Diskuse:Seznam léčivých rostlin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemáte přístup k elektronické verzi lékopisu, tím by se mohl udělat seznam léčivých rostlin, dle dnešní medicíny.

Návrh na rozšíření[editovat zdroj]

Nebylo by od věci zapracovat do seznamu název drogy - části/částí rostliny, které se léčebně dají využít (pokud je více rozdílných účinků různých částí tak asi do více řádků) a také k čemu se dají využít - indikace a kdy se nesmí použít - kontraindikace. Kdysi jsem viděl docela přehlednou tabulku vlevo byly rostliny, nahoře nemoci v průsečíku matice vyznačené indikace a kontraindikace. Navrhoval bych vlevo léčebné drogy, nahoře nemoci.... S pozdravem.--Rosičák (diskuse) 31. 1. 2014, 07:00 (UTC)

Navrhuji pozastavit se nejprve nad tím, k čemu má tato stránka vlastně sloužit a také nad jejím budoucím rozsahem. Pokud nemá jen suplovat kategorie, vidím přidanou hodnotu (za současného stavu) v přehledném výčtu českých a latinských názvů. Zatím seznam obsahuje převážně jen byliny využívané u nás, časem tam ale mohou přibýt i byliny čínské medicíny, ayurvédy a třebas kmene Čamakoko z Gran Chaca. Jak to vymezit? Za takového stavu by se hodila také kolonka =Místo použití= či něco takového. S kolonkou =Využívaná část= či =Název drogy= plně souhlasím. Naproti tomu si myslím, že indikace-kontraindikace patří spíše do jednotlivých článků. Jde o to, že se popisy účinků a indikace v různých zdrojích mnohdy i dosti značně liší a často se to nedá shrnout jen tak do tabulky. Mnohé byliny mají komplexní působení nebo fungují jinak ve směsi s jinými bylinami. Možná by to šlo heslovitě jako např. spasmolytikum, emetikum a pod. A toto vše se musí vejít na šířku běžné stránky... Vojtěch Zavadil (diskuse) 31. 1. 2014, 08:25 (UTC)
K námitkám nic nenamítám, nechť jsou ty indikace a kontraindikace v článcích. K rozčlenění asi toto. Zatímco v ČR se užívají a sbírají byliny aktuálně obsažené v seznamu, měly by zde být alespoň zpočátku uvedené všechny. Možná to bude dlouhý seznam. Vždyť jen v ČR se k léčebným účelům běžně užívá 200 místních druhů a to nejsou všechny. Pokud by se seznam rozrostl neúměrně, mohl by se rozdělit podle geografických oblastí s určitým přesahem druhů, které se užívají kosmopolitně.--Rosičák (diskuse) 1. 2. 2014, 11:40 (UTC)
Souhlasím v plném rozsahu.Vojtěch Zavadil (diskuse) 2. 2. 2014, 20:15 (UTC)
Dotaz (nejde o námitku, tím méně výtku): jak zacházet s rostlinami, jejichž produkty (od extaktů přes izolovaná chemická individua po chemické deriváty, pro jejichž přípravu jako surovina jsou látky, získatelné jedině z odpovídajících rostlin) jsou součástí léků, obecně nezařazovaných mezi čaje, extrakty či jiné fytopreparáty rovněž takové, které jsou používány v preparátech homeopatických či jiných ne-allopatických? To by se nám ten seznam pěkně rozrostl (já bych tomu jen tleskal). Dále: Název článku zní: Seznam léčivých rostlin. Znamená to tedy, že vedle rostlin, o jejichž zařazení znesnadňující pochybnosti nejsou, zařadíme i ruduchy (Corallina officinalis), ale nezařadíme houby (Psilocybe mexicana, Claviceps purpurea, Penicillium chrysogenum (dříve notatum) a j.), případně další druhy organismů, pod rostliny podle současné klasifikace nespadající? --Kusurija (diskuse) 22. 2. 2014, 09:59 (UTC)
Omlouvám se za poněkud pozdní reakci... Přehlédl jsem. Doporučuji následující postup.
  • Všechny rostliny, ze kterých se izolují účinné látky zde mají své místo. Tedy i ty řasy. K vyplnění tabulky asi toto. Užívaná část-"obsahové látky"-aby bylo jasno a jejich název/názvy, lékopisný název - vyplnit, pokud existuje, Charakteristika účinků a použití - například - důležitá součást léčivých imunosupresivních přípravků.
  • K homeopatickým užitím. Doporučuji v kolonce užívaná část uvést tedy i specifikaci homeopaticky užívané části (?homeopatická potence?) v kolonce Charakteristika účinků a použití uvést v homeopatii při ...nebo v homeopatii pro... při složitějších užitích jen v homeopatii. Více informací vložit do článku
  • Ad houby. Dříve se paličkovice běžně za léčivou rostlinu považovala, ovšem rostlinou není...

nyní je v seznamu pukléřka islandská která je rostlinou jen napůl. Zásadně jsem buď pro vytvoření seznamu léčivých hub na stejných parametrech, jako je tento, nebo pro vhodné přejmenování seznamu, aby se do něj daly i tyto léčivky začlenit.

  • Bobtnání seznamu - může to být do budoucna problém. Výše je uvedena jedna z možností, ale jak nad tím tak přemýšlím znovu, nebude to to pravé. Asi bude nejlepší seznam rozčlenit abecedně do podstránek, aby se v budoucnu vůbec dal editovat.

S poděkováním za příspěvek do diskuse.--Rosičák (diskuse) 3. 3. 2014, 04:15 (UTC)

Odstranění obsahu[editovat zdroj]

Ahoj, mám jenom takový malý nápad. Nebylo by dobré, aby byly odkazy na jiné stránky jenom na začátku a ne pod každým nadpisem ?--Akdam (diskuse) 26. 6. 2014, 17:45 (UTC)

Je to možné takto udělat, ale takto je snažší seznamem listovat i vzhledem k jeho rozsahu a rozdělení. A jinak doufám, že se líbí - pořád na něm dělám.Rosičák (diskuse) 26. 6. 2014, 19:39 (UTC)
Samozřejmě, že se líbí. Jde na něm vidět spoustu odvedené práce. Když budu mít někdy čas pomohu ti s ním. Bohužel budu přes půlku července mimo počítač, ale poté ti pomohu. --Akdam (diskuse) 27. 6. 2014, 10:01 (UTC)
Jo a ještě jsem se zapomněl zeptat. Budeš do seznamu dávat i cizí rostliny, které se v Česku vůbec nepěstují? A ještě mě napadlo, jestli by nebylo lepší k odkazu na commons dát odkaz na wikispecies.--Akdam (diskuse) 27. 6. 2014, 16:18 (UTC)
Každá pomoc je vítaná, odkaz na Wikispecies jsem zvažoval a smysl určitě má. V seznamu mají místo i rostliny, které v ČR nerostou. Pokud v seznamu nějaké scházejí, určitě je vlož. Seznam je rozdělen podle písmen. Vkládej to prosím podle českojazyčného názvu, který se v tabulce zobrazuje ne podle vědeckého názvu. Tedy klanoprašku pod K. Dík za editace!Rosičák (diskuse) 29. 6. 2014, 12:03 (UTC)