Diskuse:Umění

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, chtěl bych Vás upozornit na základní chybu. Umění jako slovo v českém jazyce je odvozené od slova umět. Ale pouze v čestině. Slovo umění je ,,spatný" překlad slova Art. Tudíž, si myslím, že odvození slova umění není um, nýbrž art.. S pozdravem Oskar Stolín

Tomu nějak nerozumím: jak by se mohlo slovo umění odvozovat od slova Art, které navíc není české? Možná jste měl na mysli obsahovou souvislost, ale ani tady nerozumím. Anglické a francuzské slovo art je ovšem odvozeno z latinského ars, které také znamená umění v dost širokém smyslu. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 7. 12. 2012, 18:45 (UTC)

Prajem pekny den, naozaj ide o zásadnu a tradovanú chybu (bez rozmýšľania preberanú a opakovanú, napr. profesori FAMU Kratochvíl, Dvořák vo svojom úvode do dramaturgie JAK PSÁT HRY PRO FILM A TELEVIZI). Ale na vine nie je "špatný překlad slova art". Preklad je dobrý. Slovo "umenie" (po česky "umění") je vo väčšine (aspoň mne známych) jazykov "odvodené" od slova "umelý" (všimnite si dvojice slov art-arteficial, iskusstvo-iskusstvennyj, kunst-kunstliche atď. umenie -umelý, ale aj umelecký). Podobne sa o tom píše aj v českom jazyku vydanej francuzskej Encyklopedii estetiky. Napokon aj slovom "artefakt" sa označujú všetky ľudské výtvory, teda aj výrobky, ktoré nemajú primárne umelecký charakter, to čo je pre všetky tieto výtvory spoločné, je to, že sú výsledkom činnosti, nie prírody, ale človeka. Sú ne-prírodné, teda umelé. Faktom je všetko to, čo je. "Predpona" art- poukazuje na umelosť, neprírodnosť takýchto faktov, ich vytvorenosť človekom. Isteže by sa ďalej špekulovať o súvislostiach medzi "umom" (vedením) a dôvodiť, že všetky ľudské (umelé) výtvory sú produktom jeho "umu" (roz-umu), a toto je prapôvodný slovný základ slova "umenie" . Chybickou krásy je skutočnosť, že táto hra sa dá hrať iba v jazyku českom a slovenskom, v iných jazykoch takáto možná súvislosť medzi "(roz-)umom" nejestvuje.

:o)

Leo Štefankovič