Diskuse:Speciesismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 dny od uživatele DRobert v tématu „Species = druh

První věta je podivná - IMHO je něco buď nadřazenost nebo diskriminace, těžko obojí. Především poslední souvětí ale velmi zavání POV.

Species = druh[editovat zdroj]

Moc tomuhle nerozumím a nějak se mi to celé nezdá: medle species = druh organismu, bez ohledu na to, jestli se jedná o bakterii, zvíře, rostlinu, houbu či cokoliv jiného. Pokud tedy speciesismus hlásá např. nadřazení některé domény nebo říše nad jinou, pak vegetariáni a vegani jsou zcela typickými speciesisty – hlásají nadřazení živočichů nad rostlinami a dalšími projevy života. Život nás živočichů je už prostě zařízen tak, že žijeme na úkor jiných species, tj. jiných živoucích organismů, ať už to jsou jiní živočichové, rostliny, baktérie atd. To je ten dědičný hřích, který si nutně musí každý uvědomit – hřešíme všichni bez rozdílu náboženství či stravovacích návyků. Vegetariáni a vegani se z toho snaží sprostě vyvléknout tím, že odpírají požírat jiná zvířata – ale o to víc konzumují rostlin! Pokud už se normální člověk odhodlá zabít třeba jedno prase, pak z něj jeho celá rodina žije třeba týden. Za tu dobu rodina vegetariána pozře tisíce nějakých zrnek či semínek, tj. zničí tisíce potenciálních dalších životů. Tak co je teda horší? Z tohoto důvodu se mi celý tento článek zdá trochu tendenční. --Kychot 17. 11. 2011, 06:00 (UTC)

No, ta hlavní myšlenka je taková, že nejde primárně o životy, ale o utrpení; resp. speciesismus je nebraní ohledu na ostatní živočišné druhy jen kvůli tomu, že jsou to jiné živočišné druhy. Jeho kritici říkají, že je nemorální rozhodovat se jen na základě tohoto - upřednostňují například kritérium schopnosti cítit utrpení, čehož jsou schopni všichni obratlovci, kteří mají centrální nervovou soustavu. --Adam Zábranský (diskuse) 2. 1. 2014, 00:48 (UTC)
Klíčové je nebýt asshole, pak Vás nebudou nazývat spornými názvy ... ("nechovejte se jako vůl" je druhistická nadávka) --DRobert (diskuse) 15. 5. 2024, 10:56 (CEST)Odpovědět