Diskuse:Svaté přijímání

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jaký je rozdíl mezi svatým přijímáním a eucharistií? --Zirland 12:02, 19. 9. 2005 (UTC)

Přijímání je jen přijímání, Eucharistie je navíc vše kolem... Cinik 12:11, 19. 9. 2005 (UTC)
Ten rozdíl je vyjádřen ve článku Svaté přijímání. Lze na to nahlížet různě, proto byl založen; Cinikův popis je pouze jedním z těchto vymezení pojmu. --Dodo 12:19, 19. 9. 2005 (UTC)
V článku Eucharistie je uvedeno cituji: Eucharistie (označovaná též mše, svaté přijímání, Večeře Páně, svátost oltářní, lámání chleba, synaxis) ...
Mně jako laickému čtenáři z toho vyplývá, že eucharistie je to samé jako svaté přijímání. Je to zde explicitně řečeno.
Vaše citovaná fráze je správně. Připojte ale k tomu, co je sv. přijímání: "pojem, jímž katolická a pravoslavná církev označuje posvěcený chléb a víno, který křesťané přijímají při slavení eucharistie. Církve vzešlé z protestantské reformace však tohoto pojmu užívají v širším smyslu, který označuje celý obřad večeře Páně; tímto i naznačují, že přijímání tvoří celý obřad." Pro protestanty přijímání označuje to, co pro katolíky eucharistie, naopak přijímání pro katolíky není souřadný pojem s celým pojmem eucharistie. Nevím, jak to zjednodušit:-). --Dodo 12:56, 19. 9. 2005 (UTC)

Čekal bych, že v článku bude ta záležitost pro osoby s tímto osobně neobeznámené podrobněji popsána také z technické stránky, tedy, jaký konkrétní předmět a jakým způsobem je "přijímán". Zatím je to podáno tak mlhavě, že bych si mohl představovat, že si každý strčí bochník chleba a flašku vína do kapsy... --Miaow Miaow 10. 3. 2009, 22:07 (UTC)

Jestli se tu stále řeší sloučení, pak jedině pod názvem Eucharistie, protože to je obecnější pojem, odbornější, více používaný a navíc i ekumenicky šíře akceptovatelný. --Pavel Q 2. 9. 2009, 20:52 (UTC)