Diskuse:Růženec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Upravit Formální a stylistické nedostatky. Nelogická stavba úvodu (růženec je v prvé řadě meditativní modlitba či pomůcka k této modlitbě, teprve pak až nějaký symbol katolické církve). Růžence navíc (i když jinak vypadající) existují i u východních náboženství. Celkově potřebuje více wikifikovat, přepracovat a doplnit. --Cinik 09:35, 29. 2. 2008 (UTC)

Nesouhlas[editovat zdroj]

Růženec existuje pouze v katolické církvi. Pravoslavní mají pouze opakovanou modlitbu vzývání Ježíše Krista (obvykle 100x) za pomoci podobného nástroje jako je růženec. Vzhledem ke vztahu slova růženec k růžím - symbolu Panny Marie je nesmysl hovořit o islámském nebo buddhistickém růženci. Navrhuji ale vytvořit samostatné heslo něco jako "opakované modlitby" nebo "rytmické modlitby" a tam uvést "např. růženec". Jak by se to obecné heslo ale mělo jmenovat nevím. Ater 14:39, 13. 4. 2008 (UTC)

Ano, ale já mluvil o tom, jak česky nazvete pomůcku, kterou používají. Nepochybně růženec. :-) Nicméně tento problém jsem vyřešil tak, že článek je primárně o modlitbě a o růženci jako pomůcce bude pojednávat speciální článek, kde je možno ty nekřesťanské a "růženci podobné" pomůcky zmínit. --Cinik 06:38, 4. 7. 2008 (UTC)
Každopádně, ona pomůcka se skutečně zcela běžně překládá jako "růženec", a právětak se nezřídka nazývá příslušná cyklická modlitba. Každopádně by to mělo být uvedeno už v úvodu stránky s případným odkazem jinam. --Mmh 8. 3. 2009, 17:32 (UTC)

Zajímavý a kvalitnější zdroj informací[editovat zdroj]

Co je to růženec: maria.cz -- Tento komentář byl přidán 15. 5. 2008

Pořadí tajemství[editovat zdroj]

Uvedené uspořádání jednotlivých skupin tajemství zřejmě respektují dobu vzniku "tajemství světla" jako poslední. Nebylo by vhodnější zařadit "tajemství světla" za "tajemství radosti"? --Kenad 18. 11. 2008, 20:27 (UTC)