Diskuse:Síťový marketing

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 79.127.210.145 v tématu „pojďme se vážně bavit o pyramidových schématech

Omlouvám se za zmetky při editaci, vše jsem vrátil do původního stavu. Ten článěk na wikipedii je neozdrojovaný a bez kritického podkladu jednotlivých tvrzení (nejvýhodnější, levnější než, atp.) - skoro to vypadá, jako by to zaúřadoval přemotivovaný Amwayák :) 213.220.235.31 2. 12. 2012, 20:25 (UTC)

Citace knihy[editovat zdroj]

Dobrý den,

nedávno jsem přidal odstavec Kritika, který jsem v rámci svého studia AJ přeložil (kniha je k dispozici na google books) do češtiny. Odkaz jsem mimochodem nalezl na anglické verzi stránky MLM, kde je knížka Scams od Timiho Ogunjobiho také citována v podobném rozsahu. Pár dní nato byl text smazán s tímto vysvětlením: "obsahovaly ničím nepodložená tvrzení, názory a invektivy na adresu distributorů" od wikipedisty Historik75. Mohu se zeptat, proč se přeložené texty z knih mažou jako invektivy a názory? Wikipedie mi hodně pomohla při studiích právě množstvím odkazů na všemožnou literaturu a i já chci české wiki pomoci tím, že čas od času přeložím něco z anglické verze a rozšířím tak tu českou. Nemělo by být naším společným cílem, aby u každého textu byla názorová pluralita, tedy pro i proti a pokud možno co nejvíce odkazů na literaturu? Upřímně, MLM je mi ukradený, ale znám pár bývalých fin. poradců, kteří vesměs nedopadli moc dobře a když jsem k tématu hledal víc, zjistil jsem, že česká verze článku je proti té americké spíše agitkou jedné firmy. Proto jsem považoval za rozumné text vyvážit a přidat i proti a nechápu důvod smazání kvalitně ozdrojované citace z knihy. Představte si, jak by wiki vypadala, kdyby obdobně třeba nějaký komunista mazal vše negativní o listopadu 1989. To bychom se dověděli, že cinkání klíči bylo špatně a že si studenti zasloužili výprask? Takhle by to přece na wikipedii fungovat nemělo.

Vysvětlení viz níže (odstavec Anonymní editace).--Historik75 (diskuse) 1. 3. 2016, 20:55 (CET)Odpovědět
Ve stručnosti - kniha, kterou jste citoval, patří do kategorie self-published (autor je zároveň vydavatelem), tedy se podle Wikipedie řadí mezi nedůvěryhodné zdroje, protože takový autor si může do své knihy napsat co chce. Z tohoto důvodu byl odkaz na tuto knihu odstraněn i z anglické verze Wikipedie a edit byl po předložení důkazů uznán jako oprávněný. Případy, že někdo takový zdroj bez povšimnutí na Wikipedii "propašuje", se bohužel stávají, protože Wikipedie je editovaná mnoha uživateli po celém světě a ne každý z nich je expertem v dané oblasti. Děkuji proto za upozornění, že k tomuto došlo a že jsme díky Vám tuto skutečnost odhalili a mohli jsme přispět ke zkvalitnění i anglické verze tím, že jsme nevěrohodný zdroj smazali.--Historik75 (diskuse) 5. 3. 2016, 10:31 (CET)Odpovědět

Celkové zpochybnění[editovat zdroj]

Článek se týká lehce kontroverzního tématu, obsahuje neozdrojované hypotézy, téměř citově zabarvená tvrzení :), chybí v něm citace, nedrží se jednotného wiki-stylu, uváděné zdroje pocházejí pouze z jednoho "směru" a nelze je jednoznačně považovat za významné, objektivní ani kvalitní. Doporučuji sledovat anglickou wiki stránku o tématu a diskuzi k ní.213.220.235.31 5. 1. 2013, 21:31 (UTC)

Přepsal jsem článek a odstranil jednostranná tvrzení. --Jvs 16. 5. 2013, 10:10 (UTC)

Anonymní editace[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že edity, které jsem smazal, byly publikovány anonymním uživatelem, své zdůvodnění napíši sem.

Předně bych rád vyzval anonymního uživatele, aby přestal znehodnocovat článek nesmyslnými tvrzeními, která jsou navíc lživá a zavádějící.

Např. tvrzení: "Dnes už tedy neexistuje žádný důvod pro složité distribuční systémy, který byl kdysi." je naprosto nesmyslné. Síťový marketing dnes většina firem provozuje na bázi B2B právě přes internet. Systém není složitý, je efektivní (i proto jej využívají firmy, které obchodují i klasickým způsobem - viz odkaz na článek v Bangkok post) a navíc nabízí lidem podnikatelskou příležitost, což klasické obchodní řetězce nenabízí.

Tvrzení: "S tím se také změnila orientace MLM společností – dnes již nejde o prodej produktů, které jsou buď podvodem, nebo si je můžete koupit levněji v normální obchodní síti nebo na internetu." je rovněž nesmyslné. V MLM jsou distributoři odměňováni pouze za prodané zboží - čili tvrzení, že nejde o prodej produktů, je postavené na hlavu. Navíc většina MLM společností neprodává své zboží v normální obchodní síti, protože narozdíl od firem, které tento způsob využívají, peníze vyčleněné na marketing a reklamu jdou do sítě distributorů, nikoliv do mediální reklamy.

Tvrzení: "V dnešní internetové společnosti s obchody na každém rohu už prostě neexistuje důvod existence MLM společností a předražených produktů, které prodávají." je osobním názorem autora a jako takové na Wikipedii nepatří. Naopak, rostoucí obraty v přímém prodeji a rostoucí počet distributorů (viz statistiky WFDSA) dávají jasně najevo, že přímý prodej, jehož drtivou většinu tvoří MLM, si našel své místo ve struktuře obchodu na všech kontinentech. Kromě toho, existuje řada důkazů, že zboží v MLM nemusí být předražené (např. tato nezávislá recenze kosmetiky, ve které zvítězila značka Artistry od Amway: How to remove even the TOUGHEST make-up: The new non-oil products that take off the most durable waterproof cosmetics).

Tvrzení: "Samotný fakt, že žádná MLM společnost není schopna prodávat své produkty mimo síť svých věřících oveček, je jasným důkazem toho, že MLM je v dnešní ekonomice dinosaurem" je naprosto zcestné. Firmy využívající přímý prodej v souladu se svou obchodní strategií neinvestují prostředky do mediální reklamy, příp. jsou tyto velmi omezené. V takovém případě je samozřejmé, že firma musí využít jiný způsob reklamy - a v případě přímého prodeje jsou to právě distributoři. Není to tak, že by pouze výrobky MLM firem nebyly prodejné v klasické síti - žádná firma by se bez mediální reklamy neprosadila. I výrobky MLM firem by samozřejmě byly prodejné v maloobchodní síti, ale firma by musela udělat mediální reklamu, mnohdy i osvětu, protože systémem MLM se mnohdy prodávají výrobky s nějakou přidanou hodnotou (svého času např. bezfosfátové kompaktní prášky). V tu chvíli by se z ní ale stala "normální", protože ditributoři by nebyli zapotřebí. Každý způsob má své výhody a nevýhody, není na anonymních uživatelích Wikipedie, aby do článků psali své názory na to, který je lepší a který horší. Konkrétně např. v dokumentu FTC vs. Amway z roku 1979 konstatoval nezávislý soud, že důvod, proč se firma Amway dokázala etablovat na vysoce konkurenčním trhu s pracími a čistícími prostředky, byl právě ten, že použila přímý prodej. To samé konstatoval časopis Forbes, když komentoval úspěchy Amway v Japonsku.

Je toho více, co by se dalo komentáři od anonymního uživatele vytknout. Takže poprosím, před dalšími editacemi si prosím zjistěte fakta, ať není článek na Wikipedii zkreslený. Děkuji.--Historik75 (diskuse) 1. 3. 2016, 19:55 (CET)Odpovědět

Dobrý den, takže na české wikipedii nelze citovat knížku, kterou na anglické wiki citovat lze? Tímto bych se asi vrátil k příspěvku z roku 2012 - skoro to vypadá, jako by to zaúřadoval přemotivovaný Amwayák :)
Je úplně jedno, jestli jsem nebo nejsem registrovaný. Historik předpokládám není Vaše křestní jméno a 75 asi není příjmení, takže to, jestli jste nebo nejste registrovaný, je úplně jedno, říkejte mi třeba Mirku. Co není jedno, je to, že cíleně mažete vše, co MLM firmám nehraje do karet, tedy se chováte jako ten výše zmíněný komunista. Tak si tedy zahrajme na komunistického cenzora a disidenta. Našel jsem velmi zajímavý text od forenzní auditorky, která napsala mnoho knih o finančních podvodech a kriminalitě:
http://www.sequenceinc.com/fraudfiles/2014/01/are-all-multi-level-marketing-companies-pyramid-schemes/
Jedná se nepochybně o velmi odborný text, který by tento článek potřeboval jako sůl. Je to absurdní, ale poprvé v životě se ptám cenzora, jestli mi dovolí zde něco napsat. V roce 2016...
Navíc podotýkám, že já Vaše příspěvky nemažu, nepochybně sem patří, stejně jak sem patří i kritika. Zkuste si prosím představit, že už nežijete v totalitě a že spousta lidí, včetně velmi vzdělaných a kvalifikovaných jedinců na základě faktů dochází ke zcela jiným závěrům, než Vy, zkusme se navzájem respektovat. Já již tak činím.
Dobrý den, to, že je něco na anglické wikipedii, může znamenat jednoduše jen to, že to ještě nikdo nezpochybnil. Vaše interpretace byla plná nepřesností, zobecňování a lživých nařčení. To je důvod, proč jsem Vám je smazal. Nejsem cenzor. Na wikipedii byste si neměl vyřizovat osobní účty s finančními poradci. Pokud jste chtěl upozornit na to, že v MLM (stejně jako kdekoliv jinde) se vyskytují mj. i neseriozní firmy, dá se to udělat i jinak, než způsobem: vše je podvod. Např. největší zástupce MLM (firma Amway) rozhodně podvod není a systém MLM používá. Stejně tak nejsou podvodem např. firmy Avon nebo Oriflame. Také bych doporučil, abyste si předtím, než začnete editovat, přečetl pravidla, zejména ta, která se týkají nevěrohodných zdrojů (blogy, bulvár apod.). Mám návrh: zkuste mi sem napsat, co Vás vedlo k tvrzení, že všechny MLM jsou podvod a zkusíme se na to podívat podrobněji. --Historik75 (diskuse) 1. 3. 2016, 21:00 (CET)Odpovědět
P.S.: Prověřoval jsem si autora té knihy (Timi Ogunjobi), ale nebyl jsem schopen najít jediný zdroj ohledně jeho vzdělání v oboru marketingu (kdyžtak prosím o doplnění). Naopak jsem nyní nalezl, že Tee Publishing, která vydala jeho knihu, patří jemu samotnému (https://www.gmdu.net/corp-714458.html). Tomuto se říká self-publishing. V dnešní době není problém napsat a vydat si knihu. To ale neznamená, že cokoliv v ní napíšu, je automaticky pravda. Proto by bylo jistě záhodno zjistit, jakou má autor kvalifikaci se k tématu vyjadřovat. Naopak jsem našel knihu určenou pro výuku na VŠE s názvem Obchodní podnikání, kde na str. 48-49 je kapitola o přímém prodeji (většinu přímého prodeje představuje i výše zmíněný MLM) a nikde tam není zmíněno, že by se jednalo o podvod. Naopak je tam na firmě Amway jako na příkladu vysvětlen tento způsob prodeje a je tam zařazen v kapitole 1.6.2 - Maloobchod realizovaný mimo síť prodejen. Z toho důvodu bych doporučil Tima Ogunjobiho odstranit i z anglické Wikipedie jako nevěrohodný zdroj, protože jeho tvrzení jsou silně subjektivní. Pravdou je, že spousta příkladů, které uvádí ve své knize jsou vyložené podvody (nigerijské dopisy, apod.), ale toto nelze zobecňovat tvrzením, že vše je podvod.--Historik75 (diskuse) 1. 3. 2016, 21:24 (CET)Odpovědět
Ještě k tomu odkazu - odkazujete se na stránku, která jako zdroj používá Roberta Fitzpatricka - samozvaného odborníka na MLM, který tvrdí, že všechny MLM jsou pyramidovou hrou a tudíž podvodem. Problém je v tom, že toto tvrzení zakládá na vyloučení distributorů ze skupiny maloobchodních zákazníků, což je principiální nesmysl. Robert Fitzpatrick také nemá žádné vzdělání v oboru a živí se mj. pomlouváním MLM. Když si jej žalující strana ale pozvala k soudu jako znalce, byl odmítnut. Pokud máte někde k dispozici soudní rozhodnutí o tom, že např. Amway je podvod (abyste byl schopen doložit tvrzení, že všechny MLM jsou podvodem), pak Vás prosím, zveřejněte jej. V opačném případě jsem toho názoru, že tato tvrzení sem nepatří. Jinak k samotné paní Tracy Coenen - příště se raději dobře podívejte, na koho se odkazujete: tato paní byla po několik let spolupracovnicí Barryho Minkowa v tzv. Fraud Discovery Institute, tedy instituce, která se měla zabývat odhalováním podvodů. Ano, toho samého Barryho Minkowa, který si již v 80. letech 20. století "odseděl" ve vězení 7,5 let (z původních 25) a musel zaplatit 26 milionů USD a v roce 2011 pak "vyfasoval" za podvodnou manipulaci na burze dalších 5 let (http://www.insidenm.com/alerts/alert-174-442011/). Dlužno podotknout, že všechny tyto postavy, ať již se jedná o Fitzpatricka, Coenen nebo Minkowa svého času spolupracovaly a navzájem se obhajovaly. --Historik75 (diskuse) 1. 3. 2016, 21:34 (CET)Odpovědět
Mimochodem, fakt, že některé MLM se blíží svým způsobem fungování pyramidovým hrám, je již obsažen v odstavci: "Kritici této marketingové strategie upozorňují na její podobnost s nelegálními pyramidovými schématy, zejména v případech, kdy MLM firma získává finance spíše náborem nových prodejců než skutečnými prodeji spotřebitelům. Mezi síťovým marketingem a pyramidovými hrami však existují jasné rozdíly, které byly popsány např. v případu 93 F.T.C. 618.[3]". Rozhodně ale neplatí, že všechny MLM prodávají předražené výrobky (viz např. odkaz na nezávislou recenzi výše) a že se nejedná o prodej zboží. Respektujme prosím fakt, že nezávislé soudy se o multilevel marketingu vyjadřují jako o legitimní obchodní metodě a jasně jej odlišují od pyramidových her, což Vaše zdroje odmítají připustit. Pak je otázkou, co má být prezentováno na Wikipedii, která má být encyklopedií - zda fakta a názory nezávislých odborníků/soudů nebo názory laiků, kteří si na pomlouvání daného tématu postavili živobytí. Věřím, že se oba shodneme, že vymazání nepravdivých prohlášení, která jsou opřena o nedůvěryhodné zdroje, nelze nazývat cenzurou (to by pak jakékoliv recenzní řízení, které je běžné v odborných periodikách, bylo možno nazvat cenzurou, i když se ve skutečnosti jedná pouze o zamezení šíření nepravd nebo nekvalitních článků). Věřím, že po tomto vysvětlení mě přestanete vnímat jako komunistu, jímž rozhodně nejsem. --Historik75 (diskuse) 1. 3. 2016, 21:58 (CET)Odpovědět

Vlastní výzkum[editovat zdroj]

Přidán {{Vlastní výzkum}}, na zvážení je také {{Reklama}}. Propagace i prezentace výsledků vlastního výzkumu je zde poněkud sofistikovanější, jako je obvyklé, ale to nic nemění na tom, že oba jevy jsou na WP nežádoucí. --Mario7 (diskuse) 24. 7. 2016, 18:19 (CEST)Odpovědět

pojďme se vážně bavit o pyramidových schématech[editovat zdroj]

dobrý den,

historik75 věnuje tolik energie vyvracením argumentů proti mlm na základě napadání integrity citovaných autorů. přitom the economist otiskl články o tom, že mlm je pyramidový scam. business insider píše o multi level marketingu že je se jedná o pyramidy. huffington post píše, že mlm a pyramidy jsou stejná věc. nebudu sem dávat přímo odkazy, jsou to velmi snadno vyhledatelné zprávy. ano, je to tvrzení proti tvrzení, nicméně to by tu potom mohly být i nekritické články o vesmírných lidech. byla tu řeč o amway a ano, amway už v minulosti prohrálo nějaké soudy, třeba platilo pokutu USD150M http://pyramidschemealert.org/analysis-amway-accused-of-fraud-pays-150-million-wheres-the-ftc-and-doj/. bylo by dobré si uvědomit, že tyto korporace aktivně pracují na svém internetovém pr a současný stav, kdy není zcela jednoznačně jasné, jak přesně fungují, jim inherentně vyhovuje. podle mě je skandál, že je na české wikipedii článek s takovýmhle vyzněním o takhle pochybném způsobu byznysu a doufám, že si třeba historik75 uvědomuje, že pravděpodobně existují lidé, kteří mají o mlm určité pochybnosti a proto se obracejí na wikipedii pro objektivní informace. co naleznou zde? článek, který v rozporu s obecně známými fakty téměř nenaznačuje pochybnost těchto praktik. já na provoz wikipedie pravidelně přispívám a přijde mi nehorázné, že je zde v podstatě reklama na podvodné schéma. wikipedie je takto částečně zodpovědná za ztrátu peněz a času ze strany těch, kteří se mimo jiné i vlivem tohoto článku účastnili podobných scamů. byl bych rád, kdyby editoři tohoto článku nadále nenásledovali tezi "to, že je něco na anglické wikipedii, může znamenat jednoduše jen to, že to ještě nikdo nezpochybnil", je to totiž kravina, anglický článek je na neporovnatelně vyšší úrovni a reflektuje mnohem lépe současný stav diskuze o tématu. kontroverze ve stávajícím českém článku je naprosto nedostačující, tvar "někteří tvrdí že..., což ale není pravda protože..." není způsob, jakým se to dělá. prosím, předělejte článek tak, aby lépe reflektoval realitu. nebo ho klidně jenom smažte, i tak dojde ke zlepšení současného stavu.

olda sadlo 79.127.210.145 17. 1. 2017, 15:33 (CET)Odpovědět

Ahoj Oldo, Historik75, vlastním jménem Martin Škaroupka, je už přes 20 let Amwayák a už nasbíral nějaké ovečky pod sebe a o příjmy samozřejmě nechce přijít, takže se takto zkrátka chovat musí, aby ti pod ním pokud možno co nejdéle neznali pravdu. Asi mu to nemůžeme mít za zlé, je to zmanipulovaný člověk v kultu a nemůže jinak a asi se nechce vrátit k pásu, odkud do Amway nastoupil. Naštěstí už je jeho profil smazán, jestli se nepletu. Asi ho zrušil sám poté, co dostal na zadek u anglického článku o Amway, kde mu to místní wikipedisti nandali. Čeští wikipedisti nemají dost lidí, aby tyto lháře uhlídali, bohužel. Je vtipné, jak tito fanatici mažou hlava nehlava kvalitně ozdrojované informace a sami přidávají pochybné zdroje nebo dokonce motivační literaturu jako je Kiyosaki a spol. Bohužel tohle se děje i u článků o Nu Skin, Herbalife a dalších. Všechno stejná MLM špína. pepa maslo