, co lisoval patentky Koh-i-noor ve Vršovicích? Nebo někdo z mišpoche? Ivan Ryant (diskuse) 29. 7. 2016, 11:45 (CEST)Odpovědět