Diskuse:Turnov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Do pahýlu Turnov rozšířil jsem seznam slavných rodáků. Na článku bych rád pokračoval. Kozákov 08:56, 1. 5. 2006 (UTC)

Doplnil jsem kapitolu o přírodě a o turistických cílech, rozšířil jsem kapitolku o školách, sem by se mělo zařadit i zdravotnictví, kultura a sport, musím to však připravit. Až pak najdu (nebo najdete) vhdoné obrázky, měl by být "Turnov" relativně uzavřen. A dotaz - co to německé pojmenování "Turnau"?

Kozákov 09:39, 8. 5. 2006 (UTC)

S obrázky je to trošku komplikovaný a taky ošajstlý, až bych se někdy bál sem dát svoje vlastní fotky kvůli porušení vlastních autorských práv. ;-) Líbil by se mi tu třeba celkový pohled na město nebo zámek Hrubý Rohozec.
Pokud jde o německé Turnau-Turnov byl vždy "hraničním" českým městem, německé obyvatelstvo zde i na počátku století mělo asi jen 5% (a to byli z velké části Židé), tak je to jistě jen přepis z -ov na -au a se slovem "turnen", Turm, Tür (ač se nabízí, že Turnov je dveřmi do hor, německé oblasti, Českého ráje...) ap. to nejspíš nemá co dělat. A díky tomu tu také není ona vykořeněnost, která po válce poznamenala převážně německá města osídlená...no kdekým. ;)
Název města je pravděpodobně ze staročeského "turen", čili silný jako tur, což mohlo být jméno místního velmože. Další možností je odvozenina od trní, trnov.
--Agard 13:01, 18. 3. 2007 (UTC)

Turnov jako okresní město[editovat zdroj]

Nedávno byla v Mladé Frontě DNES anketa, v niž se čtenáři vyjadřovali o možném návratu Turnova do funkce okresního města. Velká část účastníků se vyjádřila pro. Ale tato diskuse je bezpředmětná, vždyť od začátku roku 2003 okresní úřady již nejsou. Byly totiž vystřídány menšími správními obvody, takže vůbec nechápu, k čemu tato diskuse/ anketa sloužila. Měl jsem dojem, že čtenářům hlasujícím pro znovuzřízení turnovského okresu správní reforma úplně ušla. Co vy na to? --Ingo T. 21. 10. 2008, 15:32 (UTC)

Administrativně skutečně už okresy neexistují a nahradily je menší "správní obvody" ve velikosti přibližně původních okresů před zřízením superokresů v r. 1960. Těch je v Libereckém kraji 10 a turnovský správní obvod je 5. nejrozlehlejší a 4. nejlidnatější - a s 37 obcemi (o 20 z nich jsou první zmínky v tomto starobylém kraji v Karlově, 14. století, nejstarší ve století 12.) je dokonce 2. v kraji; jako jediný se rozkládá na území 3 původních okresů: semilského, jabloneckého a libereckého. Turnov tak není na krajíčku okresu a kraje, ale uprostřed svého obvodu, jako vždy v minulosti.
http://www2.czso.cz/xl/redakce.nsf/i/spravni_obvod_turnov_mapa
Ta diskuze v MFD ale bezpředmětná není. Okresy stále figurují ve statistice, ale třeba taky řada úřadů typu poboček centrálních úřadů, jako je úřad práce, okresní správa sociálního zabezpečení, okresní soudy a státní zastupitelství aj. jsou stále organizovány podle starých "velkých okresů". Pokud jde o tu justici, trochu to připomíná stav v minulých stoletích, kde vedle sebe vždy byly jednak správní, jednak soudní okresy, které bývaly těch správních větší. V Turnově, jako největším městě starého okresu ovšem je detašované pracoviště úřadu práce nebo okresní správy soc. zabezpečení v Semilech, ale samozřejmě to není "ono".
--Agard 21. 10. 2008, 20:35 (UTC)

Areál na Vesecku[editovat zdroj]

Věta "Tragédie v 70. letech, kdy došlo k výbuchu v jednom z raketových sil, dosud nebyla spolehlivě vysvětlena." je značně zavádějící a měla by být odstraněna nebo aspoň přeformulována. Na Vesecku nikdy žádná sila nebyla (jinak by se musela po r. 1989 najít, raketové silo je betonová konstrukce, kterou nemůžete nikam odvézt), pouze základna pro mobilní odpalovací techniku, a výbuch se neodehrál v 70. letech, nýbrž 5. 5. 1983. K radioaktivnímu zamoření při něm nedošlo (nukleární hlavice se s největší pravděpodobností na Vesecku neskladovaly), zamoření chemické nebylo pozorováno. Podotýkám, že sovětská instalace na Vesecku byla velmi malá a pozornost, kterou jí článek připisuje, je spíše odrazem různých urban legends než reality. --Tomáš Pecina 16. 11. 2008, 10:10 (UTC)

viz Wikipedie:editujte s odvahou ** Zdravím --MiroslavJosef 16. 11. 2008, 10:17 (UTC)

Je to dost velká (a negativní) editace, proto o ní chci předem diskutovat. --Tomáš Pecina 18. 11. 2008, 18:04 (UTC)

Jo jo, na Vesecku bylo pár "základen", ale nic extra. Bydlim tam celej svůj život (dvacet let) a nikdy jsem o žádném radioaktivním úniku nic neslyšel... Stejně tak bych tam moh napsat o tom, jak tam dvakrát v jednom roce vyloupili zlatnictví. Nemá to tu co dělat! --Kumano