Diskuse:Tunisko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Formulace "převážně muslimský stát" nemá v úvodu co dělat. Co je to muslimský stát? A proč nejsou takové formulace u jiných států, jako např. ČR je převážně ateistický stát či USA je převážně křesťanský stát? --Elm (diskuse) 29. 7. 2012, 22:53 (UTC)

Tak asi by takové přívlastky v úvodu být mohly. Pokud jsou to pro to zdroje a není žádný z možných významů, v kterém by to byla nepravda. Je to do jisté míry stručná a důležitá charakteristika, že nějaké náboženství má v zemi rozhodující vliv. --Tchoř (diskuse) 29. 7. 2012, 23:21 (UTC)
Říká se tomu teokracie a tou Tunisko není. Pokud má nějaké náboženství rozhodující vliv, tak jde o teokracii či en:Islamic state. Další možnosti jak pospat náboženství je kolik procent je věřících a v jakou víru. V první větě si představuji konstatování o politickém systému dané země (tj. zda je republika či monarchie ...). Pojem muslimský stát považuji za nesmyslný. --Elm (diskuse) 29. 7. 2012, 23:55 (UTC)

Pokud to není charakteristika jednoznačná např. podle typu zřízení, kdy je význam zjevný, pak do úvodu nic podobného nepsat, případně rozvést až v článku, co je termínem myšleno, viz také Islámský svět: Termín islámský či muslimský svět má několik významů. Napsali bychom Turecko je muslimský stát? Z jistého hlediska určitě ano, ale od Atatürka je státní správa striktně sekulární, další nevhodný úvod, i když co do počtu muslimů pravdivý by zněl: Indie je třetí nejpočetnější muslimský stát na světě.--Kacir 30. 7. 2012, 00:10 (UTC)