Diskuse:Svatý Vojtěch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Matěj Orlický v tématu „„Arcibiskup“ v Budapešti

„Arcibiskup“ v Budapešti[editovat zdroj]

Při mé poslední návštěvě Budapešti jsem byl i v bazilice sv. Štěpána, kterého v mládí dva roky vychovával sv. Vojtěch. Sv. Vojtěch má v bazilice svůj oltář , kde je vymalovaný v životní velikosti. Nevadí mi, že má kostým zřejmě z pozdější doby, než žil, ale překvapilo mne, že má atributy, příslušející arcibiskupům- metropolitům, i když byl "pouze" biskupem. Ptal jsem se průvodkyně, proč má teda pallium, když nebyl metopolita, ale neznala odpověď.(Popravdě jsem ji musel vysvětlit, co je to pallium.) Slíbila , že to prověří, ale s milou paní se asi v životě již nepotkám. Zná někdo jiný důvod , než že se jedná o chybu autora obrazu? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 212.111.4.26 (diskuse) 4. 12. 2007 (CE(S)T)

Hledal bych důvod v tom, že sv. Vojtěch je spojen se vznikem nejen polského, ale i maďarského arcibiskupství, měl údajně Štěpána pokřtít. --Matěj Orlický (diskuse) 14. 4. 2017, 09:41 (CEST)Odpovědět

Text ze stránky Vejprnice[editovat zdroj]

Do článku Vejprnice byl vložen i text věnovaný Vojtěchovi, který z článku odstraňuji. Můžete jej přebrat a do tohoto článku začlenit to, co by v něm chybělo? --Adam Hauner 21. 9. 2008, 17:30 (UTC)

Vojtěch, Adalbert, (asi 955 – 23. 4. 997), pražský biskup od roku 982 z rodu Slavníkovců; stoupenec clunyjského hnutí. Přítel císaře Oty III. Podporoval domácí latinské i staroslověnské písemnictví; pokládán za autora nejstarší české a polské duchovní písně Hospodine, pomiluj ny a Bogurodzica. V roce 989 odešel pro spory s pražským dvorem z Čech, 990 vstoupil do kláštera na Aventinu v Římě. V roce 992 byl vyžádán zpět do Prahy; 993 založil břevnovský klášter. 994 však Čechy definitivně opustil, neboť se nedočkal nápravy ve vztahu církve a společnosti. V roce 997 byl na misijní cestě zavražděn pohanskými Prusy. Jeho tělo vykoupil od Prusů polský panovník Boleslav Chrabrý a nechal pohřbít v Hnězdně. Brzy po smrti uctíván jako světec. V roce 1000 navštívil hrob sv. Vojtěcha císař Ota III.; v Hnězdně bylo zřízeno arcibiskupství a založeny kostely v Cáchách a v Římě na Aventinu zasvěcené Vojtěchovi. V roce 1039 byla podniknuta výprava českého vojska v čele s Břetislavem I. do Polska a ostatky převezeny do Prahy. Od 11. stol. uctíván v Polsku i Čechách jako světec a zemský patron.