Diskuse:Spisovatel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přeneseno z mé diskuse (Rosičák)[editovat zdroj]

Zdenka Heřmanová Vážený pane, zrušil jsem vaši poslední editaci tohoto hesla. Uváděné cizojazyčné knihy vznikly překladem z českého vydání, jehož překlad vytvořila paní Heřmanová. Je to sice velmi neobvyklá situace, ale pokud byl její český překlad použit jako základ pro další překlady do jiných jazyků, jde původně o její dílo. Tudíž sem tyto údaje patří.

Kromě toho jsem zde vymazal kategorie Spisovatelé píšící česky a Spisovatelé píšící anglicky. Slovo spisovatel se používá pro autora umělecké neboli krásné literatury, zatímco paní Heřmanová píše "pouze" vědecké práce. Krásnou literaturu "pouze" překládá. --DusanH (diskuse) 8. 8. 2012, 08:18 (UTC)

Zdravím a děkuji za příspěvek do diskuse. V uvedeném odstavci jsem pozměnil název, aby to bylo jasné - snad je to lepší, než ten původní název.

S tím, že spisovatel tvoří jen krásnou literaturu nesouhlasím. Spisovatel, je ten, kdo beletrii tvoří jako své vlastní dílo. Jazyková kategorizace má tyto osoby roztřídit, podle jazyka(ů) ve kterých spisovatel knihy píše.--Rosičák (diskuse) 8. 8. 2012, 14:08 (UTC)

Promiňte, že se do toho pletu. Velká diskuze kolem kategorie Spisovatel tu byla před 2 roky. Mohu-li kolegu DusanH poprosit, zkuste s zdrojem upravit heslo Spisovatel. Já mnohdy také váhám, zda vědce s ohledem na jím napsaných několik vědeckých či populárně vědeckých knih máme nazvat spisovatelem. Je to občas na hraně a chce to dobré zdroje, ne naše pocity či vyjádření nějakého autora knihy.--Zákupák (diskuse) 8. 8. 2012, 14:18 (UTC)
S tím musím souhlasit. Pokud někdo napíše knihu o literatuře, je to jeho dílo, které vzniklo syntézou informací a vlastních myšlenek. Spisovatelem je, když to přeženu každý, kdo svou myšlenku vyjádří písmem. Je ovšem jen málo těch, kteří mají takovýchto myšlenek dostatek, aby je vyjádřili uceleně v nějakém díle - knize. Oproti tomu ryze vědecké dílo obsahuje jen strohá fakta. Pokus, omyl, výsledky, závěr ... Dílo o literaruře takové není a snad ani být nemůže?! Toť můj názor--Rosičák (diskuse) 8. 8. 2012, 14:47 (UTC)

Vážení pánové, pokoušel jsem se dospět k nějakému podloženému závěru, ale asi to nevyřešíme. Slovo „spisovatel“ pořádně nedefinuje ani Ottův slovník naučný, který by pro češtinu mohl sehrát rozhodující roli. Novější encyklopedie toto heslo vůbec neuvádějí. Heslo na české Wikipedii v současné podobě není příliš šťastné, ale žádné řešení mě nenapadá. Nesouhlasím s vaším výkladem, že je to člověk, který vyjadřuje myšlenky písmem – dopis berňáku s žádostí o prominutí daně je také myšlenka vyjádřená písmem. Nesouhlasím ani s kritériem hmotné odměny (viz slovenskou či ruskou Wikipedii) – pak by se sem nevešli posmrtně objevení spisovatelé, amatéři atd. Při konzultacích se známými jsem si uvědomil, že mezi významem některých pojmů jsou velmi neostré hranice. Je básník podkategorie spisovatele nebo jsou oba pojmy na stejné taxonomické úrovni? Většinově je básník považován za samostatnou kategorii, byť jako člen např. Obce spisovatelů je v tomto smyslu (dejme tomu profesně) zároveň i spisovatelem. Dramatik je spíše považován za podkategorii spisovatele, ale co s autorem veršovaných dramat? Není jasná ani hranice umělecké či krásné literatury, tedy beletrie. Patří sem knižní rozhovory s celebritami nebo životopisy celebrit, vydávané především z komerčních důvodů při náhle zvýšeném zájmu o příslušnou osobu (skandál, úmrtí atd.)?. Patří sem literatura faktu?

Řekl bych, že většina lidí se přiklání k výkladu, že spisovatel je tvůrce umělecké literatury v próze a básník je tvůrce poezie (ta snad „neumělecká“ ani být nemůže). Pro autory vědecké literatury se občas používá název „vědecký spisovatel“, ale pro mě to trochu kulhá. Já takového autora považuji spíše za vědce, který publikuje (což je samozřejmě naprosto kostrbaté). Ale všechno jsou to jen názory, pro něž se mi nepodařilo najít oporu v žádné autoritě. --DusanH (diskuse) 16. 8. 2012, 16:10 (UTC)

"Nesouhlasím s vaším výkladem, že je to člověk, který vyjadřuje myšlenky písmem – dopis berňáku s žádostí o prominutí daně je také myšlenka vyjádřená písmem." K tomu jen (pro ty, co umí pořádně anglicky) toto. --Silesianus (diskuse) 16. 8. 2012, 17:31 (UTC)
No tak to už je fyzické básnictví. A máme další problém. :-) --DusanH (diskuse) 16. 8. 2012, 18:35 (UTC)