Diskuse:Sprostá slova v češtině

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Proti teto forme nic nemam, pro radu veci se to muze hodit, ale i vyznam sprostych slov by mel byt presny:

kurva IMHO nnei jen prostitutka, oynacuje to proste i promiskuitni zenu, posuk IMHO neni jen nekdo hloupy, ale proste popleteny, jednajici prilis impulzivne, zkurveny je spatne udelany etc. Sem si samozrejme vedom, ze nahledy na vyznam se zde muzou lisit. --Nolanus 21:16, 15. 5. 2006 (UTC)

Prave to je ta zatracena kontroverze .. ja se nekterymi slovy z tech vyjadruju ... nestydim se za to ... jsem jen clovek ... :)

btw: ted jsem nejspis mezi nekterymi "intelektualy" tady upadl mezi povl, ktery sleduje dokonce i vyvoleny ... i ty nekdy sleduju :)--frettie.net 21:38, 15. 5. 2006 (UTC)

Vlastní výzkum[editovat zdroj]

Přidal jsem šablonu {{vlastní výzkum}}. Při letmém pohledu je vidět celá řada nepřesností a neúplností. Prosím o zdroj, odkud jsou informace čerpány. Pokud nebude doložen věrohodný ověřitelný je to špatné. --Pastorius 11:22, 16. 5. 2006 (UTC)

Prosím, konkrétně nepřesnosti a neúplnosti uveďte. Neúplnosti však snad nejsou problémem, ne? --Adam Hauner 11:45, 16. 5. 2006 (UTC)
Citujte zdroj! --Pastorius 12:23, 16. 5. 2006 (UTC)
jo tak ja se budu citovat, nektery slova jsem vysvetloval ja ... a bylo to opravdu dle zksuenosti, a samozrejme jsem to i vysvetloval, mam snad sehnat slovnik, aby jste mel radost? :) Pane P. opět převažují osobní spory a "ukájení se nad wikipedií" nad informacemi ... :) a uz předem se omlouvám, za veškeré vyřčené, tedy napsané texty, které si špatně vyložíte.
btw: kdybych citoval zdroj tak budu sprostej, ted nedavno jsem o necem mluvil, chtel jsem rict, ze je to hloupost, požil jsem slova "je to úplná pičovina", to byl jeden z mých zdrojů :) --frettie.net 12:33, 16. 5. 2006 (UTC)
jo a zdroje se dají najít na [1] a na [2], ale to jistě neberete v potaz, není to 158 let stará literatura není ověřená, je totiž jen z internetu:))--frettie.net 12:37, 16. 5. 2006 (UTC)
U článku je uvedena literatura, kterou lze považovat za základní a ověřitelný zdroj. Jaké z uvedených termínů či tvrzení jsou podle tebe nepřesné? --Adam Hauner 14:29, 16. 5. 2006 (UTC)

Tak se tedy s Frettie dohodněte. Chtěl bych, abyste tady nepublikovali výsledky svého vlastního výzkumu. Zatím tomu vše nasvědčuje.--Pastorius 17:57, 16. 5. 2006 (UTC)

Uveďte prosím konkrétní příklady textu, který považujete za vlastní výzkum. Jinak se asi nikam nepohneme. Osobně jsem například u slova mrdat vycházel z článku mujweb.cz/www/toponyms/text-vulgarismy.pdf. --Postrach 18:07, 16. 5. 2006 (UTC)

Postrachu, proč bych měl uvádět konkrétní příklady? Podívejte se na Wikipedie:Ověřitelnost. Důkazní břemeno je na tom, kdo informace vkládá. Jinak Váš příspěvěk do této diskuse hodnotím jako první opravdu konstruktivní. Opravdu nevím, proč se ostatní tak rozčilují a podsouvají mi různé podivné vlastnosti jen proto, že chci, aby citovali hodnověrný a ověřitelný zdroj. --Pastorius 18:17, 16. 5. 2006 (UTC)

Zdrojů je zde a v článku Sprosté slovo uvedena přehršel. Můj dota zněl, který konkrétní termín (alespoň jeden) podle Vás v těchto zdrojích není podchycen. --Postrach 18:22, 16. 5. 2006 (UTC)
Mám pocit, že wikipedista Pastorius je troll a snaží se mrhat naším časem. Protože je u článku uveden dostatek zdrojů a wikipedista Pastorius nebyl schopen uvést přes několik žádostí jedinou konkrétní věc, která by mu připadala jako vlastní výzkum, šablonu ověřitelnosti umazávám. Pastorie, prosím, nevkládejte ji, dokud neuvedete konkrétní případy. --Adam Hauner
  • mrdat, mrskat, šukat, píchat – Krycí dorozumívání, Vladimír Volma
  • píča, mrdat – mujweb.cz/www/toponyms/text-vulgarismy.pdf

Pastorius jako zakladatel[editovat zdroj]

pastorius ac zde vasnivy diskuter je tez zakladatelem tohoto clanku ... tak jak mi to vysvetlite pane pastorie, chcete smazat clanek, ktery jste sam zalozil ... cim to ? :)--frettie.net 20:20, 16. 5. 2006 (UTC) TYKEJTE MI :)

Vlastní výzkum podruhé[editovat zdroj]

Milý Frettie. Je to jednoduché. Článek jsem založil proto, že jsem tento neuspořádaný seznam sprostých slov vytěsnil z článku sprosté slovo. Abychom si rozuměli. Já nemám vůbec nic proti encyklopedicky zpracovanému seznamu sprostých slov. Zatím mám pocit, že je to produkt vlastního výzkumu masturbujících adolescentů. --Pastorius 21:23, 17. 5. 2006 (UTC)

milý Pastorie. Je to jednoduché, mohl bych to brát jako osobní urážku, ale já to pouze vezmu jako výplod mozku pana Pastoria, který zřejmě potřeboval vypustit na klavesnici shled hranatých závorek. Nikdo vám přeci nebrání pořídit si etymologický slovník a kompletně to přepracovat, můžu mít dotaz, jak vznikne encyklopedie, myslím že hlavní na tom je ten vlastní výzkum, protože nebýt vlastního výzkumu jste i Vy bez wikipedie, to byl vlastní výzkum, skupina lidí musela sama zkoumat kde jsou chyby, ... ale to je jedno, dobrou noc :)--frettie.net 22:29, 17. 5. 2006 (UTC)

Konstatuji, že uživatel Frettie explicitně potvrdil mou domněnku, že obsah článku obsahuje vlastní výzkum. Prosím tohoto uživatele, aby si nejprve důkladně prostudoval základní pravidla pro tvorbu wikipedie. --Pastorius 14:30, 18. 5. 2006 (UTC)

Významy slov přidané uživatelem Frettie, které by snad mohly být vlastním výzkumem, jsem z článku odstranil. --Adam Hauner 15:07, 18. 5. 2006 (UTC)
Pastorie, pravidla wikipedie jsou mi známa ... ovšem váš výklad, kdy si hrajete takřka na Boha ... to je sila :)--frettie.net 15:13, 18. 5. 2006 (UTC)

Prosím, abyste neodstraňoval šablonu {{Vlastní výzkum}} pokud nedoložíte významy tak, jak jsem je uvedl v následujícím odstavci. Dosud jste odstraňoval šablonu s poukazem, že jsem neuvedl žádný příklad. Teď jsem uvedl dva, proto prosím šablonu svévolně neodstraňujte. --Pastorius 15:15, 18. 5. 2006 (UTC)

Pokud má váš komentář směřovat k mé maličkosti, tak se obávám, že míříte špatně – šablonu jsem neodstranil. Jeden z Vámi uvedených příkladů je mimochodem již vyřešen. --Adam Hauner 15:26, 18. 5. 2006 (UTC)

Šablona Vlastní výzkum[editovat zdroj]

prosím doložte např. (prosí nepodepsaný wikipedista Pastorius)

Z předložených odkazů je vidět, že kokot je česká i slovenská nadávka. Ale vůbec není jasné že do češtiny byla přejata ze slovenštiny nebo naopak. Teď tady provádíme vlastní výzkum (tedy vlastní interpretaci primárních zdrojů). Prosím o odkaz lepší důkaz. --Pastorius 15:22, 18. 5. 2006 (UTC)

Mně prosím do provádění vlastního výzkumu nevtahujte. Text je upraven, takže není myslím třeba žádného lepšího důkazu. --Adam Hauner 15:31, 18. 5. 2006 (UTC)
Pastorie, ani ja jsem tu sablonu neodstranoval, slovo kokot dokonce ani neni z me klavesnice, pokud milujete hadani tak se hadejte, ale jako ten nejvetsi wikipedista mate okamzite utikat pro etymologicky slovnik a okamzite (Samozrejme s uvedenim nekolika zdroju) zapsat a dolozit to dane sluvko :) btw: hadam se rad, je to jeden z mych konicku ... :)--frettie.net 21:18, 18. 5. 2006 (UTC)
Prošel jsem Vámi udávané odkazy a musím konstatovat, že ani jeden z odkazů neukazuje, že kokot jakožto sprosté slovo nepřišlo ze slovenštiny. První okaz definuje kokot jako slovo staročeké, na stejném místě se však kokot uvádí jako nadávka ve sloveštině (čeština a slovenština mají podobnou slovní zásobu). Stejně tak ostatní odkazy na seznamy sprostých slov (které vytvářejí nadšenci, nikoliv nějaká vyšší autorita). Kromě toho, že se vyskytuje na slovensku a česko-polsko-slovenském pomezí neříkají vůbec nic. Jediné, co by se za vlastní výzkum dalo považovat je, že slováci slovo kokot používají daleko častěji než my a tím pádem se do takových slovníků dostalo.--PaD 13:07, 24. 5. 2006 (UTC)

Neencyklopedicky zpracováno[editovat zdroj]

Nepřihlášený uživatel přidal následující text, pro jeho neencyklopedičnost a další pochyby přemisťuji sem:

*mrda - označuje něco úžasného, jedi>nečného např. kdfyž se Vám něco líbí tak řeknete to je pecka, ale místo pecka použijete slovo mrda

--Adam Hauner 12:22, 8. 6. 2006 (UTC)

A to má být jediný pochybný neencyklopedický text na téhle stránce? A co třeba namátkou

  • kozomrd – hloupý, špatný člověk, ve Sněžném na Moravě je tak nazývan mistní občan žijící s jistou Kozlovou.
  • lizpič – člověk lízající ženské pohlavní orgány, nebo malý psík používaný ke stejnému účelu
  • prasák – od slova prase pochází též prasomrd, prasohnis, hnisopras

--Mormegil 13:07, 8. 6. 2006 (UTC)

Edituj z odvahou. Já vyhodil to, co se mi objevilo jako poslední změna díky sledování stránek. Neprojížděl jsem všechny změny, nestíhám. --Adam Hauner 13:22, 8. 6. 2006 (UTC)

Přesun a spol.[editovat zdroj]

Podle mne (tedy IMO) je správný název Seznam českých sprostých slov. Protože je to prostě seznam. A slova jsou spíš česká než v češtině. Jinak: jména hesel by neměla být v množném čísle („slova“).
Ad interwiki: ukazuje na Seznam anglických sprostých slov, takže je to poněkud zavádějící... mohli bychom ale tento náš seznam přeložit (definice) do angličtiny a hodit ho na enwiki, určitě by byli rádi :-D. Petr K. 19:58, 8. 6. 2006 (UTC)

Kirk: Aha... a co tedy „blbost“ je? Mě prostě tak příjde... i když jsem ji právě našel i v pravidlech českého pravopisu. Petr K. 20:11, 8. 6. 2006 (UTC)


Speciální šablona + urážlivý obsah + poškození Wikipedie[editovat zdroj]

Přátelé, myslíte si, že je vhodné, aby zde bylo toto heslo?

1. Sprostá slova nejsou encyklopedicky významná a důležitá, nepřispívají ke vzdělávání. Navíc mohou někoho urážet.

2. Pokud to tady musí být (viděl jsem hlasování o smazání, kdy heslo prošlo), navrhuji přidat či vytvořit novou šablonu (upozornění) ve stylu: "Toto heslo obsahuje obsah, který může být nevhodný pro mládež a děti mladší 18 let. Obsah může být považován za urážlivý a nevhodný. Pokud s tímto nesouhlasíte, heslo prosím nečtěte."

3. Myslím si, že toto heslo může poškodit dobrou pověst Wikipedie. Brouzdej 10:59, 28. 6. 2006 (UTC)

Vhodné to myslím je, avšak článek by měl být pojat skutečně encyklopedicky a neurážlivě - a také by mělo zmizet dost slov v současném seznamu, které mají třeba jen lokální užití (tím myslím třeba v nějakém kolektivu). Encyklopedicky významná sprostá slova jsou jako součást jazyka a tedy i jazykovědy. Heslo by po encyklopedizaci dobrou pověst Wikipedie poškozovat nemělo.
S bodem 2 nesouhlasím. Wikipedie je, jako ostatní encyklopedie, necenzurovaná a nepotřebuje ani takovéto šablony - když člověk hledá sprostá slova, musí počítat s tím, že je i najde. To samé platí i pro nahotu atd. - viz en:Wikipedia:WikiProject Wikipedians against censorship. Timichal Podpis doplnil Zanatic ʡ 08:58, 22. 7. 2006 (UTC)

Ad 2: Jen to ne! To bychom se od encyklopedie dostali někam úplně jinam. Zanatic ʡ 11:19, 28. 6. 2006 (UTC)

Ad 3: Explicitně chci vyjádřit ostrý nesouhlas a argumentem 3. Pokusy se vyhýbat nějakému tématu, "protože může poškodit dobrou pověst" je cesta do pekel. Vymažme věci, které podle něčího názoru mohou poškozovat pověst, a zbude nám torzo. --che 11:01, 22. 7. 2006 (UTC)

Brouzdej: Wikipedii spíš může ohrozit podobný názor jaký zastáváte Vy. --Kirk 11:52, 22. 7. 2006 (UTC)

Patri mezi sprosta slova slovo "frnda"? A co vyznam tohoto slova.

ja myslim, ze patri ... vyznam, nekdy se udava, ze je to vagina, nekdy ze je to zena-potvora, ale dovi jak ... je to jen podle mne ... zas sem nekdo hodi sabonu vlastni vyzkum :)--frettie.net 14:51, 15. 8. 2006 (UTC)