Diskuse:Stříbrný luh

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 měsíci od uživatele Petr Kinšt v tématu „PřF UK (2023/2024)

PřF UK (2023/2024)[editovat zdroj]

@Ewwwi: Díky za vcelku zdařilé rozšíření článku. Opravil jsem řadu drobností a zredukoval duplicitní obrázky. Prosím jen o označení odborných názvů organismů kurzívou a navrhuji nahlédnutí do plánu péče, ze kterého by se daly čerpat další informace (např. výskyt podstatně většího množství ohrožených druhů). --Petr Kinšt (diskuse) 8. 11. 2023, 20:52 (CET)Odpovědět

Také děkuji za rozšíření článku, připojuji se ke kolegovu vesměs pozitivnímu hodnocení a doplňuji několik připomínek ze strany vyučujícího:
- Úvod článku: to zdůvodnění výskytu slova "stříbrný" v názvu rezervace i v jiných místních pojmenováních působí poněkud neohrabaně. Slovo "stříbro" se teoreticky samozřejmě může vyskytovat jako přívlastek, ale daleko typičtější je pro tento větný člen adjektivum (tedy "stříbrný"). Můžete prosím celou tuto část trochu přepsat, aby se to lépe četlo? Jde jen o stylistickou úpravu, z věcného hlediska je to v pořádku.
- Informace o floře by bylo vhodné rozčlenit podle stanovišť. V posledním odstavci nad touto podkapitolou hezky shrnujete, jaké biotopy se na území nacházejí. Kapitola flora ale jednotlivé druhy jmenuje v podstatě náhodně, lesní se různě střídají se skalními, křovinnými atd. Logické rozčlenění by ty informace učinilo pro čtenáře stravitelnější a článek by byl i více zajímavý.
- Kapitola o fauně by zasloužila větší péči. Bezobratlé na skalních výchozech prosím specifikujte (uveďte třeba 2-3 druhy jako příklady; plzák lesní zmíněný v další větě je fajn, ale v té kombinaci s těmi výchozy působí trochu nepatřičně, protože to pro něj není vhodný biotop - žije spíš na vlhkých místech, výchozy jsou obvykle suché). Příklady obratlovců jsou pěkné, ale spojte je vždy s jednotlivými taxonomickými skupinami (ne každý ví, že lejsek malý je pták, mlok skvrnitý obojživelník apod.), Výraz "černá zvěř" je dost neodborný, uveďte, o který druh se jedná.
- V kapitole o ochraně prosím specifikujte, jak ta ochrana "probíhá". Provozuje se tam nějaký management? Nebo je území v bezzásahovém režimu? I kdyby platila druhá možnost, je vhodné to tam přímo uvést, jinak ta "ochrana" působí poměrně vágně.
- Nejsou v plánu péče o území nějaké další informace o místních přírodních poměrech? Např. o houbách nebo o jiných než v článku zmíněných skupinách beozobratlých? Jde o velkou rezervaci v centrální části známé chráněné krajinné oblasti - předpokládal bych, že tam proběhly různé biologické průzkumy. Poměr velikost (či význam) území vs. informační obsah článku nevyznívá pro autorky úplně příznivě, ale pokud literární zdroje mlčí, beru tuto připomínku zpět. --Prof.Jiri.Reif (diskuse) 4. 12. 2023, 09:46 (CET)Odpovědět

@Ewwwi: Jen krátký komentář ke zdrojům: Brdy.info jsou v podstatě anonymní, amatérské stránky – nevěrohodný zdroj. Vámi odkazovaná konkrétní stránka sice obsahuje alespoň odkaz na knihu, ze které čerpá, ovšem obsahuje prakticky doslovný přepis textu z knihy Chráněná území. Nejspíš tedy porušuje autorský zákon a takové zdroje na Wikipedii nepoužíváme. Druhý zdroj je sice poněkud neformální, ale nejspíš věrohodný. Ovšem je deset let starý, a vychází z ještě starších kvalitních zdrojů, z nichž některé jsou nedostupné, ale jiné jsou stále dostupné. Proč tedy nepoužijete přímo ty? A znovu připomínám plán péče. Platnost mu už brzy skončí, ale čerstvější a běžně dostupné zdroje nemáme. DRUSOP ovšem nabízí možnost zaslání poměrně čerstvých výsledků inventarizačních průzkumů. --Petr Kinšt (diskuse) 9. 12. 2023, 09:11 (CET)Odpovědět