Diskuse:Uštknutí hadem

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poslední prokázané úmrtí na zmijí jed bylo v 50. letech minulého století. Muž který byl uštknut a zemřel v Mostě, zemřel na anafylaktickou reakci(alergie na antisérum), nikoliv na uštknutí samotné -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) DRobert (diskusepříspěvky)

Poslední prokázané úmrtí na uštknutí zmijí pochází někde z konce 20. a počátku 21. století. Pokud vím, doprovázel ho i děsný skandál, neboť dotyčný uštknutý musel dostat prošlé sérum, protože v celé ČR se neprošlé nevyskytovalo. Uštknutý byl nějak nemocný, tak mu to sérum dát museli a on pak zemřel na alergickou reakci. --Cinik 19:07, 28. 1. 2008 (UTC)
Nuže proč tedy neuvést formulaci " Poslední prokázané úmrtí na zmijí jed bylo v ČR 50. letech minulého století." ??? --DRobert 20:18, 28. 1. 2008 (UTC)

Jinak jsem k tématu ještě nalezl:

  • Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí vede lidi k fámám nedávná smrt muže-alergika z Mostecka, který zemřel na uštknutí zmijí. Lidé mají z hadů strach, ale od roku 1945 zemřel na uštknutí zmijí v republice jen jediný člověk, řekl Orálek.

http://archiv.radio.cz/news/CZ/2000/24.06.html -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) DRobert (diskusepříspěvky)

  • Dne 11. 5. 2000 na Křižatkách přímo mezi domy k uštkla muže černá zmije. K nešťastné události došlo při shodě několika náhod, které měly v průběhu za následek smrt postiženého muže.Muž byl uštknut při vlastní neopatrnosti,při

sáhnutí na hada holou rukou. Byl ihned dopraven rychlou záchrannou službou do mostecké nemocnice,kde byl neprodleně ošetřen. Bohužel sérum proti hadímu uštknutí bylo již 14 dní prošlé, bylo přesto aplikováno. Následujícího dne bylo muži dáno čerstvé sérum, dodané letecky z Francie.V případě tohoto uštknutí se u muže spojila nečekaná reakce organizmu, která je dle názoru lékařů vyjímečná.Po čtrnácti dnech pobytu v nemocnici muž zemřel. Uvedená událost byla popsána v televizi,v tisku, s kritickými komentáři chybějícího sera proti hadímu uštknutí. Kronika města Litvínova--DRobert 20:18, 28. 1. 2008 (UTC)

1 by Vipera berus on May 11th, 2000 near Litvinov in Krizatky village. Adult Vipera berus bit about 50 years old man to his hand. He died after 14 days in hospital of Most. Cause was strong alergic reaction

1 by Vipera latastei on Feb. 24th, 2003 Mr.---- He died in February 24. 2003 after he was bitten by adult female Vipera latastei from his breeding (no native species in Czech, but an European one).

  • Zajímavé jsou údaje o zmijích uštknutích z dob, kdy nebylo k dispozici sérum. Prach (1861) udává z Českých zemí, že z 28 případů uštknutí v letech 1853-1861 byly tři smrtelné - z toho jeden bylo uštknutí do žíly a dva případy byly děti. Panýrek (1925) uvádí 216 registrovaných případů uštknutí z Německa v letech 1883 - 1892 z nichž pouze 14 skončilo smrtelně.

Vidim, že je přehled, taxe radši podepíšu :-))) --DRobert 20:46, 28. 1. 2008 (UTC)

Pár přiomínek:

  • nazývá se uštknutím i poranění způsobené pavoukem nebo štírem? Několikrát jsem se s tímto označením setkal, ale nevím jestli je to správně.
  • ke statistikám by to chtělo dodat odkaz (autory a název statistické studie, z níž jsou údaje čerpány)
  • velká část hesla je zatím návod - to je vhodné pro wikiknihy, ale wikipedie by měla jen suše informovat - statistiky, působení, odkaz na návod. Vizme wp:co Wikipedie není.
  • článek by to chtělo globalizovat (informace o dalších hadech a státech)

--Postrach 20:21, 28. 1. 2008 (UTC)

- nevím, myslím že se to tak nazývá
- prameny nemám, uvedu je až je najdu
- ano tento problém u první pomoci je, nicméně jsem se na něj tázal (nemohu v jej v archivní diskusi nalézt) a prozatím hesla "jak na to" tvořím

--DRobert 20:46, 28. 1. 2008 (UTC)