Diskuse:Tuleň Weddellův

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Whitesachem v tématu „WPQ

WPQ[editovat zdroj]

Kostka Martin[editovat zdroj]

Krásný článek! Čtivý! Přehledný! Určitě si zaslouží stříbro! Aby se neřeklo, mám k němu pár připomínek :-)

  • Kapitolka taxonomie: zdá se (třeba podle stromu pinnipedií v takovém tom nádherném ploutvonožčím článku ;-) i podle nějaké literatury, např. DOI 10.1098/rspb.2009.1783), že tribu Lobodontini jsou sesterští rypoušové. Bylo by hezké je tu uvést. Homiphoca pak dle DOI 10.1146/annurev-earth-082517-010009 vypadá na bazálního lobodontýna.
  • Lebka Weddelova tuleně by někde na obrázku nebyla? (Asi ne, co. Jen se ptám...)
  • Zubní vzorec by pro mne byl čitelenější ve tvaru (pseudo)zlomku. Je na to i šablona "zubní vzorec" :-)
  • Když už jsou v článku tak hezky rozepsány ryby, které tohle zvíře žere, daly by se zmínit i jejich oblíbené chobotničky (DOI 10.1007/s00300-015-1794-9).
  • Nešlo by vzhledem k absenci hesla "rychlý led" a "tabulový led" malinko rozvést tyto pojmy (třeba mě to moc jasné není)? Dík! :-)
  • VyřešenoVyřešeno Ok, celé jsem to předělal. Je tam docela velká nekonzistence v těch překladech, kéž by to někdo na CS wiki sjednotil, resp. kéž bych se dostal ke knize Kukal, Z.: Základy oceánografie. abych se na to podíval sám jednou. --Podzemnik (diskuse) 18. 11. 2021, 02:08 (CET)Odpovědět
  • Zatoulaní tuleni: prý až na Trinidadu! (DOI 10.1007/s00300-017-2218-9)
  • "K hlasovým projevům tuleňů patří trylkování, pískání, nízkofrekvenční bzučení, supění, vrčení, houkání, klepání, klikání, řvaní nebo cvrlikání." - tady zcela bez výhrad, jen chci říci, že obdivuju, kolika slovy se dají popsat různorodé hlasové projevy :-D
  • A na závěr tady mám nějaké "malé editace" - opravdu jen kosmetické změny, které nemusíš akceptovat. Je to spíš otázka subjektivních preferencí.
    • "John Edward Gray v roce 1837 druh vyzdvihl do samostatného rodu Leptonyx" - moc se mi tu nepozdává užití výrazu "vyzdvihnout". Raději "přeřadil" / "zařadil"? Nebo "vytvořil pro něj samostatný rod"?
    • "kropenaté skvrny" bych asi nahradil prostě "skvrny". Možná třeba "protáhlé" nebo tak něco.
    • "Někdy po 2 týdnech od narození" - tady bych "někdy" nahradil výrazem "zhruba" nebo "asi".
    • "obnošením zubů a dásní" - nahradit "opotřebením"?
    • "Jsou výborní potápěči." - vzhledem k tomu, že jde o první větu oddílu bych měl nutkání psát "Tuleni Weddelovi jsou...".
    • "Žere především ryby" - tady je takový poměrně náhlý přechod k jednotnému číslu.
    • "kosatky nedokáží vyrábět" - možná spíš "vytvářet".
    • "Vzhledem k tomu, že tuleňům nehrozí žádné akutní nebezpečí" - tady bych pro jistotu upřesnil, že jde o TYHLE tuleně :-)

Ještě jednou pochvala! Kostka Martin (diskuse) 17. 11. 2021, 19:21 (CET)Odpovědět

@Kostka Martin: Díky za recenzi, vše jsem rovnou pořešil. Článku to určitě prospělo. Určitě se neboj ty jazykové korektury příště rovnou upravit, vše mi zní rozumně a jak víme, článek není jenom můj :) S pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 18. 11. 2021, 02:08 (CET)Odpovědět
@Podzemnik: ty jo, to byl fofr! :-) Děkuju zejména za lebku, tu mám na zviřátkách asi nejraději :-D ...i za tu pasáž o ledech! A koukám, že Trindade jaksi není Trinidad O:-) Dobře, příště se nebudu bát do toho korekturně hrábnout rovnou. Hned si to vyzkouším na přesunu jedné věty (posunu tu větu o sesterských rypouších před Monachini) a doplnění slůvka. Každopádně z mého hlediska je článek zralý na DČ. S přehledem! Kostka Martin (diskuse) 18. 11. 2021, 06:23 (CET)Odpovědět

Whitesachem[editovat zdroj]

Pěkný článek, díky za něj. Škoda, že tuleni a kosatky neumějí (nejspíše) číst a nemohou si ho přečíst a případně doplnit..., otázka zní, zda by nešlo o vlastní výzkum a nemuselo by se to smazat :-D No konec rádobyvtipů, zde je několik připomínek. Různé technické věci typu altů, přístupnosti zdrojů atd. jsem podrobně neprocházel, předpokládám, že máš pořešeny. Zdroje jsem projížděl, jen když byly snadno dostupné online a potřeboval jsem si ověřit některé nezjevné informace.

  • 1) Nějaké úpravy jsem provedl sám, z toho dvě byly poměrně výrazné, zaprvé ohledně zvuků a zadruhé ohledně lovu kosatek. Imho to zdroje udávají tak, jak jsem upravil.
  • 2) Nenašel jsem v článku jasné info k páření. Probíhá pod vodou (jak tvrdí ADW), na ledu nebo na souši, jak se zmiňuje v kapitolce Ohrožení? Či jak kdy a jak kde? Mimochodem ADW udává i techniku páření.
  • VyřešenoVyřešeno No měl jsem tam, že "Po odstavení mláďat se samice vydávají do moře, kde se začnou intenzivně krmit a kde také dochází k páření se samci, kteří si mezitím vyhradili svá podvodní teritoria." - doplnil jsem nicméně podle ADW. --Podzemnik (diskuse) 26. 11. 2021, 22:30 (CET)Odpovědět
  • 3) Používají k lovu zvuky, když už disponují takovou škálou projevů? V ADW jsem četl, že používají bubliny, bylo by záhodno doplnit.
  • 4) "Poměrně nízký věk dožití u tuleňů Weddellových..." Kolik je tedy běžný věk u jiných tuleňů, abychom měli srovnání?
  • 5) Přidal jsem požadavek na zdroj k hypotéze, proč kosatky dávají jednoznačně přednost těmto tuleňům. V původním zdroji jsem nenašel a ref jsem tak šoupnul o větu před.
  • 6) V kapitole Ohrožení a ochrana se mluví o vlivu globálního oteplování na antarktické druhy, je to však refováno studií, která zkoumala arktické druhy a dle abstraktu tvrdí, že na místní tuleně má globální změna klimatu spíše malý vliv (oproti třeba medvědům, čepcolům či narvalům). Studie pro Antarktidu neexistuje?
  • VyřešenoVyřešeno OK, tak jsem to předělal podle nejnovjěší studie vlivu kliamtických změn na tuleně Wedellovy, snad lepší.

Toť (nejspíš) vše. Whitesachem (diskuse) 20. 11. 2021, 10:36 (CET)Odpovědět

@Whitesachem: Díky moc za shlédnutí, snad jsem se s tím nějak popral. U těch ploutvonožců je jinak ohromná variabilita, každý je úplně jiný. Fascinující. --Podzemnik (diskuse) 26. 11. 2021, 22:30 (CET)Odpovědět
@Whitesachem: Zralé na stříbro myslíš, nebo ještě něco budeš mít? --Podzemnik (diskuse) 9. 12. 2021, 00:25 (CET)Odpovědět
Tak nám to krásně do prosince uzrálo. Myslím, že nic nemám. Tak nejspíš přidělím. --Whitesachem (diskuse) 9. 12. 2021, 21:51 (CET)Odpovědět