Diskuse:Tituškové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Titušky vs. Tituškové[editovat zdroj]

Wikipedista:Palu tvrdí, že "Tituškové jsou česky tituškové, ukrajinsky тітушки - nepoměřujte jen WP:Očekávatelnost, ale také WP:Pravopis, nemusíme přejímat chyby odjinud"

To je podle mě lichý závěr, protože tu máme i WP:Věrohodné zdroje a WP:Žádný vlastní výzkum. Články ve Wikipedii by měly být založeny na věrohodných publikovaných zdrojích, ne na tom, co je a co není pravda. Pokud máme zdroj na verzi titušky a ne na verzi tituškové, nemůžeme článek přesunout na "tituškové." Pokud seženete vyjádření z Ústavu pro jazyk český, tak OK. Ale do té doby by se článek měl jmenovat titušky.--Kohelet (diskuse) 25. 2. 2014, 20:26 (UTC)

Stačí projít Google, obě varianty existují. Pro tituškové např. věrohodné Aktuálně.cz a Člověk v tísni. — Gumruch (disk.) 25. 2. 2014, 20:39 (UTC)
V prvním odkaze používají jen skloňovanou verzi a uvádějí tam "titušky," a verze "tituškové je v naprosté menšině, Google našel jen 613 odkazů vs. 27 900 pro titušky.--Kohelet (diskuse) 25. 2. 2014, 20:46 (UTC)
Já tam vidím několikrát tituškové. U nového slova je Google test naprosto nevypovídající. Pokud existují obě varianty, měli bychom se přiklonit k jazykově správnější. Stejně tak korektní přepis z jiných abeced není vlastním výzkumem a dáváme mu přednost (až na vzácné výjimky) i před častějšími chybnými variantami, např. přes angličtinu. Toť ode mě vše. — Gumruch (disk.) 25. 2. 2014, 20:59 (UTC)
Hledáte to špatně. Titušky jsou také 4. pád od slova tituškové. Musíte vymyslet jeden pád, který se navzájem liší a není shodný s žádným pádem "protivníka". Například druhý pád, "titušků" a "titušek", což je docela hojné z těch vyhovujících. V takovém testu vyjde 3130 vs. 608. Myslím, že věrohodných i nevěrohodných výskytů je dost ([1], [2], [3], ...) a tohle všechno jako protiváha k pravopisně chybné variantě, která navíc asi rozšířenější není, stačí. --Palu (diskuse) 25. 2. 2014, 21:02 (UTC)

Nedoložený článek[editovat zdroj]

Článek není řádně doložen věrohodnými zdroji (http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:V%C4%9Brohodn%C3%A9_zdroje#Na_co_se_zam.C4.9B.C5.99it). Zdroj je uveden pouze u jednoho odstavce, přičemž oním zdrojem je článek na serveru idnes. Ten se ovšem vágně odvolává na "ukrajinská média", na V. Klička či Deutsche Welle a řada tvrzení v něm není doložena ničím ověřitelným. To samé platí pro tento článek (u třech ze čtyř odstavců chybí jakýkoliv zdroj). V podstatě se pouze jedná o shrnutí výroků jedné strany. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 178.77.232.73 (diskusebloky) 17. 4. 2015, 00:37‎ (CE(S)T)