Diskuse:Ptáci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Taxonomie[editovat zdroj]

Snažil jsem se sesynchronizovat s WikiSpecies:Aves a narazil sem na pár nejasností s tim co tu bylo.

  • běžci - ve wikispecies nejsou tyto
    • Pštrosi (Struthioniformes)
    • Kasuárové (Casuariiformes)
    • Kiviové (Apterygiformes)
      • tak tyto tři řády se běžně řadí do jednoho, tedy do pštrosů (o snahách o jejich rozdělení vím), tedy do pštrosů (Struthioniformes), ti by měli být i v en:, našla jsem je tam v obecném článku o ptácích (Bird), na wikispecies se nemůžu dostat.
        • teď už by ten link měl fungovat.
  • letci - nejsem schopen najít české názvy pro
    • (Turniciformes)
      • To jako řád neznám, ale čeleď Turnicidae (perepelovití) je součástí řádu Gruiformes (krátkokřídlí), ale i v mém zdroji je jejich taxonomické zařazení zpochybňováno, takže to možná už někdo definitivně oddělil
    • (Pterocliformes)
      • a nemají to být Pteroclidiformes? pak by to byli stepokurové
        • no ve wikispecies je opravdu Pterocliformes, treba tam maji chybu.
    • (Trochiliformes)
      • tady jsem opět našla jen čeleď Trochilidae, což jsou kolibříci, patří do řádu Apodiformes (svišťouni) o jejich oddělení nevím, ale o ornitologii se blíže nezajímám už nekolik let, takže mi to mohlo uniknout
  • opět letci - tyto nejsou ve wikispecies (nebo jsem je tam nenašel)
    • Plameňáci (Phoenicopteriformes)
      • jsou na stránce en:bird, netuším, kam bych je přiřadila, kdyby nebyli samostatný řád. Snad k brodivým?
    • Kamišové (Anhimiformes)
      • i v mé literatuře jsou pouze jako čeleď (Anhimidae), ale je tam zmínka o možnosti oddělení
    • Krátkokřídlí (Ralliformes)
      • krátkokřídlí jsou podle mě Gruiformes a ty tam jsou
    • Turakové (Musophagiformes)
      • ti by mohli patřit pod kukačky (Cuculiformes), ale o jejich příbuznosti se pochybuje už dlouho, takže bych věřila, že už se to rozdělilo
  • Falconiformes a Accipitrioformes - u obou jsem našel překlad "dravci" ale ve wikispecies jsou to dva řády.
    • Dravci opravdu byli řazeni do jednoho řádu s několika čeleděmi. Já si pamatuju, že se v širším pojetí dělili na krahujcovité (teď spíš jestřábovití) a sokolovité, ovšem v literatuře je těch čeledí 5. Alternativní dělení, které jsem našla je na řády tři: kondoři, dravci a sokoli. Pokud vezmeme původních pět čeledí, tak kondorovití zůstanou sami (Cathartidae; ...formes), jestřábovití (Accipitridae)jsou sami o sobě veliká skupina a patrně k nim budou patřit i orlovcovití (Pandionidae) čímž by mohly vzniknout Accipitrioformes. Sokolovití (Falconidae) jsou opět samostatná čeleď a není problém ji povíšit na řád (Falconiformes) a zbydou tam hadilovové (Sagittariidae), kterého si takhle od oka netroufnu zařadit.

Snad se ty mé poznámky budou hodit, až dohledám zbytek, tak se ozvu. Možná zajdu za nějakým ornitologem a vyžebrám čerstvější systém. Má nejnovější kniha je z roku 2001 a to evidentně nestačí. --Karakal 10:30, 15. 1. 2005 (UTC)

Do ptáku moc nevidim, takže ani není div že jsem z tohoto zmaten. Snad se na to podívá někdo kdo ví o čem je řeč. Hok 09:51, 15. 1. 2005 (UTC)

Nemáte chybu v tabulce? savci jsou nějak jako mamalia, ale stojí tam aves, což by měli být ptáci, imho. -jkb- 11:46, 16. 1. 2005 (UTC)

Já bych chtěl někoho poprosit, aby trochu rozšířil tu tabulku, nebo tam udělal druhou, myslím tím tu, ve které by byli ptáci řazeni mezi sauropsidy(resp. dinosaury). Když sem se o to pokoušel já, tak sem to poněkud zprasil :-(.

Řazení řádů[editovat zdroj]

Jak jsou tady řazeny řády? Nabízím tři možnosti: 1. podle abecedy (latinské názvy), 2. podle abecedy (české názvy) a 3. podle mě nejlepší u jednotek jako jsou kmeny, třídy a řády - podle systému (čili letci od Sphenisciformes po Passeriformes), Veselovský v Obecné ornitologii sice udává jiné, totálně překopané řazení, ale toto, které navrhuji já je mnohem častější a tudíž přehlednější. Jinak těžko říct, který ze systémů (co se týče povyšování čeledí apod.) je novější, prostě někteří autoři to dělají tak, jiní jinak. Mohlo by se to tedy vždy do souboru připsat - např. Trochiliformes se někdy řadí do Apodiformes (->odkaz), navíc je naděje, že při řazení řádů podle systému by tyto příbuzné řády (které jsou jinde čeledi uvnitř jednoho řádu) byly hned vedle sebe.--Ben Skála 16:32, 29. 9. 2005 (UTC)

taxonomie[editovat zdroj]

jestli si myslíte, že je to složité, tak mrkněte na tohle:

sibley-ahlquist_taxonomy --Bodlina 19:50, 17. 11. 2005 (UTC)

Myslím si, že v tuto chvíli by bylo nejlepší inspirovat se taxonomií z wikispecies a někde v textu se vždycky zmínit, jak se věci mají.

Nejsem si jistá u těch kamišů, nikde jsem je jako řád nenašla, takže nevím.

Sloučení pštrosů, kasuárů a kivi do jednoho řádu by se asi uneslo, myslím, že i v novějších děleních jsou společně

Accipitriformes a Falconiformes jsou snad jeden řád, ne? A supi patří mezi brodivé.

Stejně to za pár let bude všechno jinak.

--Bodlina 11:37, 18. 11. 2005 (UTC)

No systém je něco, co se pořád mění a ani na Wikispecies to nemají sjednocené, některé kusy jsou podle starých a jiné podle úplně čerstvých systémů. Takže pokud budete nějaký systmém vytvářet, klidně se do toho dejte, moje poznámky k porovnání Wikispecies a místního systému máte a kdyby něco, tak se klidně ptejte. Já už dávno nemám čas systematicky řešit nějakou skupinu, což mě mrzí, ale jsem ochotna spolupracovat s někým, kdo se toho ujme. --Karakal 12:35, 18. 11. 2005 (UTC)

Zdroj k původu ptáků[editovat zdroj]

Nepřipadá mi jako encyklopedicky vhodný zdroj blog, který navíc jako jeden ze zdrojů cituje anglickou wikipedii. Na dané téma existuje řada solidních článků, jen zrovna nemohu žádný dohledat. Myšlenka pták = dinosaurus má své kořeny až v 19. století. Takže zkusme dodat solidnější zdroj, třeba alespoň Paleontologii obratlovců. Berte prosím můj "revert" jako snahu o pozitivní zásah. --Martin Vavřík 31. 3. 2009, 21:26 (UTC)

Popis k obrázku[editovat zdroj]

Není náhodou v popisu u obrázku v této kapitole (u těch specializovaných tvarů zobáků) nějaký zmatek, nejsou ta písmena nějak spřeházená ? Vypadá to, že tam zůstal nějaký starý popisek nebo že se autor přehlédl (jestli ano, tak ale znatelně), ale ať už to vzniklo jakkoli, popis u tohoto obrázku je v současné podobě zcela nepravdivý a značně zavádějící. --Trachemys 23. 10. 2009, 12:16 (UTC)

Močení[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěla bych upozornit, že v tomto krásném článku je zveřejněno, že ptáci nemočí, ale jinde je uvedeno, že si močí na nohy a tím se mohou ochlazovat. Ráda bych věděla, jak to tedy je. Děkuji. 217.197.156.60 22. 3. 2012, 12:31 (UTC)