Diskuse:První židovská válka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Můžu opravit alespoň typografii a vložit šablony {{chybí zdroj}} přímo?--Juan de Vojníkov 08:35, 27. 6. 2007 (UTC)

Jasně. „Editujte s odvahou“ ... a s rozumem ;) --Daniel Baránek 08:54, 27. 6. 2007 (UTC)

Recenzní stanoviska[editovat zdroj]

Juan[editovat zdroj]

Článek se mi líbí. Je dobře rozvržen a je čtivý. Hlavně oceňuji uvedení do tématu v sekci Příčiny. Jinak bych doprodučoval přeformulovat poslední odstavec. Neznalý čtenář by mohl hledat termín Rabínký judaismus. Líbí se mi i přesnost a upravenost odkazů. A teďka nějaké připomínky:

  1. autor by si měl ujasnit použití poznámek (poznámky číslo 6 a 7 jsou zčista jasna před interpunkčním znamínkem)
  2. autor by měl prověřit modré odkazy, tzn, všechny je projít a případně opravit (aby neodkazovali na rozcestník, nebo něco jiného)
  3. dále by se měli zkontrolovat červené odkazy, použitím funkce hledat. Občas se stává, že článek existuje pod jinými jménem.
  4. dále by bylo hezké doplnění schématické mapičky, nebo výjevu (obraz)
  5. přeložit obr. v infoboxu - když mě autor napíše překlady, tak se pokusím to vyrobit
  6. u poznámky 6 by mělo být uvedeno, co je to Midraš
  7. proč v poznámkách nejsou názvy publikací kurzívou?
  8. mám takový pocit, že ISBN se píše nakonec bez tečky - tak jsem to opravil
  9. závěrem patří pochvala za střídmé pro linkování. Jedná se o specifický článek tudíš se nemusí linkovat každá kravina. Některé linky jsem ale přesto doplníl.--Juan de Vojníkov 16:37, 16. 7. 2007 (UTC)
Jo a ještě něco. Odkaz Židovsko-římské války by možná bylo lepší nahradit navigační šablonkou.--Juan de Vojníkov 16:46, 16. 7. 2007 (UTC)

Díky za konstruktivní poznámky, něco málo mého vyjádření se k nim:

  • Ad 1 – už jsem mezitím pochopil :)
  • Ad 2, 3, 5 – splněno, zvládl jsem sám :) Děkuji ale za ochotu.
  • Ad 4 – S mapičkama to bude asi těžší, ještě jsem žádnou nikde neviděl a vytvářet to z mé hlavy se raději neodvažuji. Ale pokud bych narazil na něco, podle čeho by se to vytvořit dalo, určitě na tom zapracuju. Nějaký obrázek jsem doplnil, kdybych někdy náhodou na nějaký ještě narazil, určitě přidám.
  • Ad 6 – vyřešil jsem to linkem (i když nevím, jestli to není z deště pod okap)... spíš teď udělat něco s článkem midráš.
  • Ad 7 – chybička se vloudí, napraveno.
  • Ad 8 – ISBN se píše bez tečky, jenže: jde o citaci, která by měla končit tečkou. Takže píšu-li za ISBN tečku, pak se tečka nevztahuje k ISBN, ale k celé citaci.
  • Ad 9 – děkuji za (nejen tuto) pochvalu :)
  • Ad PS – něco s tím ještě udělám.. snad :) --Daniel Baránek 20:01, 16. 7. 2007 (UTC)
Ad 6 - no právě proto, jsem to rovnou neprolinkoval. Spíš jsem čekal, že to zmíníš v poznámce.
Ad 7 - tohle nevím, jistě, jen předpokládám
Ad 8 - vážně? to je škoda. Já to všude píšu bez tečky:(((--Juan de Vojníkov 20:14, 16. 7. 2007 (UTC)
Ad 4 - teďka jsem si to ještě jednou pročítal a ty mapičky tady nejsou potřeba, vždyť se tam nelíčí žádné tažení. Jinak máš recht, ty výjevy na he se mi taky moc nelíbí.--Juan de Vojníkov 20:20, 16. 7. 2007 (UTC)
Ad 2) Vyřešeno nebylo, řada odkazů směřuje na redirekty. Například Cirk dokonce odkazuje úplně jinam než by měl. --Reaperman 10:29, 19. 7. 2007 (UTC)
Cirkus jsem přehlédl, dík za upozornění. Co se týče redirektů - u redirektu Judsko určitě nemohu odkazovat na Judské království, to je kapánek něco jiného, tak odkazuju na redirekt, doufaje že někdo (možná i já) někdy v budoucnu napíše článek Judsko. Jinak ostatní redirekty jsem už snad opravil všechny. --Daniel Baránek 10:54, 19. 7. 2007 (UTC)
To s tím Judskem chápu, proto jsem to taky neopravoval sám, ale nechal na autorovi, ty nejlíp víš kam to má odkazovat. --Reaperman 11:06, 19. 7. 2007 (UTC)

Externí odkazy[editovat zdroj]

Jo a poslední věc - teď jsem si toho všim - chybí oddíl externí odkazy. Dobré stránky na internetu. Typ: mohl by se zopakovat ten link na jewish něco. Na netu toho jistě bude víc. Možná by něco bylo na www.ancient-texts, nebo na www.sacred-texts. Tak a už du chrnět, zejtra mám zednickej den:(((--Juan de Vojníkov 20:49, 16. 7. 2007 (UTC)

Odkazy a velké písmeno[editovat zdroj]

Trochu jsem obohatil sekci odkazy. Btw. nepíše se První židovská válka s malým písmenem? --Maniakes 17:35, 18. 7. 2007 (UTC)

Eh, přiznám se, že nevím. To je snad jediné, co jsem v české gramatice nikdy nepochopil - proč se Třicetiletá válka píše velkým a stoletá válka malým... jinak díky za odkaz :) --Daniel Baránek 19:29, 18. 7. 2007 (UTC)

S tou třicetiletou válkou si mě trochu znejistil, takže jsem se mrknul do pravidel českého pravopisu, a ač jsem tam třicetiletou válku nenašel, druhá světová válka tam byla s malým písmenem. --Maniakes 14:32, 22. 7. 2007 (UTC)

Tak teď jsi mě zase znejistil ty :) Tak jsem našel toto: „Velké počáteční písmeno se píše: ... a) významné dějinné události: Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě; Květnová revoluce (též Květen 1945, Pražské povstání apod.); Velká francouzská revoluce; ale zpravidla druhá světová válka; v množném čísle pak jen husitské, napoleonské války; ...“ Pravidla.cz Takže je to velmi jednoduché - velké písmeno píšeme u událostí, které považujeme za významné. Nevýznamné píšeme malým. Druhá světová válka byla zřejmě nevýznamná :D Naproti tomu Třicetiletá válka byla pro náš národ významná velmi, tak ji píšem s velkým. (Ach ten nacionalismus.) To zas někdo vymyslel pravidlo! Takže záleží na nás. Preferuji velké písmeno. --Daniel Baránek 14:49, 22. 7. 2007 (UTC)

Jak chceš, měnit to na malé rozhodně nebudu;-) Ale nezastírám, že nejsem příznivcem velkých písmen u válek. Mě to hlavně překvapilo proto, že makabejské povstání nebo seleukovskou nadvládu máš malé. Snad je teď jasné, proč se na to dotazuju --Maniakes 15:03, 22. 7. 2007 (UTC)

No, mám to malé, protože... je v tom zmatek... i v mojí hlavě (a nejen v ní, ale i v hlavách tvůrců PČP) :) Jinak k Seleukovcům - „seleukovská nadvláda“ není to samé jako „nadvláda Seleukovců“! Každopádně zkusím si to ještě nějak ujasnit a příště se budu snažit psát to v článcích jednotně - buď vše malým, nebo vše velkým. --Daniel Baránek 15:17, 22. 7. 2007 (UTC)

Ten příklad jsem vybral nevhodně, spíše jsem myslel, zda píšeš seleukovská říše s malým či velkým písmenem. PČP jsou nablblé. Možná by bylo lepší řídit se tím, jak je to psáno v odborných publikacích. Vsadil bych se, že tam píší první židovská válka, páč jsem teď prošel pár knížek a všude jsem nalezl války s malým písmenem na začátku. Samozřejmě pokud se nejednalo o nadpisy nebo začátky vět. Já jsem původně taky psal velká písmena, ale Jirka O. mě přesvědčil, abych od toho upustil. A vzhledem k tomu, že už nějakou tu historickou knížku přeložil, tak mu zcela věřím. --Maniakes 19:22, 22. 7. 2007 (UTC)

Dotaz na zidokrestany[editovat zdroj]

Na konci clanku ctu: "Významnou dějinnou událostí pro křesťany, byl zánik malé komunity původních Ježíšových následovníků přímo v Jeruzalémě." Je to pravda? V romanu Feuchtwangera, ktery byl napsan volne podle Flaviovi Zidovske valky, se to uvadi tak, ze vsehcni krestane odesli z mesta jeste pred oblehanim, ale to samozrejme neni duveryhodny zdroj -- tak se chci jen zeptat. Jinak moc pekny clanek! Franp9am 24. 10. 2010, 09:22 (UTC)