Diskuse:Tachovský úl

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nějak nerozumím větě: "V době silné izolovanosti Československa nebyla Adamcova rámková míra špatnou volbou." Proč ne? Jaké to mělo výhody. A co by bylo špatnou volbou? A možná by také stálo za to nějak rozvést myšlenku "velmi pozitivně ovlivnily způsob včelaření českých včelařů". --Luděk 13:11, 16. 11. 2005 (UTC)

Adamcova míra byla zavedena roku 1904 jako reakce na ve světě používaný úl "amerikán" rámková míra 448 mm Langstroth. Mezi včelařskou veřejností již přes sto let převažuje názor, že tak velký úl "naše" včely nezvládnou a že jsou u nás přírodní podmínky tak nestálé a vyjímečné, že vyžadují specifické úly i technologii.

V dobách socialismu nebylo pro prosté občany možné celními bariérami provést úly ani z NDR či PLR. Proto nebylo nutno při konstrukci úlů dbát na mezinárodní prodejnost.. Proto byla pro výrobce výhodná místními včelaři preferovaná Adamcova míra. Kdyby v Tachově použili např. Langstroth stali by se nekompaktabilním ostrůvkem.. Mimochodem i mezi českými zeměmi a Slovenskem zeje včelařská propast úlů, rámkových měr, a je si nutno přiznat, že slovenští včelaři vždy včelařili oproti českým "světověji".

  • Dnes probíhá mezi včelaři agresívní kampaň za přechod právě k úlům Langstroth či Dadant.

Nemírný význam měl fakt, že zkušenosti tachovského hospodaření byly získány na úlech rámkové míry kterou měla většina včelařů ve svých úlech. Staré metody měly náhle moderní alternativu. Včelaři většinou nepřijali tachovský způsob jako celek, ale modifikovali starý způsob - přidali nástavek do plodiště a ke včelám přistupovali více velkoryse. Tak jsem pak viděl zvláštně novým nástavkem upravené Moravské univerzály a jiné bravurní zlepšovatelské kousky..Progmar 14:32, 16. 11. 2005 (UTC)

Kolega měl na mysli, že by tyhle informace měly být v buď v článku nebo sérii článků (Adamcova míra,úl amerikán, Langstroth, Dadant, rámková míra, plodiště,Moravský univerzál ) a tak dále. Základy některých článků jste vlastně vytvořil svou odpovědí, a je zbytečné, aby tyhle užitačné informace zapadly jen v didkusi. --Postrach 14:41, 16. 11. 2005 (UTC)

Přesně tak, chtělo by to zapracovat do článku, protože tu otázku, proč jsou právě takové a ne jiné rozměry vhodné, si mohou klást i další čtenáři. Zde je pouze redakční porada. --Luděk 15:12, 16. 11. 2005 (UTC)