Diskuse:Titán obrovský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Vojtěch Zavadil

Larvy nebyly nikdy nalezeny, ale předpokládá se, že se vyživují dřevem tropických stromů a že trvá několik let, než dosáhnou plné velikosti a zakuklí se. Jsou pojídány brazilskými Indiány. - bylo by dobré dát tyto dvě věty do souladu, protože pokud nebyly larvy nikdy nalezeny, nemůžou je ani ti Indiáni pojídat a naopak. Samozřejmě je blbost první věta, protože larvy Titána a podobných tesaříků jsou Indiány skutečně pojídány a jsou pro ně zdrojem proteinů. Píše se o tom v odborné literatuře, ale to už si musí ozdrojovat každý sám, když o tom chce psát. --Aqualung 24. 11. 2008, 22:03 (UTC)

Dozdrojujte to, je-li to Váš obor a máte-li přístup k odb. literatuře tohoto oboru, já o tom psát nechci a můj obor to není, doplnil jsem článek nedokonalým překladem z en a de wiki, jak je uvedeno v historii (ano, to jsou jediné zdroje; já osobně obecně nepovažuji jinojazyčné wiki za dostatečný zdroj, je to k dopracování a dozdrojování), výslovně uvádím, že překlad je třeba upravit, jeho stávající po úpravě volající podoba k tomu doufám brzo Vás nebo někoho jiného přiměje. Pěkný den--Jiří Janíček 25. 11. 2008, 00:45 (UTC)

Na článku je i dál co zlepšovat, ne že ne[editovat zdroj]

PS: Rozpor s nálezem larev má oporu v těchto textech:
The larvae have never been found, but are thought to feed inside wood and may take several years to reach full size before they pupate. Boreholes thought to be created by titan beetle larvae seem to fit a grub over two inches wide and perhaps as much as one foot long. ([1], což jsem přeložil) a Die Larven können eine Körperlänge von bis zu 25 Zentimetern erreichen und leben in den Stämmen verschiedener Bäume, von deren Holz sie sich ernähren. Sie werden in Brasilien von den dort lebenden Indianern gegessen.[2]
Ještě mně napadá, že logicky konzistentní sloučení obou výroků je možné tehdy, pokud en text liší stadium larvy a kukly (ať už jako dvě kvalitativně různá stadia, nebo jako kuklu jakožto inkluzi larvy; pravděpodobnost této možnosti jakožto neodborník nejsem schopen posoudit), a to tehdy, pokud en text míní, že dosud nebyly nalezeny larvy před zakuklením, a že Indiáni pojídají kukly.
Dalším rozporem je tvrzení Aufgrund seiner ungeheuren Körpermasse ist das Flugvermögen des Käfers sehr stark eingeschränkt, er kann lediglich abwärts segeln. Um in höhere Waldregionen zu gelangen, muss er klettern. [3] , což jsem přeložil) s tvrzením z článku z Vesmíru Dospělý brouk velmi dobře létá.[4]
Další rozpor je velikost larev: de uvádí 25 cm, en 30 cm (stopu). Mnoho zdaru v práci!--Jiří Janíček 25. 11. 2008, 01:07 (UTC)

Zdroje k článkům[editovat zdroj]

Některé zdroje mají tu chybu, že odkazují na již neexistující články, například tento odkaz z časopisu Vesmír, použitý v článku samotném i v diskuzi [5]. Myslím, že by bylo dobré takovéto zdroje někde archivovat, dříve než jsou z internetu odstraněny. Některé články bývá možné dohledat pomocí tzv. WAYBACK MACHINE. K tomuto odkazu jsem článek našel na http://web.archive.org/web/20070927004937/http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=4647, ale v tomto případě by možná byl lepší přímo odkaz na knihu: Mareš Jaroslav, Lapáček Vlastimil, Nejkrásnější brouci tropů, Academia Praha 1980 --Bohemianroots (diskuse) 21. 4. 2013, 09:02 (UTC)

Upozorňuji, že Mareš není literatura faktu. O neférovém přístupu autora svědčí i fotografie v knize - většina je naaranžovaná s preparovanými brouky ze sbírek (toporné nohy v nepřirozených polohách, zesvětlelé oči, někde dokonce hlavička entomo špendlíku).Vojtěch Zavadil (diskuse) 25. 11. 2022, 03:59 (CET)Odpovědět