Diskuse:Tramvajová doprava ve Spojených státech amerických

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tacoma / streetcar / light rail[editovat zdroj]

Není "streetcar" i ve městě Tacoma? --Dezidor 12. 10. 2010, 13:35 (UTC)

Podle en: je to spíš light rail (en:Tacoma Link). --Harold 12. 10. 2010, 13:40 (UTC)
Právě na to jsem koukal a proto se ptám. Dráha dlouhá 2,6 km a vozy, o nichž platí v článku uvedené tvrzení "podle tohoto rozdělení všechny evropské a české tramvaje spadají právě do této skupiny." Věci nerozumím, jen mě zaujalo to srování s ČR. Možná je to jen chyba formulace a místo "tramvaje" tam má být tramvajové provozy. Když ale kouknu na text Rychlodrážní tramvaj, tak to taky celé jako srovnání nesedne, jelikož ty jsou i v Evropě. --Dezidor 12. 10. 2010, 13:47 (UTC)
Teď přesně nechápu, co jsi teda chtěl říct. V Tacomě jezdí 3 vozy Škoda 10T na lince charakteru light rail. Tebou uvedenou větu zřejmě autor myslel ve smyslu "všechny evropské a české tramvajové systémy...".
(po e.k.) V ČR jsou všechny tramvajové systémy klasického charakteru (možná částečně kromě Most – Litvínov), v Evropě (a to hlavně západní) se ale ty hranice silně prolínají, nicméně o tom zrovna moc přehled nemám. --Harold 12. 10. 2010, 13:57 (UTC)
Jen jsem se ptal, jelikož tento článek hovoří o tramvajích, ne tramvajových provozech/systémech. Pokud je to myšleno vy smyslu "všechny evropské a české tramvajové systémy" tak už chápu, co tím má být myšleno. Ale i pak z toho plyne, že je toto tvrzení buďto nepravdivé a je třeba zásadně přepracovat zdejší definici a/nebo je nepravdivý článek rychlodrážní tramvaj, jelikož ten zase tvrdí, že v Evropě i ČR jsou, nejen v UK, ale jde třeba i o trasy na Barrandov či rychlodráhu v Košicích. V tomto Wikipedie odporuje sama sobě. --Dezidor 12. 10. 2010, 14:08 (UTC)
Já bych spíš řekl, že pojednává o celkovém charakteru tramvajových provozů v USA, nikoliv o tramvajích jako takových (PCC aj.). Jinak ano, rozpor tu je, tu inkriminovanou větu jsem tedy smazal (ani tam koncepčně nezapadala). Ona ani trať na Barrandov nebo v Košicích k železárnám není úplně ta klasická rychlodráha, tyto tratě (často na sídlištích po vlastním tělese) jsou označovány jako "tratě rychlodrážního charakteru". --Harold 12. 10. 2010, 16:07 (UTC)