Diskuse:Seznam nejstarších fotbalových klubů v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Freibo v tématu „Prosba

Neúplnost[editovat zdroj]

Přidal jsem externí zdroj (a mám i další, viz poslední ext. odkaz u hesla Teplitzer FK) píšící o klubech na teplicku. Buď je špatný název hesla, nebo je neúplná tabulka. Asi to chce do uváděné literatury kouknout, kde se stala chyba. Já ty knihy po ruce nemám.--Zákupák (diskuse) 25. 11. 2012, 10:23 (UTC)

Pardon, teď čtu podtitul, že jde o dosud existující kluby. I tak je název hesla nedobrý. Před rokem 1918 ČR nebyla.--Zákupák (diskuse) 25. 11. 2012, 10:29 (UTC)
Z popisu je jasné, že se jedná o kluby, které "přežily" do dnešních dnů, tj. v ČR.(Fric (diskuse) 2. 5. 2013, 14:45 (UTC))

SFC Opava[editovat zdroj]

Odstranil jsem SFC Opava, která sice na svém webu uvádí rok založení 1907, ale to si vybájili. Není žádná kontinuita mezi německým a dnešním klubem. I všechna literatura uvádí založení až po II. světové válce.(Fric (diskuse) 2. 5. 2013, 14:45 (UTC))

Jo historie je složitá věc. Třeba Bohemka se ke Kotvě nehlásí. Zbrojovka se naopak hlásí k poháru, který získala Rudá Hvězda před fúzí těch klubů. Slovácko má oproti tomu rok vzniku 2000 a přitom by klidně mohla mít rok vzniku jednoho z těch klubů před fúzí podobně jako Zbrojovka.

FK Loučeň[editovat zdroj]

Narazil jsem na web tvrdící, že klub v Loučeni byl založen roku 1893 a letos tam oslavují 120 výročí.--Zákupák (diskuse) 12. 7. 2013, 05:42 (UTC)

Ano, naprostá pravda roku 1889 poprvé začal hrát v Loučeni fotbal. Dne 18.4.1893 bylo 1. mezinárodní fotbalové utkání v Praze na Císařské louce.

Sportovní klub Loučeň vs Regatta 0:5. Zakladaatel klubu kníže Alexandr Thurn Taxis

Prosba[editovat zdroj]

Prosím, při uvádění dat založení klubů vycházejme z relevantních zdrojů (přece máme fotbalové historiky, viz zdroje v článku). Nevycházejme z "představ" dnešních "bafuňářů". Klub (spolek) přece musel mít "registraci" u úřadů, schválené stanovy apod. Dalším znakem "fotbalového klubu" musí být to, že se jeho členové prokazatelně věnovali fotbalu. Poslední důležitá věc při hodnocení data založení klubu, je jeho kontinuita (v případě různých slučování, zániků, přejmenování). Takže k několika posledním editacím: SK Loučeň - ano, zápas Loučeňských fotbalistů je pravděpodobně první historicky doložené fotbalové utkání na uzemí dnešního Česka. Byl to ale tým složený převážne ze zaměstnanců Thurn-Taxisova velkostatku. Takový soukromý tým, který s klubem (registrovaným) nemá nic společného. SK Slavia - ano, v roce 1892 byl založen ACOS (Akademický cyklistický odbor Slavia). Byl to spolek, který byl registrován. Prokazatelně se jeho členové věnovali i fotbalu. A za třetí prokazatelně existuje kontinuita mezi ACOS a SK. --Fric (diskuse) 4. 6. 2015, 16:57 (CEST)Odpovědět

Pár oprav. Především, první fotbalový zápas na území dnešního Česka nemá nic společného s Louční. Ten se totiž odehrál v roce 1892 v Roudnici nad Labem. Pokud se má tento seznam věnovat fotbalovým klubům, tak berme za počátek skutečně rok vzniku fotbalového celku/oddílu, nikoliv cyklistického, bruslařského nebo jiného předchůdce. Pokud bychom brali za vznik už dobu, kdy se začali fotbalu věnovat, tak např. v případě Loučně by se muselo jít ještě cca o 4 roky do minulosti, do roku 1889. A co se týká registrace. Jsou někde odkazy na skutečné zaregistrování Sparty, Slavie či dokonce Regatty u úřadů? --Freibo (diskuse) 25. 6. 2015, 22:01 (CEST)Odpovědět