Diskuse:Skládka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele ŠJů

my se ve skole ucime ze se rika odstraneni odpadu a ne likvidace. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 193.84.36.88 (diskusebloky) 28. 1. 2009, 02:00 (CE(S)T)

Za to, co se ve škole učíte Wikipedie nenese žádnou vini - slovo skládka pochází od slova skladovat. Kdyby se se mělo jednat o likvidaci asi by se jmenovala likvidka, navíc velké množství odpadů lidstvo zlikvidovat prostě neumí vůbec ** Zdravím --MiroslavJosef 28. 1. 2009, 00:56 (UTC)
@193.84.36.88: Jistě už vás také ve škole učili, že existují synonyma a že tedy jestliže se něčemu nějak říká, velmi pravděpodobně se tomu dá říkat i nějak jinak. Slovo "likvidovat" překládají slovníky například jako "vyřizovat, odstraňovat", liquidare v italštině znamená "dát do pořádku, objasnit", v pozdní latině "zkapalnit, zprůhlednit" (viz likér). V češtině mají slova "zlikvidovat" a "odstranit" velmi podobný význam i konotace (likvidace účetních případů je spíš druhým významem slova, nejde-li o likvidaci bílých koní). Základ slova "odstranit" se v souvislosti s produkcí a ukládáním odpadu vyskytuje například ve frázi "jít na stranu". Jinak slovo "skládka" lze odvozovat nejen od slova "skladovat", ale i od slova "skládat", tedy někdy se tento výraz používá i pro místa typu nákladišť či překladišť, anebo pro samotnou činnost (právě probíhá skládka materiálu). --ŠJů (diskuse) 17. 4. 2017, 19:33 (CEST)Odpovědět