Diskuse:Somaliland

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kdo to mají být Somalilanďané ? To je etnikum? --Mince 07:37, 24. 8. 2006 (UTC)

Ó, nikoli. Jsou to obyvatelé území zvaného Somaliland. Podobně jako třeba Evropané jsou obyvatelé území zvaného Evropa :-) --Dan Zeman 13:31, 24. 8. 2006 (UTC)
Obávám se, že je to váš novotvar, snad až patvar ;) --Mince 15:36, 24. 8. 2006 (UTC)
Samozřejmě. Celý název Somaliland je (v češtině) novotvar, ale je těžké ho zkoušet nějak překládat, když je současně nutné ho odlišit od Somálska (a Somalilanďany od Somálců, což navíc etnikum opravdu je, a tvoří většinu - ne však 100 % - Somalilanďanů). Ale novotvary nejsou nic neslušného, vznikají průběžně ve všech živých jazycích a netřeba se nad nimi pohoršovat... Samozřejmě bychom to mohli opatrně opsat jako "obyvatelé Somalilandu", ale to je na můj vkus příliš kostrbaté. A patvar? Vždyť to zní skoro stejně jako Holanďané! Takže se táži: co máte proti Holanďanům, milý kolego? :-) --Dan Zeman 15:51, 24. 8. 2006 (UTC)
Proti Holanďanům nebude mít jistě nic, je to vžité a sluchu příznivější než Nizozemšťané. Je ale faktem, že pokud to jde, bude asi přijatelnější je zvát jako (výše) obyvatelé Somalilandu nebo somalilandští Somálci (což ovšem pomíhi minority). Převážné většině obyvatel Hong Kongu se také nikdy neříkalo Honkonžané, ale Číňani, a nebo obyvatelé Honkongu. Hm. -jkb- 15:56, 24. 8. 2006 (UTC)
Nizozemšťané jsou dobrý! To stojí za úvahu o reformě... --Dan Zeman 22:40, 24. 8. 2006 (UTC)

Silná tendečnost článku[editovat zdroj]

Přidal jsem šablonu zpochybňující neutralitu, protože článek je napsán velmi jednostranně, z úhlu pohledu somalijských separatistů.

Používá formulace, které projektují tento novotvar hluboko do minulosti („... Osmanská říše okupovala západní regiony Somalilandu...“), popisuje jeho secesionistické snahy jednoznačně v kladném, zkreslujícím duchu („... se dostal zase o krok vpřed ve svém konsolidačním období...“; „Obyvatelé Somalilandu mají totiž v živé paměti kořistnickou centrální vládu...“; „Somaliland tak navazuje na tradici své nezávislosti...“; „... zdá se to být slibný začátek...“ apod.) a naopak podobné snahy uvnitř této entity – de facto separatismus na druhou – odmítá („... na západě v oblasti Awdal, nicméně většina teritoriálních nároků těchto neefektivních administrativ na úkor Somalilandu je neodůvodněných...“).

Přitom prokazatelně existují i jiné, stejně legitimní náhledy na věc. Je málo zdůrazněna problematičnost politického zřízení, v němž jednoznačně dominují klanová uskupení (šarvátky těchto základních jednotek celé somálské společnosti ostatně rozbily Somálsko a přivedly ho do politického nebytí), stejně jako fakt, že svého času politicky uvědomělá část obyvatel Britského Somálska chtěla být sjednocena s ostatními somálskými zeměmi (=Francouzské Somálsko/Džibuti, Italské Somálsko, etiopský Ogaden a severovýchodní Keňa) a vedla o to dost tvrdý politický i vojenský zápas. Současný stav jde vlastně proti tomu, oč usilovala generace prarodičů dnešních obyvatel Somalilandu, Puntlandu a dalších separatistických zemiček, vzniklých z chaosu a násilí na území býv. Somálska... --Iaroslavvs 14. 7. 2010, 23:18 (UTC)